Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
En overskuelig og meget omfattende guide til Nordeuropas havfisk. Bogen beskriver og illustrerer mere end 300 forskellige fiskearter, deres byttedyr, fiskemetoder og hvad de anvendes til. Bogen omhandler samtlige de fisk man finder i de danske farvande og viser ved udbredelseskort, hvor de i øvrigt findes i Europa. Bogens mange hundrede tegninger står stadig efter over 40 år siden udgivelsen af 1. udgaven, som det ypperste blandt fisketegninger i verden.
Historien om 20 års nedtur for dansk natur og miljø Dansk landbrug har gennem to årtier udviklet sig til et økonomisk såvel som moralsk fallitbo: Gælden er enorm, beskæftigelsen i bund og landbokulturen stort set udslettet. Trods omfattende liberaliseringer og milliarder af støttekroner kører de fleste bedrifter på pumperne og overlever kun takket være EU-støtten. Alligevel opretholder vi med alle midler verdens mest intensive landbrug. Prisen er et vandmiljø, der flyder med gylle og sprøjtegifte i hver anden drikkevandsboring, mens landmændene truer med retssager, hvis ikke de må sprøjte videre. I de stadigt større bedrifter lider malkekøer, grise og kyllinger, der presses til det yderste, mens MRSA-stafylokokker og salmonellabakterier breder sig. Startskuddet til landbrugets dybe økonomiske og moralske nedbrud blev affyret i 2001, da den nyudnævnte fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) opfordrede til kamp mod »stokroseidyllen i dansk landbrug«. Siden da er det kun lykkedes at sætte turbo på landbrugets gældsætning. I 2001 skyldte de danske jordejere 190 mia. kroner væk, i dag har de næsten fordoblet gælden til 360 mia., hvilket gør de danske landmænd til de mest forgældede i EU. Stik imod hensigten blev det til en tragisk afvikling i stedet for en gylden udvikling. Sådan ligger landet i 2019. Hvordan er det kommet så vidt? Hvorfor har det fået lov at ske, og hvem står bag? Og endelig– kan den onde cirkel brydes, så det atter bliver dejligt at bo ude på landet? Det leverer bogen klare svar på i en letforståelig form.
Nogle mennesker har frihed til at vælge deres egen vej i livet. Det gjaldt ikke for James Rebanks. Han er fåreopdrætter på en gård i Lake District i England, der har været i familiens eje i mere end seks århundreder. James Rebanks bog, The Shepherd’s Life: A Tale of the Lake District, er allerede en stor succes hos både anmeldere og læsere. Hans skildringer af livet som fårebonde er både engagerende, rørende og ærlige. I en stemningsmættet tekst guider Rebanks os gennem et får-år. Bogen er en unik fortælling om livet på landet – et liv, som er fjernt for de fleste af os. Det er en historie om Rebanks arbejdsliv og menneskene omkring ham, hans barndom, hans forældre og bedsteforældre. Det er historien om at være vedholdende på trods af et vanskeligt erhverv, og den er fortalt med stor kærlighed til naturen. For Rebanks og hans familie danner vejret og årstiderne de altafgørende rammer om livet. Om sommeren er fårene på bjerget og høet i laden, om efteråret går man på markedet og bringer nye dyr til besætningen, om vinteren skal dyrene holdes i live, og med foråret kommer nye lam.
