Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
I otte kapitler - Dreng, Teenager, Akademiker, Frømand, Erobrer, Familiefar, Sportsmenneske og Konge - fortæller Jens Andersen om Kronprins Frederiks liv. Fra fødslen på Rigshospitalet midt under ungdomsoprøret i 1968 til det moderne familiefællesskab i Frederik 8.s Palæ i vore dage, hvor et modent og stærkt kronprinspar er klar til den store opgave, der i mange år var et åg for Kronprinsen. Under bjælken - et portræt af Kronprins Frederik er en usædvanlig bog om et usædvanligt menneske i en usædvanlig livssituation. Den er baseret på samtaler og rejser med Danmarks kommende konge igennem halvandet år samt en lang række interviews med hans hustru, bror, forældre, private vennekreds, tidligere hofchef, samt Kronprins Haakon af Norge og Kronprinsesse Victoria af Sverige. Bogen går tæt på Kronprins Frederiks viljestærke kamp for at forlige sig med sin skæbne og rolle, skildrer hans mange opgør med sig selv og sine omgivelser og følger den personlige rejse fra rebelsk drengebarn og genert ungt menneske til fandenivoldsk frømand og lykkelig far til fire.
”Forbundne, forpligtet, for Kongeriget Danmark”.Kong Frederik 10.’s kongeord rummer hans personlige visioner for kongegerningen.I denne bog fortæller Danmarks nye konge med egne ord om sine tanker og overvejelser bag kongeordet. Om sit forhold til kongerækken, danmarkshistorien, kristendommen og rigsfællesskabet. Om familien, ægteskabet og rejsen gennem livet – fra ung, modstræbende kronprins til moden mand, familiefar og monark.Jens Andersen, forfatter til Kronprins Frederik-biografien “Under bjælken”, har lagt øre og pen til kongens ord.
En historie fortalt af Dronning Margrethe, med forfatteren Tom Buk-Swienty. Bogen er et glimrende erindringsværk, hvor vi får enestående blik ind i Dronning Margrethes formative år. En veloplyst og finurlig fortælling. Undervejs - Dronning Margrethe fortæller til Tom Buk-Swienty, udgives af politikens forlag.Bogens handlingsforløb er i tiden, før Margrethe blev dronning. På en kold dag i januar 1972, var der en ung kvinde, som tråde ud i det frysende vejr på balkonen på Christiansborg Slot og blev udråbt til Danmarks næste regent. Vi får gennem bogens række af historier, fortalt forløbet op til denne dag. Mange spørgsmål rejses i ‘Undervejs’. Spørgsmål som former sig ind til 14 rørende samtaler mellem hendes Hendes Majestæt Dronning Margrethe og forfatteren af bogen, Tom Buk-Swienty. Det er et værk som udgives i forbindelse med Dronningens 50-års regeringsjubilæum.Den unge Margrethe levede i en tidsalder hvor alt var anderledes i forhold til i dag. Hun voksede op under Besættelsen, i en familie som er forbundet med Gorm den Gamle og mange af Europas store kongehuse. Hun voksede op i en verden af barnepiger, adjudanter, kabinetssekrætere, hofchefer og kammerherrer. For ikke at snakke om familiens tre slotte, jagthus, Kongeskibet af Danmark, en pigeskole i København og en kostskole i England. Hun havde en rig opvækst med utrolig mange forskellige omgivelser. ‘Undervejs’ tager os gennem det unge liv af Dronning Margrethe, som viser hende i et sansende og videbegærligt perspektiv. Hun er en person som går til livet med åbent og nysgerrigt sind. I hendes unge dage, studerede hun på universiteter i København, Aarhus, London og Paris. Hun faldt hurtigt over arkæologi, som hun forelskede sig i, hvor hun tog på udgravninger i eksotiske lande. En utrolig dannet person i en ung alder, som allerede dengang havde oplevet mere end de fleste personer, oplever i hele deres liv. Hun tog på mange dannelsesrejser rundt omkring i verdenen, og det åbnede hendes sind op. Under hendes rejser blev der skrevet breve frem og tilbage mellem menneskene i hendes liv, og rejsebrevene offentliggøres her i ‘Undervejs’. Et unikt syn på en karismatisk person med et blik ind i kærlighedslivet. Som prinsesse mødte hun en fransk diplomat ved grev Henri de Monpezat i London, og det udspillede sig til en kærlighedshistorie. Tom Buk-Swienty gør et glimrende job i, at stille spørgsmål undervejs, der giver Dronningen et dybere kig ind i sig selv, og mulighed for en større samtale. Humor, selvironi og fortælleglæde er hendes glimrende træk. Hun er ærlig og får en gang imellem tårer i øjne som giver bogen dens hudløs ærlige udtryk.
