Bag om Mandens byrde
Normen har det med at gemme sig. Det, der er allermest udbredt, er også det, vi har sværest ved at få øje på og udpege. Netop sådan er det med den hvide, heteroseksuelle middelklassemand. Han er normen, og han er privilegeret, men hvem er han?
Det her er ikke en bog, der handler om den maskuline forfaldshistorie – eller om den såkaldte "tabermand" – men nærmere et kærligt og kritisk blik på den minoritet, som den hvide, heteroseksuelle middelklassemand faktisk er i et globalt perspektiv. Som i Jonas Moodys portræt af en affolket islandsk landsby, hvor en gruppe aldrende fiskere kæmper med arbejdsløshed og identitetstab. Eller Andrew Boyds refleksioner over, hvordan mænd kan være anti-sexistiske og sexede på samme tid. Eller når Emma Lundqvist med udgangspunkt i sit forhold til sin egen far reflekterer over følelsen af at være lukket ude fra et mandligt fællesskab.
MANDENS BYRDE ønsker på mange forskellige måder, med forskellige stemmer og fra forskellige perspektiver at undersøge, hvad det vil sige at være (hvid, heteroseksuel, middelklasse-) mand, når det handler om identitet, seksualitet, magt og kultur. Den gennemgående tanke er, at manderollen først virkelig skal hives frem, kigges på og granskes, før den eventuelt kan forandres.
Vis mere