Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
At sanke og spise af de vilde planter omkring os er ikke forbeholdt natureksperter og Michelin-kokke med hang til ny nordisk gastronomi. Alle kan med lidt vejledning, øvelse og gode råd gå ud og sanke vilde planter til eget forbrug. Denne bog giver både garvede naturinteresserede og sanke-novicer en hjælpende hånd til at høste af den vilde natur.Bogen indeholder beskrivelser og billeder af ca. 70 almindeligt forekomne spiselige planter fra den danske natur, samt ca. 80 opskrifter, man kan lave med sin vilde høst. Derudover behandler bogen emner som forurening, truede planter, naturpleje, biodiversitet, smagsnuancer og køkkenteknik.Forfatterne Johanne S. Bjørndahl og Julie A. Swane-underviser i og skriver om vilde spiselige planter. -afholder de sanketure og kurser -har tidligere udgivet bogen Mad med gran -skriver faste madopslag til magasinet Natur & Miljø. -har udgivet artikler i madmagasiner som Copenhagen Food og Mad & Venner
Bogen til dig som er begynder udi at samle svampe.Svampeekspert Jens H. Petersen guider dig sikkert igennem de danske spisesvampe. Med masser af fotos og artsportrætter, lærer du at genkende spiselige svampe, og ikke mindst at genkende disses uspiselige dobbeltgængere. Og så giver Petersen et væld af gode tips til indsamling og tilberedning.
”En kærlighedserklæring til skoven” Der sker de forunderligste ting i skoven: Træerne kommunikerer med hinanden. De drager ikke kun kærlig omsorg for deres afkom, de tager sig også af deres gamle og syge naboer. Træer har både følelser, fornemmelser og hukommelse. Det lyder måske utroligt. Men det er sandt. Skovfoged Peter Wohlleben kaster nyt lys over skovenes tætte tykninger og giver os et overraskende indblik i en hemmelighedsfuld verden. I sine fascinerende beretninger om træernes uanede evner trækker han både på sine egne erfaringer og på de nyeste videnskabelige opdagelser. ”Træernes hemmelige liv” er solgt i mere end 400.000 eksemplarer i Tyskland og er strøget ind på bestsellerlister verden over.
Fire små lækre og superinformative guider samlet i én til naturens spiselige planter.Bag Den lille vilde, der ikke bare er en, men hele fire små guidebøger samlet i en fin æske, står Danmarks mest kendte sankeekspert, Thomas Laursen, og fotografen Jannick Børlum.Bøgerne er inddelt efter de vilde planters fire sæsoner – det helt spæde forår, forår, sommer og sensommer – og beskriver de vigtigste urter, blomster, bær og frugter, som vi kan samle og anvende i køkkenet. De fire bøger er lige til at til at putte i lommen hver for sig og tage med på sanketuren eller bare den almindelige gåtur i naturen. De er inddelt i de forskellige biotoper, så det er nemt at finde og identificere de enkelte planter.Hver plante er tydeligt angivet med et billede af selve planten og et af planten på voksestedet i netop den sæson, bogen dækker. Der er desuden også en kort informerende tekst, som hjælper én med at identificere planten og fortæller om dens mulige anvendelse.Den lille vilde er et sæt praktiske og meget anvendelige guider i forlængelse af Thomas Laursens tidligere populære bøger om vild mad. Med sin lækre og æstetiske indpakning er bogen en oplagt gave, og den bør stå i bogreolen i ethvert sommerhus.
