Vi bøger
Levering: 1 - 2 hverdage

Vi troede ikke, det kunne ske her - Christian Axboe Nielsen - Bog

- Jugoslaviens sammenbrud 1991-1999

Bag om Vi troede ikke, det kunne ske her

Velskrevet og særdeles vidende bog fortæller historien om, hvad der skete, da euforien efter Murens fald pludselig forvandledes til mareridt med borgerkrigen i Jugoslavien. For 25 år siden så verden chokeret til, da Jugoslavien brød sammen. For første gang siden Anden Verdenskrig var der igen krigshandlinger og etnisk udrensning af mindretal på det europæiske kontinent. Med "Vi troede ikke, det kunne ske her" søger historiker ved Aarhus Universitet Christian Axboe Nielsen svar på, hvordan det kunne gå så galt så hurtigt. Lynhurtigt splittede borgerkrigen byer og familier over hele landet og ledte til koncentrationslejre og massakrer som i byen Srebrenica, hvor 8000 mænd og drenge blev dræbt på få dage i juli 1995. Gennem vidneudsagn og personlige fortællinger afdækker forfatteren krigens forløb, fra beslutningerne bliver truffet af politikere og hærchefer, til de får grufulde konsekvenser for soldater og civilbefolkning. Krigene satte også præg på det danske samfund i 1990’erne. Sommeren 1992 stod i fodboldens tegn, da Danmark overraskende kom til EM på afbud fra det krigshærgede Jugoslavien. De følgende år kom store grupper af især bosniske flygtninge til landet og er siden blevet en del af befolkningen. Samtidig markerede danske soldater sig stærkt i krigen som udsendinge under FN. Siden fredsaftalerne i slutningen af 1990’erne er en ung generation vokset op, og Europas sidste krig i det 20. århundrede er ved at ændre sig fra samtidspolitik og personlig erfaring til historie, der må fortælles og tolkes. Det gør Christian Axboe Nielsen på forbilledlig vis med sit vidende og velfortalte værk om Jugoslaviens sammenbrud. OM FORFATTEREN Christian Axboe Nielsen (f. 1973) er ph.d. i østeuropæisk historie fra Columbia University, New York, og i dag lektor i Østeuropastudier på Aarhus Universitet. Han er forfatter til en lang række forskningsartikler i danske og internationale tidsskrifter om Balkans historie og Jugoslaviens sammenbrud. Desuden har han i en årrække fungeret som ekspertvidne ved adskillige retssager mod politiske ledere og politifolk ved Det Internationale Krigsforbrydertribunal i Haag, ICTY, bl.a. i retssagen mod den bosnisk-serbiske leder Radovan Karadžić.

Vis mere
 • Sprog:
 • Dansk
 • ISBN:
 • 9788774672890
 • Indbinding:
 • Hæftet
 • Sideantal:
 • 416
 • Udgivet:
 • 16. Marts 2018
 • Udgave:
 • 1
 • Størrelse:
 • 160x231x30 mm.
 • Vægt:
 • 791 g.
 • 1-3 hverdage.
 • 7. Oktober 2022
På lager

Online pris

Fordelspris

Anmeldelser af Vi troede ikke, det kunne ske her

  Beskrivelse af Vi troede ikke, det kunne ske her

  Velskrevet og særdeles vidende bog fortæller historien om, hvad der skete, da euforien efter Murens fald pludselig forvandledes til mareridt med borgerkrigen i Jugoslavien.

  For 25 år siden så verden chokeret til, da Jugoslavien brød sammen. For første gang siden Anden Verdenskrig var der igen krigshandlinger og etnisk udrensning af mindretal på det europæiske kontinent. Med "Vi troede ikke, det kunne ske her" søger historiker ved Aarhus Universitet Christian Axboe Nielsen svar på, hvordan det kunne gå så galt så hurtigt.