Måske kender du allerede landmanden fra den prisvindende dokumentar ”Så meget godt i vente”. Med denne bog får du lejlighed til at komme længere ind i denne pioners fascinerende tankeverden. Bogen er vokset frem af en lang række samtaler mellem Niels Stokholm og filosoffen Carsten Graff og indeholder også kapitler af kokkene Claus Meyer, Rasmus Kofoed fra Geranium og klimakokken Jesper Møller. Niels driver sit landbrug ud fra en særlig indsigt i jorden, dyrene og planterne og lever i overensstemmelse med dem. Udgangspunktet er en kærlighed til alt levende, og det kan både ses, mærkes og smages i de grøntsager og dyr, han fremelsker på gården Thorshøjgaard. Dette betyder blandt andet, at verdens bedste restaurant, Noma, og mange af de bedste danske kokke henter inspiration og råvarer hos Niels.Ifølge kokken Claus Meyer er Thorshøjgaard hjemstedet for Danmarks lykkeligste ko, og ifølge klimakokken Jesper Møller laver Niels verdens bedste mælk.”Menneskeheden er i puberteten. Vi er i oprør imod naturen, vil ikke samarbejde med den og i stedet spejder vi imod fjerne planeter, imens vi drømmer om at ytte væk hjemmefra.” Niels Stokholm Mere om Niels Stokholm www.landbruget-thorshoejgaard.dk www.facebook.com/nielsstokholmbog
Mennesket har fremstillet og spist ost igennem årtusinder. Indtil for 150 år siden foregik ostefremstillingen hovedsageligt i de enkelte husholdninger ude på gårdene. Efter industrialiseringen skete fremstillingen i stadig stigende på mejerier og hjemmeproduktion blev undtagelsen. Vores ambition med denne bog er at få flere danskere til at mærke glæden ved at fremstille deres egne oste.”Bogen om oste” kan bruges på mange forskellige måder. Hvis man især er interesseret i kulturhistorie og ønsker at få et indblik i osteproduktionens historie, så er det en god idé at læse kapitel 1. Hvis ens interesse især er naturvidenskabelig, kan man læse om ostens biologi og kemi i kapitel 2. I kapitel 3 kan man læse om historierne bag verdens bedste oste fra mange forskellige lande.De næste to kapitler handler om, hvordan man selv kan lave oste. I kapitel 4 giver vi en generel beskrivelse af, hvilke remedier man skal bruge, og hvordan man går frem. I kapitel 5 beskriver vi, hvordan man fremstiller syrnede mælkeprodukter. I kapitel 6 følger de helt præcise opskrifter på, hvordan man fremstiller de enkelte ostetyper. I kapitel 7 kan du læse om, hvordan man røger oste. I kapitel 8 har vi samlet en lang række spændende opskrifter på retter, hvor man bruger ost. Vi har for nemheds skyld inddelt opskrifterne i småretter, hovedretter, desserter og kager. Holder man af at læse en lille historie, har vi i kapitel 9 samlet en række menneskers oplevelser med ost.Som det fremgår af det ovenstående, kan man nøjes med at læse et enkelt eller nogle få kapitler og således bruge bogen som opslagsværk. Men det er naturligvis vores håb, at læserne finder bogen så interessant, at de læser det hele. Vi håber i det hele taget, at man bliver lige så glade for at læse og bruge ”Bogen om oste”, som vi har været for at lave den.
Denne bog sammenfatter mere end 20 års erfaring med nyere tids skovrejsning i Danmark og er uundværlig læsning for alle, der beskæftiger sig med, overvejer eller planlægger skovrejsning. Bogen viser, hvordan man rejser og udvikler nye skove, og giver også indblik i skovens historie, muligheder og flersidige formål. Bogen indeholder desuden et idékatalog, der skal give inspiration til anlæg af nye skove, og en tjekliste med de overvejelser, man bør gøre sig, når man anlægger en skov. Bogen er skrevet af eksperter i skovrejsning og -udvikling, Jørgen Nimb Lassen og Jørgen Bo Larsen. Siden Folketingets beslutningen i 1989 om at fordoble det danske skovareal har de to forfattere fulgt skovrejsningen i Danmark, og deres erfaringer viderebringes i denne ambitiøse, lærerige og rigt illustrerede bog. Bogen kan læses af alle med interesse i skovrejsning, træer, natur, skov og landskab og skal især medvirke til forbedret skovrejsning i Danmark. Se i øvrigt Landskabsværkstedets hjemmeside www.landskab.nu.
Bogen tager udgangspunkt i Ove Korsgaards eget liv og hans egen familie, og han bruger ”familien som metode”, som han selv siger. Det bliver på en måde også en beskrivelse af Danmarks forvandling fra landbrugsland til industriland, og bogen føjer sig på smukkeste vis til den beskrivelse af det nordlige Jylland, som Knud Sørensen, Jens Smærup Sørensen og Hans Edvard Nørregård-Nielsen har påbegyndt.