Mennesker med et nært forhold til dronning Margrethe fortæller om, hvordan hun i 50 år er vokset til at blive et nationalt samlingspunkt, som befolkningen holder af og lytter til. Kong Willem-Alexander af Holland, kronprins Haakon af Norge, kronprinsesse Victoria af Sverige, statsminister Mette Frederiksen, billedkunstner Bjørn Nørgaard, fhv. kgl. konfessionarius Erik Norman Svendsen, arkæolog Flemming Kaul, ambassadør Ulrik Federspiel og de nære veninder Birgitta Hillingsø og Marianne Haslund-Christensen beretter om de søjler, som dronning Margrethes liv hviler på: familien, nationen, rigsfællesskabet, historien, troen og kunsten, og geologen Minik Rosing og maleren Trondur Patursson fortæller om forholdet til Grønland og Færøerne.I bogen gør Dronningen også selv status over sine 50 år som Danmarks statsoverhoved.Tilsammen udgør beretningerne et varmt og levende portræt af en regent, der har repræsenteret Danmark udadtil og forenet landet indadtil. Let har det ikke altid været, Dronningen har skullet tackle udfordringer og kriser. Både som monark og menneske.
Christian 2. (1481-1559) er en af de mest kendte danske konger. Han var en magtfuld international skikkelse, og da han kom til magten, var han konge af Danmark og Norge og arving til tronen i Sverige. Han er omgærdet at myter og dramatiske historier. Mange kender ham fra Det Stockholmske Blodbad i 1520 (som er forklaringen på hans navn i Sverige: Christian Tyran), fra historierne om hans tvivlrådige sejlads frem og tilbage over Lillebælt utallige gange en vinternat i 1523 og fra kærlighedsforholdet til den smukke Dyveke, hvis mor Sigbrit blev kongens rådgiver. Han er omdrejningspunkt i den måske mest kendte og elskede roman i Danmark, Johannes V. Jensens Kongens Fald. Og alligevel er der i Danmark ikke skrevet en egentlig biografi om Christian 2. siden 1800-tallet. Det rådes der nu bod på med historikeren Lars Bisgaards nye biografi, som bl.a. i gennem et rigt brevmateriale kommer tættere på mennesket bag myterne, end man før har været. Biografien fortæller historien om Christians dramatiske liv og tid på kanten til Reformationen, og rydder undervejs op i de mange historier og misforståelser, som knytter sig til hans person.
Jim Lyngvild (født 1978) er de senere år gået fra at være kulturbranchens enfant terrible til at blive de store museers darling. Han har lavet udstillinger på bl.a. Nationalmuseet og Koldinghus og nu også Kronborg.Bogen her er en særudgave af Lyngvilds 'Danmarks konger og dronninger' (1. udgave 2019) udgivet i anledning af udstillingen på Kronborg, der åbnede foråret 2021.Bogen indeholder 21 helt nye fotografier af de danske konger og dronninger, og bogens tekst om om de kongeliges liv og levned står nu på både dansk og engelsk, så udenlandske gæster og turister også kan få glæde af Lyngvilds overdådige dragter og fotografier.I bogen giver Jim Lyngvild sit bud på, hvordan menneskerne i den danske kongerække har set i. Dragterne er tegnet og syet ud fra det, vi ved om datidens tekstiler og magtsymboler eller ud fra samtidige kilder, malerier og fotografier. Hermed får vi et moderne blik på, hvordan vores medlemmerne af det danske kongehus kunne have set ud, det tøj, de gik i, og de magtsymboler, de brugte.
I anledning af Hendes Majestæt Dronningens regeringsjubilæum i 2022 får danskerne mulighed for at se nogle af de fantastiske smykker i Dronningens egen smykkesamling.Da H.M. Dronning Margrethe i 1972 blev udråbt til regent, var hun iført lang sort kjole, sort sørgeslør og omhyggeligt udvalgte smykker. Mest iøjnefaldende var Elefantordenen med dens blå silkeskærf og ordensstjernen. På skærfet bar Dronningen et miniatureportræt i oval ramme med brillanter, i ørerne hvide perleørenringe og forrest på blusen en lille hesteskobroche med rubiner. Alle Dronningens smykker den dag bar på en historie. Danmarks regent er altid ordensherre for Elefantordenen, et hverv, som Dronningen netop havde overtaget. Miniatureportrættet forestillede Dronningens far, Frederik 9., som hun efterfulgte. Hesteskobrochen var en gave netop fra ham. En gave, som hun fik den dag i 1953, da hun blev tronfølger. Og endelig var ørenringene Dronningens brudegave fra Prins Henrik, der skulle være hendes ”støtte, rådgiver og forbundsfælle”, som han selv har formuleret det.I bogen fortæller Dronning Margrethe om sit forhold til smykkerne i sin private smykkesamling, der rummer arvestykker, gaver og også smykker, som Dronningen selv har ladet fremstille, eller som hun har valgt. Bogens forfatter, Heidi Laura, dykker ned i smykkernes historie og de mange fortællinger, som de bærer på om kongefamilien og om Danmark.Som dronning er man også et symbol. Ikke bare ens handlinger, men selve den måde man fremtræder på, bliver der lagt mærke til. Alle kongelige repræsenterer til enhver tid Kongehuset, de er så at sige altid mere end bare sig selv, også når de ikke direkte udfører Kongehusets opgaver. Det gælder i ganske særlig grad Dronningen.Bogen er rigt illustreret med helt nye fotos af smykkerne samt billeder af Dronningen, hvor Majestæten bærer dem ved forskellige lejligheder.
