Bag om Paradoks Europa
Hvad binder os sammen som europæere? Er det muligt for de europæiske nationalstater at finde en fælles identitet? Og må den identitet nødvendigvis være på bekostning af resten af verden – af de ”fremmede”?
Ágnes Heller, en af det 20. og 21. århundredes mest betydningsfulde europæiske filosoffer, gennemlevede en af de mest dramatiske og voldelige perioder i kontinentets historie. I sit livs sidste tre essays leverer hun en glasklar analyse af, hvorfor Europa står i vejen for sig selv, og stiller en række afgørende spørgsmål til Europas fortid, nutid og fremtid.
Ágnes Heller (1929-2019) blev født i Budapest, Ungarn. Som filosof var Ágnes Heller en del af Budapestskolens filosofiske forum i 1960’erne. Fra 1978 underviste hun på La Trobe University i Melbourne, indtil hun i 1986 overtog Hannah Arendts lærestol på The New School for Social Research i New York. Ágnes Heller modtog flere priser, blandt andet Sonningprisen i 2006, og blev i 2014 tildelt Wallenberg-medaljen fra University of Michigan. Ágnes Heller er forfatter til adskillige bøger, hvoraf Paradoks Europa blev det sidste punktum.
Vis mere