En fascinerende rejse gennem et stykke dansk herhvervs- og kulturhistorie.De sidste fiskere er en dramatiseret dokumentarisk fortælling om fiskeriets udvikling på den jyske vestkyst. Med udgangspunkt i blandt andre tidligere fiskeriminister Kent Kirks erindringer beskrives fiskeriet fra dengang i 1920’erne, hvor Hans Kirk udgav sin gennembrudsroman Fiskerne, og op til nutidens kvotekonger.Det er en fascinerende rejse gennem et stykke dansk kultur- og erhvervshistorie. Fra de hårde 1950’ere, hvor kutterne var lavet af træ og mændene af jern, op gennem de turbulente 1970’ere og ind i 1980’erne, hvor dansk fiskeri for alvor blev underlagt myndighedernes reguleringer og kvotesystemer. Og til i dag, hvor havfiskeriet herhjemme er en industri fordelt på ganske få hænder, hvoraf meget få er danske.Bogen er også en menneskelig skildring om at leve på og af havet, opleve voldsomme storme og 100-års bølger, om FN-konferencen i Caracas, flodfiskeriet i Afrika og torskekrigen ved Island. Og om at være i skudlinjen på en protestsejlads mod England med den royale engelske flåde som modstander.Den følger også et af de mest vellykkede, kommercielle omskolingsprojekter af fiskere, sø- og redningstjenesten Esvagt, der blev stiftet af tidligere fiskere, og som den dag i dag beskæftiger nogle af de bedste søfolk i nationen.Bogen er blevet til i tæt samarbejde med tidligere fiskeriminister Kent Kirk, der, udover at være morbror til forfatteren, også er hovedkilde i bogen.
Der var så dejligt ude på landet tager dig i billeder og ord med tilbage til det 20. århundredes bondeland. Fra tiden omkring første verdenskrig til slutfirserne og med vægten lagt på de mennesker, der fødtes, levede og døde i det. Forudsætningerne for livet på landet er i dag nogle helt andre, og det har sat sig tydelige spor overalt, om man nu kan lide eller ej.
I århundreder var Danmark et landbrugsland befolket af bønder. Men siden 1940’erne har landbruget forandret sig voldsomt. Dansk landbrug 1945-2020 er fortællingen om, hvordan livet i marken, stalden og stuehuset har udspillet sig siden 2. Verdenskrig. Landbruget skiftede gear, da den grå Ferguson kørte ud på markerne. Snart samlede selvbindere og håndredskaber støv i laderne, og mere avancerede maskiner og sofistikeret teknologi lettede det hårde arbejde og øgede produktiviteten. Mens gårdene blev færre og større, og landbokvinderne tog arbejde uden for hjemmet, gik gødning og pesticider fra succes til skandale, og dyrevelfærd, bæredygtighed og lavere klimaaftryk blev både krav og nødvendighed. 11 eksperter fortæller i Dansk landbrug 1945-2020 om en tid med store forandringer for mennesker og husdyr, planter, landskab og dyrkning – og for andelsbevægelse, fællesskab, uddannelse, økologi og madkultur. Dansk landbrug 1945-2020 er udgivet i samarbejde med Det Grønne Museum.
I den nye Steen Ulnits-bog, Laks & havørred, øser han ud af al sin viden om disse kongefisk. Undertitlen er Opgangsfisk, da der er særligt fokus på de forhold, der gør sig gældende, når man vil fange de fisk, der er på vej op i vandløb for at gyde. Desuden inddrages andre arter, fx Røding og Stalling, som har samme opgangsadfærd som Laksefisk.Bogen indeholder alt, hvad en fluefisker har brug for at vide, om standpladser, grejet, fluerne, fiskenes adfærd, teknikker og meget andet. Det hele er krydret med tipsbokse og rigtige lystfiskerhistorier!Både nybegyndere og øvede vil finde gode råd og ny viden i denne guldgrube af en lystfiskerbog.