I oktober 1766 bliver den kun syttenårige Christian 7. viet til sin engelske kusine, prinsesse Caroline Mathilde. En purung konge med et skrøbeligt sind – og hans importerede barnebrud. Hver for sig lever de en skyggetilværelse på Christiansborg: han som forvirret kransekagefigur i et såkaldt enevælde, hun som kongelig fødemaskine. Samtidig kæmper stadsfysikus Johann Friedrich Struensee i Altona en stille kamp for det anstændige liv, for sig selv og for samfundets svageste. Alle tre drømmer de om, at i morgen bliver bedre. Karoline Stjernfelt (f. 1993) er uddannet fra Serieskolan i Malmø og har en fast plads på tegnestuen Kulkælderen i København. Hun har tidligere udgivet tegneserier i en række antologier, blandt andre Knivsæg, Kulkælderen 3 og svenske Bon Kultur. I morgen bliver bedre er Karolines Stjernfelts første værkudgivelse, som kommer til at omfatte tre bind: 1. Kongen, 2. Dronning og 3. Lægen.
I bogen kan du også læse om Mary, der udtaler sig om emner, såsom sin kærlighed til naturen, opvækst i Tasmanien og hendes liv som barn.Mary elsker at bruge tid i naturen og nyde udendørslivet; især sammen med familien og familiens hun Grace.Dette er en perfekt coffee table book for dig der har en lille prinsessedrøm gemt i dig. Når du bladrer gennem siderne, vil du hurtigt blive opslugt af de smukke billeder og personlige tekster af selveste kronprinsesse Mary. Denne bog er en perfekt måde at fortælle Kronprinsessens historie, og som giver læser mulighed for at komme helt tæt på. Et af bogens højdepunkter vil naturligvis være de eksklusive fotografier fra tronarvingens bryllup i 2004, hvor Mary og Frederik forenes i en smuk ceremoni.
Lige siden Blækspruttens start i 1889 har man haft et kærligt, satirisk og humoristik forhold til Kongehuset. Med glimt i øjet fortælles mere end 130 års royal Danmarkshistorie med hovedvægt på de seneste 70 år med den tatoverede og folkelige Frederik den 9., hans svenske Dronning Ingrid og de tre prinsesser, Anne Marie, Benedikte og HM Dronning Margrethe. Både Majestæten og hendes Prinsgemal Henrik samt sønnerne Joachim og Kronprinsen Frederik er blevet tegnet og fortalt af Blækspruttens utrolige team af medarbejdere. Blæksprutten følger Kongehusets udvikling fra distance til inkluderen. Danmark har verdens mest moderne monarki, og det er Blæksprutten det bedste bevis på.
Christian IV’s datter, Leonora Christina (1621-1698), der i en alder af bare 15 år giftede sig med den senere rigshofmester og landsforræder Corfitz Ulfeldt, led den forfærdelige skæbne at blive indsat i Blåtårn i 22 år. Hun sad i dette fangehul på Københavns Slot fra den 8. august 1663 til den 18. maj 1685, i begyndelsen i et rum på seks gange syv skridt, uden vindue, uden varme, med et tykt lag møg på gulvet, lus og lopper overalt og med forbud mod at beskæftige sig med noget som helst. Efter en forståelig depression, hvor hun lå i sengen i ca. ni måneder, blev hendes stolthed og kampgejst vakt og i de resterende mange, mange år udholdt hun sin skæbne og takkede endda Gud for hans godhed. Det lykkedes hende – med brug af sod og øl – at lave noget blæk, og med en tilspidset hønsefjer lavede hun et skriveredskab, og med det begyndte hun at skrive sit Jammers Minde. Hendes vilkår lempedes efterhånden, så hun endte med to små værelser, lommepenge og alle de synåle, strikkepinde, bøger og skriveredskaber, hun ønskede, men hun kom aldrig uden for cellen, så og mærkede ikke dagslys, fik ingen motion og var henvist til fængselspersonalet og deres fuldemandssnak. Hun fik dog under hele sit fængselsophold ordentlig mad, og hendes høje stand medførte, at hun altid havde en tjenestepige hos sig (der samtidig fungerede som vogterske og spion).Line Krogh har skrevet teksten igennem, så den på en gang er tro mod originalen, læselig for et nutidigt publikum og samtidig fuld af patina og tone. Bogen er forsynet med et introducerende forord og relevante kommentarer ved Line Krogh og ledsaget af ca. 15 blyantstegninger, udført af Hans Ovesen.Her med nyt forord af Dorrit Willumsen.