KEND TRÆERNE I SKOVEN OG LANDSKABETDANMARKS TRÆER OG BUSKE af skovrider Henrik Staun og forstkandidat Peter Friis Møller er en omfattende bog om skovens og det åbne lands træer og buske. Her er spændende historier om træer og skovhistorie krydret med botaniske fakta, oprindelse, brug og forekomst. De mange vellignende fotos – flere af hver art - gør bogen utrolig brugbar og uundværlig for enhver, der er natur- og haveinteresseret samt for den professionelle bruger.Udførlige beskrivelser af danske træer og buske med gennemgang af kendetegn, økologi og anvendelse, navnets oprindelse, forvekslingsmuligheder og forekomst Illustreret med 40 kort og 600 fotos Træernes og buskenes bygning, deres udviklingshistorie og forekomst i Danmark, deres udnyttelse og voksesteder, navngivning og systematik. Illustreret nøgle over træer og buskes kendetegn gør det muligt at finde frem til den rigtige art eller slægt.Oversigt over de omtalte vedplanters navne på dansk, latin, svensk, norsk, engelsk og tysk.En bog for den seriøst interesserede. 2. opdateret udgave. 1. udgave udkom som Politikens Håndbøger.336 sider med 40 kort og 600 fotos, indbundet.
I 1992 gik startskuddet på et af de mest ambitiøse projekter inden for botanikken i nyere tid: Atlas Flora Danica. Medlemmer af Dansk Botanisk Forening inddelte landet i 1.300 kvadrater på hver 5 X 5 kilometer fordelt i hele landet og gik i gang med at undersøge floraen.Kvadrat for kvadrat, år for år og egn for egn har fritidsbotanikere, professionelle såvel som amatører, organiseret under Dansk Botanisk Forening registreret voksesteder for vilde planter i alle egne af landet.Det er blevet til næsten 1 million fundoplysninger fordelt på cirka 3.000 plantearter. De udgør grundlaget for de 2.125 udbredelseskort, der præsenteres i bogen, som nu – 23 år efter opstarten – endelig er færdig.For alle fundne arter og underarter gøres kort rede for, hvornår og hvordan de er kommet til landet, hvilke voksesteder de foretrækker, og hvor i landet de er fundet. Der gives også et bud på, om de er blevet sjældnere eller mere almindelige. De mange informative baggrundskapitler giver forståelse for, hvorfor planterne vokser, hvor de gør. Derved får man optimalt udbytte af at studere udbredelseskortene og opnår en større glæde ved at finde, iagttage og udforske planterne i naturen
»Plantefarver« er en praktisk guide både i naturen, når planterne skal indsamles og i køkkenet, når garnet skal farves. Du bliver hjulpet i gang med plantefarvning på en enkel og overskuelig måde med korte trin for trin-beskrivelser og masser af eksempler på planternes mangfoldige og smukke farveresultater. Langt størstedelen af farveplanterne er helt almindelige og nemme at finde i den danske natur — og bogen er en hjælp til alle, der vil vide mere om, hvilke ressourcer naturen rummer, og som har lyst til at inddrage dem, hvor det er muligt. »Plantefarver« er rigt illustreret, og du kan ikke undgå at blive smittet af den begejstring for planter, farver og forsøg, der gennemstrømmer bogen. »Plantefarver« beskriver 32 planter med fotos og farveresultater. Bogens kapitler gennemgår planter, farver, arbejdsplads, vand, garn, klargøring, bejdsning, farvning med planter, farvning med rødt, farvning med blåt og efterbehandling. De forskellige farvetavler i bogen kan fungere som opslagsværk i forbindelse med overfarvninger.
Saml urter og brug dem i køkkenet - hver dag. Dette er bogen, der med tip til at sylte, salte, henkoge, tørre, fermentere og meget mere giver konkrete ideer til, hvordan man bruger alt det, man kan samle ude i naturen, i sin daglige madlavning. Samler, kok og naturvejleder Thomas Laursen viser i sin nye bog, hvordan man salter, sylter, tørrer og fermenterer naturens spiselige vilde urter, svampe og bær, så man kan lave sit eget vilde forrådskammer. Med det har man altid noget, man kan tage ned fra hylden eller ud af køleskabet og bruge til at give maden masser af smag og et personligt touch. I sin første bog tog Thomas Laursen afsæt ude i naturen, hvor han vejledte i, hvilke vilde planter der voksede i de forskellige biotoper. I Vild mad i køkkenet er han rykket ind til køkkenbordet, hvor han bruger alt det gode fra naturen til at lave et væld af lækre ting og sager, man kan have glæde af hele året rundt. Bogen indeholder således også en masse enkle, lækre, let tilgængeligt retter, der alle er en blanding af købt, dyrket, avlet, samlet, fermenteret og saltet, og alle er sprængfyldt med god smag. Det er mad, der for eksempel kan minde én om den sommerdag, man plukkede de roser, hvis duft nu springer ud af flasken og kommer i salaten med hummer.
