Bag om Må jeg være fri
Fem unge Venstrefolk – dem som kommer til at tegne fremtidens Venstre – præsenterer deres bud på et borgerligt-liberalt samfund.
De tager et opgør med fortidens politik – både de socialdemokratiske og de borgerlige regeringer – og fortæller, hvor det efter deres mening er gået galt. De problemer, som vores land står overfor, bliver ofte besvaret med mere stat, flere regler, mere indgriben. Det offentlige er blevet det første sted man kigger hen, når man har et problem der skal løses.
Den tankegang skaber ifølge forfatterne en såkaldt systemstat, der gør borgere til klienter, ødelægger fællesskabet, og svækker ansvarligheden. Systemstaten har fået sit eget liv og eksisterer efterhånden mere for sin egen skyld, end for borgernes.
I bogen går de tilbage til Venstres rødder og finder der historiske eksempler på, hvordan man skaber stærkere borgere og et friere og mere ansvarsfuldt samfund. Med udgangspunkt i historien og i en kritik af denne systemstat tager de fat på de væsentligste nutidige samfundsudfordringer, der vedrører sundhed, den manglende sociale mobilitet, klima, ejendomsret, fællesskab og åndsliv samt velfærd.
For hvert af disse områder præsenterer de status på området og giver deres bud på visioner og konkrete løsninger. Samlet danner disse svar en moderne borgerlig-liberal statskritik og et bud på en fremtid for Danmark.
Vis mere