Bag om Forflytningskundskab
2. udgave af Forflytningskundskab er opdateret og udvidet med ny, opdateret viden og nye illustrationer. Som noget særligt har den danske udgave af bogen fået tilføjet et nyskrevet kapitel om forflytning af stærkt overvægtige personer, skrevet af Per Halvor Lunde i samarbejde med Lene Plambech og Gitte Bøgedal.
Bogens grundsynspunkt er, at forflytninger kræver kundskab. Forflytningskundskab giver indsigt i, hvordan man kan hjælpe patienter med forflytning uden at løfte eller bære dem ved at bygge på det raske, naturlige bevægelsesmønster og på fysiske love. Anvendelse af forflytningsteknikker reducerer risikoen for belastningslidelser hos hjælperen. Samtidig bliver patienten aktiv i forflytningen og bliver derved stimuleret til at bruge sine egne ressourcer.
Forflytningskundskab er ikke statisk kundskab: forflytninger må planlægges og gennemføres i hvert enkelt tilfælde med udgangspunkt i patientens aktuelle funktion og eventuelle smertetilstand.
Bogens teoretiske del forklarer forflytningskundskabens grundprincipper og forskellen mellem forflytningsteknik og løfteteknik. Det gennemgående tema i grundprincipperne er en enkel analysemetode, som kan anvendes i alle situationer, for at finde frem til den bedste forflytningsløsning, der tager hensyn til både patient og hjælper. Gode (og dårlige) arbejdsstillinger og håndgreb gennemgås, ligesom brug af hjælpemidler under forflytninger. Organisatoriske og pædagogiske aspekter ved at implementere forflytningsteknikker i sundhedsvæsenets institutioner belyses bl.a. med henblik på indførelse af forflytningsvejlederordninger. Den praktiske del indeholder mange eksempler på konkrete forflytningsteknikker med illustrerende fotos.
Bogen er rettet mod sundhedsuddannelserne og kan fungere som idébank for alt personale, der arbejder med forflytninger.
Vis mere