"Danmarks flora efter voksested" er en ny fotografisk flora, der tager udgangspunkt i de vilde planters naturlige voksesteder. I bogens første del beskrives 11 plantesamfund.Efter beskrivelsen af hvert plantesamfund vises en oversigt over voksestedets 50 -100 mest karakteristiske planter. Væksttyperne urter, siv, græsser og halvgræsser, dværgbuske, træer og buske samt karsporeplanter er medtaget. Bogens anden del består af et mere traditionelt opslagsværk, hvor 475 arter er beskrevet. Også i disse artsbeskrivelser er der lagt meget vægt på at fortælle om de forskellige planters særlige tilpasningsstrategier. Desuden beskrives forvekslingsmuligheder grundigt, hvor det er relevant.
DANMARKS VILDE SPISEPLANTER er håndbogen for alle, der er fascineret af naturens vilde planter og interesserer sig for delikate spiser, der vokser vildt. Bogen giver en kulturhistorisk introduktion til, hvordan tidligere generationer har anvendt vilde urter og bær i husholdningen. 100 vilde spiseplanter præsenteres grundigt med både tekst og billeder så læseren får styr på den enkelte plantes særlige kendetegn, forvekslingsmuligheder og hvilke dele af planterne, man kan anvende i madlavningen. Desuden guider bogen til hvordan man høster planterne og giver en række gode grundopskrifter, som kan følges, når de vilde urter og frugter skal anvendes.
Med det nye nordiske køkken er der sket en opblomstring af interessen for alle de spiselige vilde urter. Det har bl.a. betydet, at mange dygtige kokke nu har kastet sig over brugen af vilde planter til pynt og i maden, og det smitter selvfølgelig af på alle os andre. Spiselige vilde planter bliver pludselig vigtige, og mange vil gerne vide, hvilke vilde planter de kan bruge og til hvad. Der er virkelig mange muligheder, men det er vigtigt at kende de planter man kan spise, og hvilke der er giftige. Derfor bringer denne bog vellignende tegninger af alle de planter, der anbefales til spisning. Der er selvfølgelig endnu flere vilde planter, der kan spises, men vi har valgt dem, der er specielt gode og lette at kende.I 2. udgave er tilføjet Fødevarestyrelsens bemærkninger til nogle af planterne samt et lille leksikon over de indholdsstoffer, man skal være opmærksom på.Anemette Olesen, erfaren have- og madskribent, har udvalgt planterne og lavet opskrifterne. Hun har også skrevet bøgerne: Spiselige blomster, Mit grønne apotek og Duftende planter i denne serie.Kirsten Tind har malet de mange planter.
Fortællingen om Flora Danica er historien om et af verdens mest ambitiøse værker om planternes rige. Sat i verden af Frederik V og gennem intet mindre end 122 år skabt i samarbejde mellem videnskabsfolk, kobbertrykkere og tegnere. Tusindvis af blomster, alger, mosser og svampe blev tegnet og trykt til et enestående værk om kongeriget Danmarks vilde natur.250 udvalgte plancher giver et indblik i værkets rigdom og bredde og viser, hvor unikt dette nationale naturvidenskabelige hovedværk er.
I „Drømmen om en lille økologisk æbleplantage“ fortæller biolog, fotograf og økologisk æbleavler Jens H. Petersen gennem tekst og masser af billeder om at plante, dyrke, høste og sælge økologiske æbler.Det er en personlig fortælling om følelsen af ansvar for de 3 hektar gammel landbrugsjord på Djursland, som han og familien overtager og om følelsen af ansvar for det stykke af kloden, der nu er kommet i deres varetægt. Og det er en beretning om praktisk økologisk jordbrug, om biodiversitet og om at invitere naturen tilbage.