I den nye Steen Ulnits-bog, Tørflue og nymfe, behandler han med sædvanlig kyndig hånd den fiskemetode, som regnes for den fineste inden for fluefiskeri. Fluefiskeri med tørflue og nymfe er en kunstart, der kræver indgående kendskab til insekternes liv, adfærd og formering.Bogen indeholder detaljeret viden om de for fisk – og fiskere – vigtigste insekter og deres levevis. Med indsigt i livet under vandet bliver fluefiskeren i stand til at vælge både rette tid, sted og flue, hvilket fører til flere fangede fisk!I Tørflue og nymfe er der ud over dybdegående kapitler om insekterne også kapitler om grejet, særlige teknikker, ørrederne og fluemønstre, så man kan binde sine egne tørfluer.De mange tipsbokse giver ekstra viden om særlige emner, og lystfiskerhistorierne fra så godt som hele verden gør Tørflue og nymfe til en sand læseoplevelse.
Fiskeskipper Ole Basse Mortensen var en pioner inden for bornholmsk og dansk fiskeri. Da fiskerne i 1960'erne bliver presset af mindre fiskekvoter sejler Ole Basse i spidsen for at afprøve laksefiskeriet ud for Norges og Grønlands kyster. Fordrevet af politiske beslutninger vælger han, at satse på rejefiskeri ud for Vest- og Østgrønland, Svalbard og Canada og trawlere bliver større og større. Pionerånden sender også Ole til Sydatlanten, men da et udviklingsprojekt i Indonesien slår fejl, går Ole Basse Mortensen overraskende konkurs. Men han starter blot forfra igen. Ole Basse Mortensen var en ukuelig fisker, som kæmpede for sit erhvervs overlevelse. Han åbnede handelsforbindelsen til det lukkede Sovjet, han holdt møder med både fiskeri- og statsministre og han stod på talerstolen på Christiansborgs Slotsplads og talte om lige ret til havet. Sømilegrænser, kvoter og EF formede fremtiden for fiskerne, men Ole Basse holdt fast i sit motto: Jeg fisker ikke for at leve. Jeg lever for at fiske”
Flæskfødevarer skal ikke længere produceres for enhver pris. Produktionen skal bidrage til at løse klimakrisen, ikke forværre den, vende naturens nedtur til optur og forsyne os med fødevarer uden at frembringe livstruende virus. Sundhed, klima og biodiversitet står øverst på dagsordenen for fremtidens agroindustri.Den helt store disruption af den traditionelle agroindustri kommer i løbet af det næste tiår. Vi står over for den dybeste, hurtigste og mest konsekvensskabende forandring af fødevare- og landbrugsproduktionen, siden de første planter og dyr blev domesticeret for 10.000 år siden.Til trods for at vi kan købe stort set alle fødevarer til lavere priser fra udlandet, fortsætter vi med at højglanspolere myten om Danmark som et landbrugsland. Erhvervet selv går til yderligheder, som når Tulip i Randers sender sine svin til Tyskland for at få dem opskåret af østarbejdere på sulteløn, for derefter at reimportere de samme svin, nu forklædt som Tulip Danish Bacon.Vi holder stadig fast ved masseproduktionen af billigt flæsk og mælk i stedet for at bevæge os opad i værdikæden, som et højtudviklet land burde være i stand til. Ikke mindst økonomien taler for at ophøre med en 120 årgammel tradition for at eksportere bacon og smør til lave udsalgspriser.At det blev netop coronavirus, der lagde en hel verden ned, betragter virologerne som en tilfældighed. Den næste pandemi er allerede under opsejling, og det bliver en influenza A-virus. Med al sandsynlighed vil den spredes fra svinefabrikkerne, og ingen kan forudsige, hvor dødelig den kan blive. Sidst den ramte verden, kostede den 500.000 mennesker livet. Prisen for billigt flæsk kan blive skæbnesvanger høj, hvis vi tøver for længe. Velkommen til fremtidens bedste landmænd.
