Bag om Arbejdsinkludering
Arbejdsinkludering er en indføring i socialt arbejde med inkludering af borgere i udsatte positioner på arbejdsmarkedet.
Bogen giver en generel introduktion til arbejdsinkludering som faglig tilgang og metode i socialt arbejde. Der er særligt fokus på tilgangene SUPPORTED EMPLOYMENT (SE) og INDIVIDUELT PLANLAGT JOB MED STØTTE (IPS), som udgør et nyt fagligt felt inden for arbejdsinkludering i dansk sammenhæng.
SE og IPS bygger på rehabilitering og recovery og har som mål at give borgere i udsatte positioner adgang til job og arbejdsfællesskaber på det ordinære arbejdsmarked. SE og IPS er place-train-tilgange, hvor den professionelle hjælper borgeren med at finde et job på almindelige løn og arbejdsvilkår og derefter støtter og træner dem i jobbet. Tilgangene er udviklet som alternativ til train-place-tilgange, hvor borgeren trænes i beskyttede miljøer til at blive klar til arbejdsmarkedet.
Fokus er på den professionelles vigtige rolle med at understøtte borgeren i at nå sine egne mål om job eller uddannelse. Der perspektiveres til virksomhedernes rolle i et arbejdsinkluderingsforløb og borgernes erfaringer. Bogen giver indsigt i udvalgte målgrupper for SE- og IPS-indsatser.
Arbejdsinkludering er skrevet af forskere, undervisere og praktikere med mange års indsigt og viden om SE og IPS i en international og dansk sammenhæng. Bogen retter sig mod studerende og professionelle, som arbejder i krydsfeltet mellem beskæftigelses-, sundheds- og socialområdet.
Vis mere