Nordeuropas svampe er med sine 1.717 sider det hidtil mest omfattende europæiske værk om svampe for den brede offentlighed. De to bind behandler over 2.800 svampearter med over 10.000 billeder og beskrivelser af de enkelte arter inkl. forvekslingsmuligheder.Med anden reviderede udgave føres værket ajour med den nyeste viden om svampenes navngivning og slægtskabsforhold. Værket er siden førsteudgivelsen blevet det nye europæiske standardværk om svampe.http://www.mycokey.com/Downloads/NordeuropasSvampeDKFolder.pdf
Danmarks har en kystlinje på 8.750 km, og der er masser af skønne råvarer derude. Med Høst ved havet i hånden kan du på din gåtur langs stranden supplere dit køkken med frisk tang, skaldyr og urter.Karen Lise Krabbe deler i bogen sin viden om, hvordan man kender de enkelte tangarter fra hinanden, hvor de vokser, hvordan og hvornår man høster, og hun giver tips til, hvordan de kan bruges i køkkenet. Hun har udvalgt de mest oplagte brun-, grøn- og rødalger, der findes i Danmark.Selvom tang er bogens hovedvægt, byder den også på information om forskellige muslinger og krebsdyr, når du nu alligevel står i vandkanten. Ved stranden kan du også sanke nogle af de mest delikate vilde spiseplanter, og i denne bog får du et udpluk af de mest velsmagende. Julie A. Swane, der er medforfatter til bogen SANK – spis af naturens køkkenhave, giver en beskrivelse af, hvor, hvornår og hvilke plantedele, du kan sanke.Tina Brok Hansen har fotograferet til Høst ved havet, og bogen er fyldt med smukke fotos, der supplerer beskrivelserne, så du kan få succes med din høst og få endnu mere fornøjelse af en tur ved havet.
Mere end 100 nordiske plantearter er giftige. De indeholder stoffer, der kan skade ved hudkontakt eller hvis de spises af mennesker og husdyr.Giftige planter og plantestoffer findes overalt omkring os – og undertiden i den mad, vi spiser. Det er ”in” at spise naturens vilde planter og dermed vigtigt at sikre sig, at det man indsamler, ikke er giftigt. Heldigvis er dødelige forgiftninger sjældne, men giftige planter er til stor bekymring for mange. Derfor er det nødvendigt at kende planterne, så forveksling kan undgås. Mange planteforgiftninger er heldigvis ”falsk alarm” – men ét fejltrin er ét for meget.I denne grundbog er der i tegning og tekst lagt vægt på identifikation af de giftige planter. Bogen omtaler også, hvilke giftstoffer planterne indeholder, hvordan stofferne virker og forgiftningens symptomer. Desuden vejledes i, hvornår man skal søge hjælp hos læge eller på skadestue - samt giver anvisning på eventuel selvbehandling.Teksten krydres af interessante forgiftningshistorier ”fra det virkelige liv”: Hvad er giftig honning? Hvorfor dør heste af at græsse på strandengen? Kan man begå selvmord med stormhat? Hvad er krysantemum-allergi? Kan man overdosere med naturlægemidler? Findes ”det perfekte giftmord”?Forfatteren Per Mølgaard, botaniker, lektor, ph.d. ved det tidligere Farmaceutiske Fakultet, Københavns Universitet, har i mange år forsket og undervist i læge- og giftplanters indholdsstoffer.Botanisk tegner Kirsten Tind er mester for alle de vellignende og smukke plantetegninger.Bogen er udarbejdet i samarbejde med GIFTLINJEN. GIFTIGE PLANTER henvender sig til alle, der indsamler planter eller har småbørn. Den er også en uundværlig hjælp til dem, der professionelt har brug for viden om de giftige planter: læger, sygeplejersker, landmænd, kokke, dyrlæger, konsulenter, hesteejere, medarbejdere i daginstitutioner, skoler, grønne afdelinger, naturforvaltninger m.fl.Ca. 350 sider i stort format, indbundet, rigt illustreret Udkommer 29. august 2014