Poul Smidt tegner i sin politiske biografi et portræt af Frederik 8. og ikke mindst af den tid og de begivenheder, der kom til at farve hans liv som kronprins og konge. Hans skæbne var bestemt, men hans rolle var vanskelig. Han var en kronprins og konge, der skulle finde sin vej i en turbulent politisk tid, og snubletrådene på hans vej mod tronen var mange. Gennem blandt andet familiens egne beretninger og breve skriver Poul Smidt fortællingen om en mand, der levede 42 år som kronprins og 6 år som konge – om manden og mennesket, om hans store kongelige familie og dens forhold til hinanden og tidens begivenheder, og ikke mindst om en tid af Danmarkshistorien med forfatningskamp og Systemskiftet i 1901. I historieskrivningen har Frederik 8. været klemt mellem sin far Christian 9., Europas svigerfader, og sin søn Christian 10., der blev genforeningens og besættelsestidens konge. Men trods et par dramatiske slag på parlamentarismens kant, fremstår han endeligt som den første danske konge med vilje til folkestyre. Klemt var han også i familien. Christian 9. holdt valgte at holde sin søn ude af magtens cirkler, og hans mor og søstre kom aldrig til at acceptere hans hustru, den svenske prinsesse Louise.
It was one of the most searing images of the twentieth century: two young boys, two princes, walking behind their mother's coffin as the world watched in sorrow and horror. As Diana, Princess of Wales, was laid to rest, billions wondered what the princes must be thinking and feeling, and how their lives would play out from that point on. For Harry, this is that story at last. With its raw, unflinching honesty, Prince Harry shares a landmark publication full of insight, revelation, self-examination, and hard-won wisdom about the eternal power of love over grief.-- From jacket flap.
I anledning af Dronning Margrethes 80-års fødselsdag opdaterer og udbygger Jens Andersen sin unikke samling af dronningecitater. Det er blevet til hele 500 af de sjoveste og skarpeste citater fra taler, bøger og interviews – fra 1960’erne og frem til nytårstalen 2019.Med nyt forord om Dronningens helt særlige forhold til det danske sprog”Der er ikke noget område i kunsten og kulturen, hvor Dronning Margrethe har leget så konstant og så kreativt som i det danske sprog. Ingen anden regent i danmarkshistorien har efterladt sig så megen mundtlig og skriftlig dokumentation for denne kulturbærende indsats. Gennem et halvt århundrede omtrent har vi danskere kendt Margrethe 2. som en passioneret nytårstaler, der altid har noget på hjerte, formår at udtrykke sig elegant, lyrisk og humoristisk. Vi danskere kender derfor vores dronning som en levende, mundtlig fortæller og ikke så lidt af en sproglig improvisator med et ordforråd, der synes at være i ustandselig bevægelse år efter år. Her taler en nysgerrig og bevidst sprogbruger, der altid har forberedt sig grundigt, kan sine ordbøger og grammatik, men samtidig har antennerne langt ude efter nye, spændende ord og udtryk, hvad enten de kommer fra nutiden eller fortiden – eller fra et af de fire sprog, Dronning Margrethe behersker ud over dansk. En sproglig vitalitet, der dybest set handler om at se og forstå det danske sprog indefra.” Jens Andersen fra bogens forord. ”Jeg har forsøgt at holde min børn lidt i ørerne, hvad sproget angår, men omvendt samler jeg også mange udtryk op fra de unge og kan lide at variere. Nogle gange går man i shorts og T-shirt, andre gange i kjole, ikke sandt?” ”Nok er Danmark et lille land, men vi skal passe på, at vi ikke bliver et småligt land.””Miniskørter er ikke umulige, men mange ben er det.” ”Man ville ikke dø af min mad, men jeg er ikke sikker på, at man ville overleve min kørsel.””Jeg kan godt lide at vende vrangen ud på et udsagn og se det efter i sømmene.””Selv om man vælger med hjertet, behøver man jo ikke at slå hjernen fra.”
Dronning Caroline Mathilde sygner mere og mere hen efter at have opfyldt sin pligt som kongelig fødemaskine. Kong Christian 7. kæmper fortsat med sit skrøbelige sind og gør livet svært for dem, der kun har magten for øje. Derfor får Johann Friedrich Struensee til opgave at få styr på den uregerlige konge, men livlægen bringer mere med til det lille kongerige end bare sin viden om medicin. Måske bliver i morgen virkelig bedre?Pressen skriver om I morgen bliver bedre 1: Kongen"En ny stjerne er født"- Jyllands-Posten: ★ ★ ★ ★ ★ ★ "Suveræn tegneseriedebut"- Fyens Stiftstidende: ★ ★ ★ ★ ★ ★ "Elegant og fornemt udført"- Politiken: ❤ ❤ ❤ ❤ ❤ "Et brusende flot værk"- Berlingske: ★ ★ ★ ★ ★ "Bragende flot debut... smuk og stemningsskabende"- Ekstrabladet: ★ ★ ★ ★ ★ "En imponerende debut"- Information "Årets bedste tegneseriedebut; en kongelig affære ligefrem"- Atlas Magasin
”En dag skal du arve landet!” Sådan sagde Dronning Margrethe, første gang Kong Frederik X husker, at der blev sat ord på, at han skulle være konge. Det var, lige før han fyldte 11 år. På det tidspunkt havde han været tronfølger og kronprins i 7 år – siden den dag, hans morfar døde, og hans mor arvede tronen.Bogen om Danmarks nye konge fortæller i mere end 200 fotos og fem kapitler Kong Frederiks historie som barn, ung, ægtemand, far og kongelig. Om, hvordan han som barn boede sammen med sin bror på øverste etage på Amalienborg, mens forældrene holdt til nedenunder. Om hans ungdom, hvor han var en næsten helt almindelig studerende i Aarhus, og hvordan han fik styrke til at acceptere sin skæbne gennem sin uddannelse i Frømandskorpset. Om, hvordan han mødte kærligheden og blev far til fire.