  Lynhurtigt splittede borgerkrigen byer og familier over hele landet og ledte til koncentrationslejre og massakrer som i byen Srebrenica, hvor 8000 mænd og drenge blev dræbt på få dage i juli 1995.

  Gennem vidneudsagn og personlige fortællinger afdækker forfatteren krigens forløb, fra beslutningerne bliver truffet af politikere og hærchefer, til de får grufulde konsekvenser for soldater og civilbefolkning.

  Krigene satte også præg på det danske samfund i 1990’erne. Sommeren 1992 stod i fodboldens tegn, da Danmark overraskende kom til EM på afbud fra det krigshærgede Jugoslavien. De følgende år kom store grupper af især bosniske flygtninge til landet og er siden blevet en del af befolkningen. Samtidig markerede danske soldater sig stærkt i krigen som udsendinge under FN.

  Siden fredsaftalerne i slutningen af 1990’erne er en ung generation vokset op, og Europas sidste krig i det 20. århundrede er ved at ændre sig fra samtidspolitik og personlig erfaring til historie, der må fortælles og tolkes. Det gør Christian Axboe Nielsen på forbilledlig vis med sit vidende og velfortalte værk om Jugoslaviens sammenbrud.

  OM FORFATTEREN
  Christian Axboe Nielsen (f. 1973) er ph.d. i østeuropæisk historie fra Columbia University, New York, og i dag lektor i Østeuropastudier på Aarhus Universitet. Han er forfatter til en lang række forskningsartikler i danske og internationale tidsskrifter om Balkans historie og Jugoslaviens sammenbrud.

  Desuden har han i en årrække fungeret som ekspertvidne ved adskillige retssager mod politiske ledere og politifolk ved Det Internationale Krigsforbrydertribunal i Haag, ICTY, bl.a. i retssagen mod den bosnisk-serbiske leder Radovan Karadžić.

  Brugerbedømmelser af Vi troede ikke, det kunne ske her

  • Thomas A. 12. Januar 2022

   Undertegnede var udsendt som soldat for FN i Kroatien 1994 og for NATO i henholdsvis Bosnien-Hercegovina 1998-99 og Kosovo 2000-01. Så det var med høje forventninger, jeg hørte et foredrag af forfatteren om netop Jugoslaviens sammenbrud, tilbage i januar 2019. Og forventningerne blev indfriet. Forfatteren bruger samme metode i hans bog, som ved foredraget. Han kommer ikke ind på selve krigshandlingerne, men holder sig til det politiske, nationale og menneskelige spil i historierne bag krigene. Og det gør han godt.

   Jeg stiftede selv bekendtskab med mennesker på de forskellige sider af konflikten og mødte ondskaben, hadet og nationalismen. Men også desperationen, håbløsheden, apatien og medmenneskeligheden i samfund, der både var blevet revet i stykker og samtidigt forsøgte at genetablere sig selv. Forfatterens indblik i landets fortid, hans kendskab til sproget og selve landet Jugoslavien, bærer fortællingen og understøtter argumentationen i historien - han vælger ikke side, men skildrer begivenhedernes gang. Det er godt håndværk, informativt, oplysende og indholdsrigt.

   Men... på side 31 falder en dråbe malurt i kaffekoppen. Forfatteren bemærker i en kort notits, at Hitlers Tyskland havde besat Grækenland i 1940. Hvis det var tilfældet, havde Mussolinis Italien næppe invaderet Grækenland i efteråret 1940 - og dermed forårsaget den mislykkede militære kampagne, der var med til at udløse invasionen af Jugoslavien og Grækenland i april 1941. En fejl, en misforståelse? Den burde være blevet opdaget i korrekturen.

   Under alle omstændigheder er det en god bog, der giver stor indsigt i de begivenheder, som rullede ind over Balkan og Europa i 1990'erne. Jeg vil varmt anbefale den til de historisk interesserede og nysgerrige.


  Gør som tusindvis af andre bogelskere

  Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.