Bag om Statsdannelse, regimeforandring og økonomisk udvikling
Fejlslagne eller svage stater, mislykkede demokratiseringsprocesser og økonomisk underudvikling kendetegner en stor del af den verden, vi lever i. Der er skrevet meget om disse emner inden for de seneste årtier, men hovedparten af denne litteratur ignorerer de dybe historiske processer, der i første omgang førte til statsdannelse, regimeforandring og økonomisk udvikling.
Hvorfor opstod den moderne stat, det moderne demokrati og den moderne markedsøkonomi? Og hvorfor opstod alle disse tre ting i den europæiske kulturkreds – og ikke i Østasien, på det indiske subkontinent eller i Mellemøsten?
Denne bog går til roden i forsøget på at besvare disse spørgsmål. Bogen indkredser, hvorfor Europa og Asien fra naturens hånd måtte distancere verdens øvrige kontinenter, og hvorfor Kina blev overhalet af europæerne trods et tidligt udviklingsforspring. Desuden sætter den fokus på sammenhængen mellem krig og statsdannelse og mellem middelalderens feudalisme og den konstitutionalistiske tradition, der mundede ud i det moderne demokrati. I den forbindelse giver bogen en systematisk indføring i den forskningstradition, der i over 100 år har kredset om statsdannelse, regimeforandring og økonomisk udvikling, nemlig komparative historiske analyser.
Statsdannelse, regimeforandring og økonomisk udvikling er stilet til studerende og forskere i samfundsvidenskab og historie samt andre med interesse for de store linjer i verdenshistorien.
Jørgen Møller er professor i statskundskab, Aarhus Universitet.
Vis mere