Huset Mydtskov har med Rigmor Mydtskov i spidsen portrætteret medlemmer af det danske kongehus i snart 60 år. I anledning af Hendes Majestæt Dronningens 50-års regeringsjubilæum i 2022 udkommer her for første gang en samlet oversigt over disse mange kongelige fotograferinger.De markerer modellernes private og officielle mærkedage som fødselsdage, forlovelser, bryllupper og jubilæer. Mange af portrætterne er efterfølgende blevet ikoniske billeder kendt fra medier og museer, mens andre her publiceres for første gang. Mydtskov – de kongelige portrætter er en visuel fejring af Europas ældste kongehus til hverdag og fest.Forfatter Thyge Christian Fønss-Lundberg placerer hende af den grund berettiget på lige fod med de store hofmalere: »I den lange række af danske hofkunstnere, der har tjent Europas ældste monarki, bør således i fremtiden fremhæves Jacob Binck fra 1500-tallet, Karel van Mander fra 1600-tallet, Jens Juel fra 1700-tallet, Laurits Tuxen fra 1800-tallet og Rigmor Mydtskov fra 1900-tallet. Hverken mere eller mindre!«Mydtskov – de kongelige portrætter henvender sig til alle fotointeresserede, kunstelskere og dem, der er interesserede i det danske kongehus og dets historie.Kunsthistoriker Thyge Christian Fønss-Lundberg anses for at være en af Danmarks førende eksperter i portrætkunst samt kongelig kunst – emner, som han har skrevet og kurateret adskillige bøger og udstillinger om. Herudover har han udgivet monografier om danske kunstnere som Jens Juel, Laurits Tuxen, Mikael Melbye og Thomas Kluge. Han har modtaget prisen som Årets Forskerspirer samt Prins Henriks Pris.
Danmark er Europas ældste monarki, og lige siden renæssancen, hvor portrætkunsten blev udviklet, har de danske monarker ladet sig afbillede og promovere i et væld af stilarter og materialer.Kunsthistoriker Thyge Christian Fønss-Lundberg fortæller i bogen her om portrætkunsten og dens mange symboler fra Christian 1. til kronprins Frederik.Du får eksempler på paradebilleder og rytterportrætter, statuer og kaffestel, mønter og træsnit. Her er værker af blandt andre Hans Holbein, Andy Warhol, Jens Juel og Thomas Kluge, af ukendte bogtrykkere og feterede hofmalere, og fra så forskellige medier som Biblen og Billed-Bladet.Portrætterne har haft plads i slottenes store sale, de har stået på byernes torve, hængt i skolestuer og private hjem, de er blevet klistret på breve eller delt på sociale medier. Kort sagt: Her er 500 års kongelige portrætter!Bogen har både dansk og engelsk tekst, så den kan bruges som gavebog og lystlæstning for både danskere og landets mange gæster.Thyge Christian Fønss-Lundberg er cand.mag. i kunsthistorie, vurderingsmedarbejder hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner og kurator på flere udstillinger om kongelig kunst. Han har skrevet flere bøger og artikler om kongelig kunst og kultur.
Mød Hendes Majestæt Dronning Margrethe i den nye spændende bog ‘Med dronningen i Det Kongelige Teater’. En ny og spændende biografi om hendes forhold til kunsten på de skrå brædder, som er spækket med flotte illustrationer af blandt andet fotos og kostumetegninger fra Det Kongelige Teater. Dronningen er en eksemplarisk tilskuer til Det Kongelige Teaters forestillinger, som altid har vakt stor interesse hos hende. Hun er vidende og åben til teaterstykkerne, og har samtidig været vidende til utallige opførelser gennem årenene. I bogen bliver du introduceret til en række samtaler mellem dronningen og operadramaturg Nila Parly om 12 forskellige oplevelser om opera, skuespil og ballet på Nationalscenen. Igennem bogen deler dronningen sine oplevelser og erfaringer og inddrager et engageret og sansemættet sprog, for at give stof til eftertanke hos læseren. Nila Parly holder ofte møder med dronningen, og forud for disse foretager hun interviews med en af de mange kunstnere, som på en eller anden måde har været en del af eller gjort en indsats til den udvalgte forestilling. De interviewede er f. eks balletmester Nikolaj Húbbe, operasanger Johan Reuter og skuespiller Ghita Nørby. De vigtigste pointer fra kunstnersamtalerne indgår i samtalen med Dronningen, der på tilsvarende vis også forholder sig til kunstnernes erfaringer fra prøveforløbet og under forestillingerne. Dette medfører at læseren også bliver klogere på mange af de vanskelige og uventede, store personlige oplevelse, kan kan opstå på et levende teater. Bogen er blevet lavet i samarbejde med Det Kongelige Teater som indeholder sande oplysninger om handlingen, rolleindehaverne og den historiske baggrund.