Bogen er en opslagsbog om fremstilling af vin. Den giver svar på alle de spørgsmål, der kan dukke op undervejs, hvad enten det gælder fremstillingen hvide, rosé, røde eller hedvine, cider, mjød eller mousserende vine, valg af redskaber, frugtsorter, måling af alkoholprocenter, sød- eller tørhedsgrad o.m.a
Den nordiske natur byder på spiselige oplevelser hele året! Masser af ting i naturen kan spises, men bogen her har fokus på de ting, der faktisk smager godt og som kan spises med behag. Vore forfædre vidste det og brugte det i langt større udstrækning end vi gør i dag. Det vil forfatter Helle Buchardt Boyd gøre noget ved og lære os igen at sætte tænderne i naturen og lære af dens variation. Og hun understreger, at man hverken behøver være natur-uddannet eller gourmetkok for at finde gode spiselige ting i naturen. Alle kan være med!Velegnet som tag-med-lommeguide for familier, daginstitutioner, spejdere og andre naturskattejægere. Bogen indeholder nøje beskrivelser, masser af flotte fotos, findested og advarsler, hvis der findes giftige "fætre" som skal undgås. Endelig angiver bogen hvornår de enkelte planter er bedst og hvad de hedder på både latin, engelsk, tysk, norsk og svensk.
Lad svampejagtens magi leve videre i køkkenet! Ikke altid svampetoast og flødepasta, svampe kan så meget mere gastronomisk: kantarelvafler, confiterede østershatte, glaserede Karl Johan-spyd …Svampejagt er en vidunderlig måde at komme tæt på naturen: Den boblende energi, når du har spottet en spisesvamp i mosset, glæden ved forsigtigt at lirke den fri fra underlaget, skære bunden af den, tjekke den for orm, og lægge den nænsomt ned i kurven til de andre.Men hvad så når du kommer hjem? Er det flødepasta og svampetoast hele ugen? Ingen skam i det; det er vidunderlige retter, men der er meget mere at komme efter.De svampe du plukker i skoven har meget mere smag, end dem du køber i supermarkedet. De har også meget større variation. Tekstur og smag spænder bredt fra judasører over blomkålssvamp til kantarel og rørhat. Alle har de deres egne superkræfter i køkkenet, og det kan godt betale sig at dykke ned i deres gastronomiske muligheder. Uanset om svampene spiller hovedrollen eller danner bagtæppe i en ret, så gemmer de på et smagsunivers uden sidestykke.Bodil Sofie Espersen og Søren Espersen er datter og far og har hele Bodils liv haft en fælles glæde ved svampejagt og svampetilberedning. I denne bog gennemgår de Danmarks mange spisesvampe og lærer dig at lave vidunderlig mad med dem.
Når man rejser langs Hærvejen, bevæger man sig helt bogstaveligt i hundredetusindvis af forfædres fodspor; her har konger og dronninger sneglet sig frem i lange optog, når hoffet bevægede sig rundt i riget. Her har stovte bønder tålmodigt ført deres kreaturer sydpå mod de store markeder i Nordtyskland, og budbringere har jaget frem med vigtigt nyt. Her har drabelige hære på krigstogt marcheret hærgende frem ... Hærvejen afspejler ikke blot vores historie. Den er vor historie.Langs ruten venter mængder af små og store interessepunkter. Mange vigtige og afgørende begivenheder står afmærket med skiltning, monumenter og mindesmærker, men også de små historier kan findes på vejen – skæve, finurlige, sørgelige og muntre hændelser har udspillet sig langs den ældgamle vej. Ofte er der ingen særlige spor at se, men med en kyndig og vidende vejleder i hånden er det alligevel muligt at se alle historierne. Og netop en sådan kyndig vejleder er denne bog om Hærvejen.Det imponerende grundige forarbejde og den gennemførte og læservenlige tekst gør bogen til den bedst tænkelige rejseledsager på en færd langs Hærvejen.
