Bag om På den første dag
Bogen præsenterer et samlet vue over de væsentligste stadier i den liturgiske historie indtil reformationsårhundredet. Fagfællebedømt.
Apostlen Paulus omtaler i sine breve fra omkring år 50 nogle sammenkomster med dåb og fællesmåltider i de kristne menigheder. Måltiderne fandt sted den første dag i ugen, søndag, til ihukommelse af Kristi opstandelse. I det ydre lignede sammenkomsterne mange andre former for selskabelighed i datidens verden. Alligevel kunne de kristnes rituelle måltider udvikle sig til store, pompøse liturgier i løbet af de næste århundreder. Dvs. til faste former for fejring af eukaristien (nadver) med bønner og gestik, specielle klæder, en årscyklus (kirkeåret) og en særlig opbygning af kirkerummene. Det drejer sig om en enestående udvikling, som for al fremtid skulle præge livet i det europæiske Øst og Vest – primært religiøst, men også politisk og kulturelt.
Konturerne fra Oldtidens og Middelalderens fascinerende liturgihistorie anes stadig bag de gudstjenester, der den dag i dag fejres i stort set alle traditionelle kirkesamfund. Ikke alene de ortodokse kirker og den romersk-katolske kirke, men også de reformatoriske kirker bærer på forskellig vis denne arv videre.
Bogen er skrevet på en kombination af faglig dygtighed og personlig nysgerrighed, der giver den nerve.
Kristeligt Dagblad
★★★★★
Stærkt anbefalet til teologer.
Kristeligt Dagblad
Bent Flemming Nielsen har med sin bog På den første dag - Kirkens liturgi. Oldtid og Middelalder leveret en kæmpepræstation.
Jakob Wolf, Dansk Teologisk Tidsskrift
Vis mere