Vi bøger
Levering: 1 - 2 hverdage

Musik og materialisme - Bjarne Gertz - Bog

Bag om Musik og materialisme

Kristian begynder for anden gang på musikstudiet. Grunduddannelsen drejer sig mest om indlæring af praktiske færdigheder, undtagen i faget musikhistorie, der virkelig byder på intellektuelle udfordringer, i hvert fald sådan som den lærertrio der præsenter faget og som er hovedforfattere til en nyligt udkommet musikhistorie, griber det an. De ser musikken som en integreret del af det samfund den er udsprunget af. De store komponister er ikke uforklarlige genier, faldet ned fra himlen, men børn af deres tid. Dog ikke kun det. Der er snarere tale om en dialektisk dynamik, hvor basis og overbygning, produktionskræfterne og kunsten, præger og befrugter hinanden. Den materialistiske tilgang er i hvert fald god til at forklare hvorfor de forskellige genrer opstod på det tidspunkt de gjorde. Kristian begraver sig i studiet, fuldstændigt tabt for omverdenen, men bliver brat revet ud af sin eufori, da Katja meddeler at hun vil tilbage til Heldved for at bo sammen med Sofus. Uddrag af bogen Det er spørgsmålet om der overhovedet ville eksistere noget nag eller nogen misundelse eller i det hele taget nogen ufred mellem mennesker, hvis alle kunne få lov til at lave det de gerne ville. Kristian er ikke i tvivl. Kedsomhed føder mørke tanker. At være arbejdsløs gør trist og aggressiv. Han ved hvad han taler om. At få noget interessant at beskæftige sig med kan sammenlignes med at blive forelsket. Alt det tunge og dystre, alt det man har gået og grublet over, ærgret sig over, fortrudt, skammet sig over, falder fra éns skuldre med samme lethed og selvfølge som når man smider frakken om foråret. Man er et forvandlet menneske. La vita nuova. Lykken er at have noget at gå op i. Livet skal have et fokus. Om forfatteren Bjarne Gertz, cand.mag. i engelsk og latin, tidligere amanuensis, kandidatstipendiat, gymnasielærer, bibliotekar, jazzmusiker, m.m., oversætter af Shakespeare og andre elizabethanskef sonetdigtere, forfatter til romaner, skuespil, noveller, samt en romanserie om arbejdersønnen Kristian, der bliver akademiker, en personligt fortalt historie om Danmark og danskerne fra besættelsestiden til halvfemserne.

Vis mere
 • Sprog:
 • Dansk
 • ISBN:
 • 9788775751983
 • Indbinding:
 • Hæftet
 • Sideantal:
 • 390
 • Udgivet:
 • 21. Januar 2022
 • Udgave:
 • 1
 • Størrelse:
 • 152x220x25 mm.
 • Vægt:
 • 542 g.
  På lager
Leveringstid: 1-2 hverdage
Forventet levering: 31. Maj 2024

Beskrivelse af Musik og materialisme

Kristian begynder for anden gang på musikstudiet. Grunduddannelsen drejer sig mest om indlæring af praktiske færdigheder, undtagen i faget musikhistorie, der virkelig byder på intellektuelle udfordringer, i hvert fald sådan som den lærertrio der præsenter faget og som er hovedforfattere til en nyligt udkommet musikhistorie, griber det an. De ser musikken som en integreret del af det samfund den er udsprunget af. De store komponister er ikke uforklarlige genier, faldet ned fra himlen, men børn af deres tid. Dog ikke kun det. Der er snarere tale om en dialektisk dynamik, hvor basis og overbygning, produktionskræfterne og kunsten, præger og befrugter hinanden. Den materialistiske tilgang er i hvert fald god til at forklare hvorfor de forskellige genrer opstod på det tidspunkt de gjorde. Kristian begraver sig i studiet, fuldstændigt tabt for omverdenen, men bliver brat revet ud af sin eufori, da Katja meddeler at hun vil tilbage til Heldved for at bo sammen med Sofus.

Uddrag af bogen
Det er spørgsmålet om der overhovedet ville eksistere noget nag eller nogen misundelse eller i det hele taget nogen ufred mellem mennesker, hvis alle kunne få lov til at lave det de gerne ville. Kristian er ikke i tvivl. Kedsomhed føder mørke tanker. At være arbejdsløs gør trist og aggressiv. Han ved hvad han taler om. At få noget interessant at beskæftige sig med kan sammenlignes med at blive forelsket. Alt det tunge og dystre, alt det man har gået og grublet over, ærgret sig over, fortrudt, skammet sig over, falder fra éns skuldre med samme lethed og selvfølge som når man smider frakken om foråret. Man er et forvandlet menneske. La vita nuova. Lykken er at have noget at gå op i. Livet skal have et fokus.

Om forfatteren
Bjarne Gertz, cand.mag. i engelsk og latin, tidligere amanuensis, kandidatstipendiat, gymnasielærer, bibliotekar, jazzmusiker, m.m., oversætter af Shakespeare og andre elizabethanskef sonetdigtere, forfatter til romaner, skuespil, noveller, samt en romanserie om arbejdersønnen Kristian, der bliver akademiker, en personligt fortalt historie om Danmark og danskerne fra besættelsestiden til halvfemserne.

Brugerbedømmelser af Musik og materialismeGør som tusindvis af andre bogelskere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.