Danmarks Natur – Planter er en let og overskuelig håndbog, der beskriver og illustrerer de mest almindelige planter, du kan finde i den danske natur. Planter - beskriver og illustrerer mere end 170 af de mest almindelige planter i Danmark med relevante oplysninger om deres udseende, blomstringstidspunkt, udbredelse, historie og anvendelse. Bogen er opdelt efter blomsternes farve, hvilket gør den nem og hurtig at slå op i.
En super guide til de bedste danske spisesvampe. Med opskrifter på lækre retter med de indsamlede svampe. Bogen rummer beskrivelser af de ca. 30 bedste spisesvampe med oplysninger om kendetegn, voksesteder og sæson samt muligheder for forvekslinger. Illustreret med fotos af hver enkelt art - hele såvel som gennemskårne. Billedteksterne henviser til kendetegn man skal være særlig på vagt overfor. Bogen indeholder desuden mere end 30 opskrifter på lækre retter med svampe, fx Karl Johan og kammusling på karrysuppe, Bruschetta med kantarel og gedeost og Havtaske med brungul rørhat og grønsager.
Med det "Nordiske køkken" er der i Skandinavien sket en ”opblomstring” af interessen for alle de vilde og dyrkede urter. Det har bl.a. betydet, at mange dygtige kokke nu har kastet sig over brugen af blomster til pynt og i maden, og det smitter af på alle os andre. Spiselige blomster er pludselig blevet vigtige, og mange vil gerne vide, hvilke blomster de kan bruge og til hvad, så de er sikre på ikke at tage nogle blomster, der ikke kan spises. I denne bog om spiselige blomster giver den erfarne have- og madskribent Anemette Olesen, der om nogen er dansk foregangskvinde med hensyn til at eksperimentere med havens og naturens frembringelser, sit bud på blomster, som kan plukkes og spises. Hun giver samtidig opskrifter og tips med på vejen.Nyt i 2. udgave er oplysninger fra Fødevareministeriet om de enkelte planters indholdsstoffer og deres spiselighed. Enkelte planter fra 1. udgaven er skiftet ud med nye.Kirsten Tind er mester for de meget smukke tegninger af blomsterne, der gør det let at genkende dem.
Den komplette guide til Danmarks træer og buske. Biologerne Henrik Jørgensen og Flemming Rune, der begge har deres daglige gang i de danske skove, guider læseren gennem de ca. 200 arter, der findes i det danske landskab. Alle arter er beskrevet med kendetegn, forvekslingsmuligheder, udbredelse, vækstkrav og deres betydning for mennesket. To af Danmarks bedste naturillustratorer, Thomas Hjejle Bredsdorff og Susanne Weitemeyer, har stået for bogens over 500 detaljerede illustrationer.
De spiselige, vilde danske planter er autentiske, velsmagende og ofte sundere end deres dyrkede slægtninge. De vilde planter beriger vores mad og bringer Det Nordiske Køkken på verdenskortet. Hver af de 52 arter, gennemgås med hensyn til: Udbredelse, hvornår de høstes, forvekslingsmuligheder, anvendelse og smag, ligesom der gives opskrifter på, hvordan de indgår i de foreslåede retter. Bruger du vilde planter i dit køkken, bliver du glad hele tre gange. Når du indsamler planterne, når du laver maden og sidst men ikke mindst, når du nyder et godt måltid. Velbekomme!
»Spis strandurter« er en praktisk og enkel guide til hvordan man kommer i gang med at plukke, tilberede og spise urter fra strand og strandeng. Hæftet gennemgår 30 urter med fotos, beskrivelser og opskrifter. Hæftets opdeling i bladgrønt, grøntsager og krydderurter giver en grundlæggende forståelse for hvordan, og i hvilken mængde urterne kan bruges i køkkenet.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.