Frederik 3. kan med rette betegnes som Danmarks solkonge. Men hvem var denne gådefulde, indadvendte og videbegærlige konge? Ph.d. Lars Christensen udfolder Frederik 3.s personlighed i den første egentlige biografi i 200 år om Christian 4. søn, som slægtede sin far så lidt på. Frederik levede fra 1609 til 1670 og var ikke født til at være konge. Da hans storebror, prins Christian, døde i 1647, blev Frederik kørt i stilling som tronfølger til Danmark-Norge. Historien om Frederik 3. er således historien om en konge, der i første omgang slet ikke var udset til denne post. Det er også historien om, hvordan denne ”grimme ælling” voksede sig stor og imponerende – og endte med at gribe magten som enevældig konge i 1660 efter et speget politisk spil. Bogens tese er, at kongen ikke havde en klar plan på forhånd, men på eminent opportunistisk vis udnyttede de muligheder, der opstod, med hjælp fra nogle få trofaste mænd. Kongeloven af 1665 er den eneste nedskrevne europæiske forfatning for et enevældigt styre. Bagtæppet for Frederik 3.s liv og levned er udviklingen i Europa i 1600-tallet, hvor en stribe lande bevægede sig mod absolutistisk styre. Danmark-Norge kom her til at være selve mønsterlandet. Sideløbende blev statsmagterne generelt styrket. Bogen undersøger også kongens familie og personlighed ud fra tilgængelige historiske kilder. Hovedvægten ligger på Frederik 3.s politiske virke i en tid præget af store krige og usikre alliancer i Europa. "Frederik 3." tegner et levende portræt af en dansk konge, der i en europæisk brydningstid via en pragmatisk tilgang opnåede tæt på fuldkommen magt. Om forfatteren: Lars Christensen, født 1970, er ph.d. i historie og forfatter. Han har tidligere blandt andet udgivet de anmelderroste historiske storværker "Svenskekrigene 1657-60. Danmark på kanten af udslettelse" (2018) og "Den danske drøm om revanche. Store Nordiske Krig 1700-1721" (2021).
Palle Lauring går bag facaden på 46 af vort lands herskere fra Gorm den Gamle til Christian den Niende og tegner et portræt af dem, der har siddet på tronen. Det handler om det menneskelige mere end det historiske.Hvem var de – denne række af mænd og en enkelt kvinde i landets højeste embede gennem tusind år? Og hvem var dronningerne ved kongens side? Palle Laurings fortællekunst og indsigt formår at kaste lys over den tidsånd og den historiske sammenhæng, der dikterede både de fyrstelige og ikke-fyrstelige sider af kvinders vilkår gennem de sidste tusind år.Gateway /title /head body center h1 502 Bad Gateway /h1 /center /body /htmlPalle Lauring (1909-1996) var en dansk forfatter og historieformidler, der skrev dusinvis af bøger om dansk og europæisk historie. Palle Lauring er blevet tildelt adskillige legater og hædret med prestigiøse priser. I 1960 modtog han De Gyldne Laurbær for Historiske portrætter.
Det var en af det 20. århundredes mest uforglemmelige scener: To unge drenge, to prinser, der gik bag deres mors kiste, mens verden så til i sorg – og rædsel. Da Diana, prinsessen af Wales, blev begravet, undrede millioner af mennesker sig over, hvad prinserne mon tænkte og følte – og hvordan deres liv ville forme sig fremover. Her kommer endelig Harrys historie. Med sin rå og uforfærdede ærlighed er Reserven en skelsættende udgivelse, der byder på indsigt, åbenbaringer, selvransagelse og tilkæmpet visdom om kærlighedens evige triumf over sorgen. Prins Harry, hertugen af Sussex, er ægtemand og far, militærveteran, engageret i humanitært arbejde, fortaler for mental sundhed og miljøforkæmper. Han bor i Santa Barbara i Californien med sin familie og tre hunde.
Bogen Peter Ingemann og kongerækken er en videreførelse af den populære TV2-serie af samme navn, hvor tv-vært Peter Ingemann gennemgår hele den danske kongerække på en underholdende, farverig og samtidig oplysende måde.Bogen samler de mest spændende historier om vores kongerække og deler nogle af de erfaringer og opdagelser, Peter Ingemann har gjort i tv-programmerne. Som læser kommer man også med ”behind the scenes” undervejs i produktionen. Ligesom i programmerne gennemgår bogen hele kongerækken og beskriver hver enkelt regent, men Peter Ingemann giver i bogen ekstra plads til sine yndlingskonger og -dronninger.Fortællingen om vores kongerække er historien om krige og magtbegær, om store visioner og drømme, om bundløs gæld og statsbankerot, om forfængelige og fordrukne mænd, om stærke og magtfulde kvinder, om utroskab, galskab og intriger, men det er også historien om store statsmænd med mindeværdige succeser og storslåede historiske aftryk. Vi kan i høj grad takke vores regenter for, at kongerækken er så underholdende!Bogen er skrevet i samarbejde med producent Ulla Ringgård og redaktionschef Bjarke Kruse fra selskabet Heartland tv, som står bag tv-serien.
