Bag om Jagt og fiskeri i Danmarks oldtid
I dagens Danmark er jagt ikke et livsgrundlag for nogen. Fiskeriet er dog stadig i mindre grad, men det kan slet ikke måle sig med dengang, hvor selve livet afhang af, hvad der kunne jages, fiskes og indsamles.
Jagt og fiskeri i Danmarks oldtid beskriver disse erhvervs historie ud fra arkæologien fra den ældste jægerstenalder til og med vikingetiden. Bogen følger udviklingen fra dengang, hvor udbyttet af jagten var altafgørende for livets opretholdelse i den tidligste tid, til indførelsen af agerbruget og husdyrholdet gjorde afhængigheden af jagten, fiskeriet og indsamlingen mindre.
Jagt og fiskeri i Danmarks oldtid giver et overblik over udviklingen af jagt- og fangstmetoder, redskaber og våben. Klima, afskovning og fænomener som indvandring har til stadighed påvirket måden, vi har jaget, fisket og indsamlet på, ligesom dyrearternes varierende forekomst og årstidsvariationen har givet udfordringer for oldtidsmennesket.
Serien I Danmarks oldtid er en ny, temabaseret serie om Danmarks oldtid, der kronologisk skildrer udviklingen inden for enkelte, relevante og vedkommende temaer. Populærvidenskabelig formidling på højt niveau skrevet af de fremmeste forskere med et bredt sigte. Jagt og fiskeri i Danmarks oldtid er tredje bind i serien.
SØREN H. ANDERSEN (f. 1941) er lektor emeritus ved Institut for Forhistorisk Arkæologi, Moesgaard, Aarhus Universitet, og tidligere centerleder for National- museets Marinarkæologiske Forskningscenter og forskningschef sammesteds. Han modtog den anerkendte Westerbyprisen i 1995. Søren H. Andersen har ledet de epokegørende undervandsudgravninger i Tybrind Vig og formidlet arkæologisk forskning i encyklopædier, håndbøger og gennem udstillingsvirksomhed samt været gæsteforelæser ved 40 universiteter rundt i hele verden.
Vis mere