Onkel Ivar Helgasson Aal har udpeget sin nevø Jon Aslesson Aal til at overtage fiskesøen Storsenn.”Onkel Ivar ser direkte på mig. Selvom panden er drivvåd, sidder den amerikanske sideskilning perfekt. Vi står på græsstykket ved bådehuset. Søen Storsenn breder sig mod vest. Den er større, end jeg husker. Ivar kniber øjnene sammen i det strålende efterårsvejr. Han er klædt i højskaftede kondisko, feltjakke, strikvanter og varm hue med øreklapper. Der er kun fire kilometer fra parkeringspladsen, men for Ivar var det fire mil.”Romanen Fiskehuset handler om en uges fiskeri, om kunstens indre væsen, naturen, som dundrer frem, kærlighed, sandhed – og en mands skelsættende ændring af sit liv. STEIN TORLEIF BJELLA er en kendt norsk musiker og sangskriver. I 2017 debuterede han som forfatter med den anmelderroste digtsamling Jordsjukantologien. For romanen Fiskehuset blev Stein Torleif Bjella tildelt Nynorsk Litteraturpris 2021. Han var desuden nomineret til P2-lytternes romanpris.
Denne lille bog om østers er for den nysgerrige, der kan lide, eller ønsker at kunne komme til at lide, østers. Det er ikke videnskab om, men venskab med østers.Bogen tager læseren med til de steder i Frankrig, hvor man høster og spiser østers – lige fra Normandiet over Bretagne og Arcachon til Middelhavet. Og der er ingen grund til ikke at tage med på turen, for som de franske østersproducenter siger:”Havets styrke lever videre i Dem ved indtagelsen af denne vitamin-cocktail – en sand perle for Deres vitalitet.”
Bogen handler om landbrugets udvikling. Ideen, tanken om bogen tog sin begyndelse i 2011 ved en sammenkomst i forbindelse med udgivelsen af min erindringsbog ”En bondedrengs udflugter, følelser og fortællinger,” hvor flere opfordrede mig til at skrive om landbrugets udvikling i den tid, jeg kunne huske. Det sidste har jeg dog ikke helt fulgt, idet et træ altid har rødder, dermed mener jeg et udspring eller en oprindelse. Som mennesker gerne vil vide noget om deres familiemæssige rødder, når det gælder slægtsforskning, må det i forbindelse med landbrugets udvikling være passende at begynde med jordbruget, som vore forfædre påbegyndte, da de opdagede, at man kunne leve af andet end jagt og fiskeri. Bogen er dels bygget op af egne erfaringer og oplevelser fra det praktiske landmandsliv i en periode, hvor de største fremskridt har fundet sted (jeg er født i 1927). Dels har jeg skelet lidt til mine lærebøger fra Landbohøjskolen i København. Ellers har jeg tyet til kompetente personer og instanser, der indenfor hver deres fagområde beredvilligt har givet mig stof og billeder til bogen, de oplysninger, som jeg har bedt om.Verner Brink
This book examines the various issues and concerns faced by Indian agriculture under the obligations of WTO and the Free Trade Agreements. While the issues discussed pertain mainly to India, the lessons can also be derived for many other similarly placed developing countries. The book delves into various aspects of Indian agricultural trade and evaluates the domestic policies and regulations of government while also looking at external factors like WTO, free trade agreements and non-tariff barriers. Chapters of this book have been contributed by eminent agricultural economists, lawyers and social scientists providing the perspective from their sector. This book highlights the challenges and opportunities for agriculture sector under the rapidly growing regional trade agreements and results of negotiations under the WTO. It also provides critical insights into the ongoing fisheries subsidies negotiations at the WTO and issues relating to non-tariff measures. The findings have broad implications for developing countries in general and India in particular. This book will greatly benefit trade negotiators, policymakers, civil society, farmer groups, researchers, students, and academics interested in issues related to the WTO, FTAs, tariff and non-tariff barriers and other allied issues concerning Indian agriculture. The techniques used in analytical part will mostly benefit the researchers as they can not only use these techniques and methodologies for their future research, but to also carry the research forward. The book is useful for many educational institutes which teach international trade, agricultural economics, and WTO and FTAs studies.