Udvidet og gennemrevideret udgave af anmelderrost biografi om Marie Grubbe kaster helt nyt lys over hendes utrolige liv.Fortællingen om adelskvinden Marie Grubbe er en bevægende skildring af en bemærkelsesværdig kvindeskæbne. Hendes vandring fra samfundets top til samfundets bund forargede samtiden og fascinerede eftertiden. Marie Grubbe levede fra 1643 til 1718. Som purung blev hun gift med kongesønnen Ulrik Frederik Gyldenløve, men hendes utroskab førte til skilsmisse. Også hendes andet ægteskab med adelsmanden Palle Dyre blev opløst på grund af utroskab. Kun med kusken Søren blev hun lykkelig, skønt han behandlede hende dårligt. Sådan sagde hun selv til den unge Ludvig Holberg, den første af mange forfattere, der har skrevet om hendes skæbne.Dan H. Andersens biografi om Marie Grubbe er også en fortælling om Danmark for 350 år siden, fra hoffet i København til færgehuset på Falster, hvor Marie Grubbe endte sine dage. Biografien udkom første gang i 2006 og fik stor ros af anmelderne. Denne udgave er udvidet og gennemrevideret, og Dan H. Andersen har fundet oplysninger i arkiverne, som kaster et helt nyt lys over Marie Grubbes liv.
I anledning af H.M. Dronning Margrethe 2.s 80-års fødselsdag tegner kulturjournalist Elisabeth Saugmann et portræt af Danmarks dronning og hendes familie. Foruden at give en række legemsstore portrætter af dronningen og hendes nære familiemedlemmer, rummer bogen også nutidsbilleder af kongeriget Danmark og monarkiet som vores sammenhængskraft. Kongefamilien er nemlig tæt vævet sammen med danskerne og vores fælles land, og i en tid, hvor kongehusene i Europa krymper og møder alvorlige udfordringer, er den danske kongefamilie populær som aldrig før. Og det er den måske netop, fordi dens tre meget forskellige generationer hver på sin måde tegner og favner den danske befolkning. Om forfatteren Elisabeth Saugmann er forfatter og selvstændig kulturjournalist. Hun har tidligere været ansat i DR og på Berlingske Media og Morgenavisen Jyllands-Posten. Hun har tidligere udgivet Lidt hippie er man vel altid (2015), børnebogen Super Mouse (2016) samt Prins Henrik 1934-2018 (2018). Hun har desuden redigeret Musikkens førstedamer (1992) og bidraget til bøger om operasangeren Aage Haugland og cykelrytteren Jesper Skibby.
Fås også på engelsk. Isbn: 9788772170367Christian 6. regerede Danmark-Norge fra 1730 til sin død i 1746. Han var en byggelysten konge og lod bl.a. opføre det første Christiansborg Slot, Hirscholm Slot og Eremitageslottet. Som tilhænger af den pietistiske fromhedsbevægelse fandt Christian 6. det syndigt at more sig, og livet ved hans hof mindede nærmest om en klostertilværelse. Samtidig forsøgte han at afhjælpe en langvarig økonomisk lavkonjunktur med en række forskellige tiltag, hvoraf et af dem var af indføre det senere så forhadte Stavnsbånd. Det lykkedes Christian 6. som den første af enevældens konger, at undgå krig gennem hele sin regeringstid.Bogen indgår i Kroneserien, en serie af mindre bøger om det danske kongehus og relaterede emner udgivet i samarbejde med Kongernes Samling.
”Opløftende … Denne bog viser, hvordan Victorias barnlige uartighed ændrede sig til en kongelig, viljefast, kompleks natur, hvilket andre biografi forfattere har haft en tendens til at forenkle.”New York Times”Børster den støvede myte af denne ekstraordinære monark … Bairds Victoria er ikke den kvinde, vi forventer at møde. Hendes dronning er en ren billedstormer: følelsesladet, demonstrativ, sanselig og dreven.”The New York Times Review (editor's choice)Blandt årets bedste bøger 2016The New York Times EsquireVictoria blev født i 1819 som den femte i arverækken til den britiske trone. En relativt almindelig pige skulle få en ualmindelig skæbne. Barnløshed og dødsfald i familien tvang Victoria til at bestige tronen i 1837 – blot 18 år gammel. Hun var kuet af en ulykkelig barndom og en dominerende mor. Victorias tyske fætter Albert skulle blive et vendepunkt: Tidligt forelskede Victoria sig brændende og fik lov at gifte sig med ham. Sammen fik de ni børn. Og Det Britiske Imperium fik en stærk og selvsikker dronning, der hentede enorm støtte i sin indsigtsfulde og begavede mand.Victoria forbindes oftest med snerpethed og konservatisme. Sandheden er, at dette billede i høj grad skyldes hendes yngste datter, Beatrice, som efter sin mors død i 1901 redigerede dronningens dagbøger og breve og derigennem opbyggede myten om en from og moralsk kvinde.Julia Baird har som den første historiker nogensinde haft adgang til de kongelige arkiver på slottet Windsor. Bogen bygger på grundig research, der viser Victoria som en temperamentsfuld, intelligent og sanselig kvinde. Sammen med prins Albert udnyttede hun sin politiske indflydelse maksimalt, var fascineret af moderne videnskab og var sig de enorme sociale spændinger i samfundet fuldt bevidst."Victoria" tegner et indsigtsfuldt og levendeportræt af verdens mægtigste kvinde som privatperson og officiel dronning. I begge roller knyttede hun stærke og ubrydelige bånd til andre mennesker. Da Albert døde i 1861, var Victorias sorg monumental i årevis.Senere fandt hun støtte i kontroversielle venskaber: med Disraeli, landets første premierminister med jødisk baggrund, en skotsk opvarter og en indisk Munshi, tjener.Forholdet til de voksne børn var ofte kompliceret, og livet ved hoffet præget af konflikter og skandaler.Dronning Victoria regerede i mere end 63 år. Hun kan ikke kaldes egentlig feminist, for hun arvede sit embede. Men hun viste med sit eget liv som eksempel, hvordan familieliv kunne forenes med et krævende embede.I den forstand er dronning Victoria langt fra bare en historisk skikkelse – hun er verdens første moderne kvindelige monark.Julia Baird er australsk historiker, ph.d., og journalist. Hun arbejdede i en årrække for bl.a. amerikanske Newsweek og er tilknyttet New York Times, The Guardian, Washington Post m.fl . ved siden af at være studievært i Australien.
Grevinde Danner, født Louise Rasmussen, er en af danmarkshistoriens mest berømte kvinder. Hun brød samtidens strenge moral, da hun i 1840’erne indledte et kærlighedsforhold til og siden giftede sig med Frederik VII, som på det tidspunkt allerede havde to ægteskaber bag sig. Det vakte skandale, fordi Louise ikke alene var fra arbejderklassen, men tillige havde et barn uden for ægteskab med Carl Berling, som hun elskede og gennem hele livet bevarede en tæt forbindelse med.Bodil Wamberg går i sit portræt ind under huden på den kloge, sensible kvinde, hvis liv på var præget af drama. Vi ser hende blomstre og siden lide som elskerinde til en mand, der ikke turde gifte sig med hende, og vi følger hende i rollen som kongens store kærlighed, der i årevis var hans holdepunkt og forhindrede ham i at gå til grunde i druk.Grevinde Danner betalte en høj pris for at følge sit hjerte og have et selvstændigt liv, og hun kæmpede for både sin egen og det spirende demokratis fremtid.Forfatteren Bodil Wamberg (f. 1929) er uddannet cand.mag. i dansk og engelsk og arbejdede i en lang årrække som lektor på Danmarks Lærerhøjskole. Hun er særligt kendt for sine mange biografier om historiske personer, heriblandt Leonora Christine, H.C. Andersen, Grevinde Danner og Mathilde Fibiger."En smuk bog om et bevægende menneske." – Information"Endnu en gang lever Bodil Wamberg op til sit ry som "de store damers skildrer" ved at gå bag om storheden og ind i mennesket." – Jyllands-Posten
Fås også på engelsk. Isbn: 9788793229754Frederik 4. regerede fra 1699 til 1730, og blandt de enevældige konger i danmarkshistorien har ingen regeret så egenrådigt som han. Frederik 4. påtog sig personligt at bestemme mest muligt af rigets anliggender, og det fungerede forbavsende godt. Med hjælp fra bl.a. Tordenskjold fik han Danmark-Norge sikkert igennem den opslidende Store Nordiske Krig, som blev det sidste opgør med arvefjenden Sverige. Også i sit kærlighedsliv var han højst egenrådig, idet han bortførte sin elskede Anna Sophie Reventlow, som han giftede sig med til venstre hånd for siden at gøre hende til dronning. Bogen indgår i Kroneserien, en serie af mindre bøger om det danske kongehus og relaterede emner udgivet i samarbejde med Kongernes Samling. Bogen er skrevet af Jens Gunni Busck.
Da billedkunstnere i 2020 kastede en buste af Frederik 5. i havnen i København, dukkede kongen paradoksalt nok op til overfladen. Mange danskere havde ellers glemt ham. Men nu skulle den døde konge altså holdes ansvarlig for kolonitid og slaveri. Og var han ikke bare en liderlig alkoholiker? Det kendetegner mange fortællinger om Frederik 5., at han drak for meget til at lede Danmark. Denne første biografi om kongen tegner et mere nuanceret billede af ham. Hans regeringstid var den mest stabile under enevælden, og nye kildestudier afslører hidtil ukendte sider af Frederik 5., der havde ambitioner om at blive samlingspunkt for befolkningen. Det lykkedes. Den folkekære monark blev et symbol på statsmagten og rokokoens kendte ansigt i Danmark. Men Frederik 5. så også ud over landets grænser og lod sig inspirere af et Europa præget af sanselighed, nydelse og oplysningstid.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.