This book provides an in-depth analysis of India's pulses sector in terms of production, prices, markets, and trade. Pulses play a pivotal role in a developing country like India for all categories of people due to its rich protein content (double that of wheat and three times more than that of rice). Despite being an important crop from the point of view of food, nutrition, and environmental security, the focus of food security policies in developing countries has been more on wheat and rice production. This book analyses factors influencing the supply of pulses with a greater emphasis on government interventions such as minimum support price (MSP) and National Food Security Mission (NFSM), the effectiveness of MSP and factors influencing farmers' access to MSP, the import dependency implications through a detailed import pricing behavior of major importers of major pulses. It investigates production, market dynamics, and trade implications related to two major pulses, chickpea and pigeonpea, produced by all pulse-producing States in India. Analysis of farmer's awareness of MSP and factors influencing access to MSP are undertaken through a comprehensive household survey from the States of Maharashtra, Karnataka, and Madhya Pradesh. Finally, the book analyses import implications and import pricing behaviour for all major pulses imported by India. The book would be very useful for researchers working on the issues of agricultural production and food security, for agriculture and agri-business students, as well as for policy makers to understand the inherent dynamics in the pulses sector.
This book focuses solely on the issues of agriculture and forest productivity analysis with advanced modeling approaches to bring solutions to food-insecure regions of South and Southeast Asia. Advanced modeling tools and their use in regional planning provide an outstanding opportunity to contribute toward food production and environments. In this book, leading-edge research methodologies related to remote sensing and geospatial variability of soil, water, and regional agricultural production indicators and their applications are introduced together-a unique feature of the book is the domain of regional policy perspectives and allied fields. In regional policy planning, agriculture and forestry have a key role in food security and environmental conservation that depends on the geo-spatial variability of these factors. Over the years, nature and climate have determined the variability of soil type, soil quality, geographical deviation for habitat, water quality, water sources, urban influences, population growth, carbon stock levels, and water resources with rain-fed or irrigated land use practices. In addition, human nutritional values and dietary habits have brought cultural adaptation of either mono- or multi-cropping patterns in the region.To encompass all these above mentioned factors and classify regional variability for policy planning, satellite remote sensing and geographical information systems have the immense potential to increase agricultural and forest productivity to ensure the resilience of its sustainability. Therefore, the 13 chapters presented in this book introduce modeling techniques using the signatures of vegetation and water indices, land use and land change dynamics, climatic, and socioeconomic criteria through spatial, temporal, and statistical analysis. As well, remote sensing and in-depth GIS analysis are integrated with machine and deep learning algorithms to address natural uncertainties such as flash floods, droughts, and cyclones in agricultural production management.
This book explores different aspects of entrepreneurship from both an academic and a commercial point of view. The first chapter the university culture is considered. The nature of the technology or service is important. Some technologies are adaptive, in that they are developing products that are already in the marketplace, and these fit easily in academic institutions. Other technologies are disruptive and new products must be developed. These fit less easily into university structures since a commercial entity is required. Chapter 4 considers the important requirements of conflict of interest (COI). Either the university culture or COI can hinder or aid entrepreneurial faculty. The second chapter deals with the reasons why an individual faculty might wish to become entrepreneurial. In many cases, a faculty member wants to see their technology in practice and not just a publication in a scientific journal. If a technology is disruptive, then a commercial entity is probably essential. If so, then funding must be obtained. There are "e;valleys of death"e; (1) where scientific discoveries to useful products and (2) the development, production and marketing of a commercially viable product. Chapter 6 deals specifically with methods of funding start-up companies. Chapter 3 describes several innovative programs in biology. These include genetic approaches, plant management systems and the author's own program that deals with microbial approaches to sustainable agriculture. Chapter 5 describes the crucial areas of agreements, contracts, regulatory affairs and patents. These legal documents are critical components of entrepreneurial efforts and must be understood and pursued correctly. Finally, this book could have been entitled "e;things I wish I had known when I first started commercial activities."e; It is my hope that it can make the path of fledgling entrepreneurial smoother and more successful.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.