Bag om Verden efter væksten. Livet i post-kapitalismens tid
Vores liv er underlagt fysiske og materielle begrænsninger, sådan er livet, sådan er verden, begrænset og i skarp modsætning til den dominerende myte, myten om ubegrænset vækst. Vi er låst fast i denne myte, fanget i forbrugermentalitetens jernbur. Men vi har selv bygget buret ...
Tim Jacksons "Verden efter væksten" er et både videnskabeligt og lidenskabeligt opgør med denne myte.
Et af bogens omdrejningspunkter er Robert Kennedys profetiske tale til studenterne i Kansas i 1968. Og gennem analyser af værker af så forskellige skikkelser som Thomas Aquinas, Stuart Mill, Hannah Arendt og Lynn Margulis, der punkterede myten om evolutionen som ’survival of the fittest’, piller han kapitalismens logik, og altså myten om vækstens nødvendighed, fra hinanden.
Opgøret med vækstsamfundet, som er en forudsætning for at løse miljø- og klimaproblemerne, er i fuld gang. De vestlige samfund har for længst lagt realøkonomisk vækst bag sig, lave eller negative vækstrater er for længst blevet den ’nye normalitet’. Kun casino-, finans- og digitale kapitaltransaktioner forvrænger billedet af den realøkonomiske væksts ophør.
"Verden efter væksten" er en invitation til at lære og tage ved lære af historien.
Tim Jackson er professor i bæredygtig udvikling ved University of Surrey, Storbritannien, og samtidig leder af Centre for the Understanding of Sustainable Prosperity (CUSP). Han var i syv år økonomikommissær i den britiske Sustainable Development Commission, hvor hans arbejde kulminerede med udgivelsen af "Velstand uden vækst" (dansk udgave 2019), kåret af Financial Times som årets bog. Han har været rådgiver for EU-Kommissionen, ligesom han er forbundet med organisationen Forty Cities, der globalt arbejder for at imødegå skaderne og reparere på konsekvenserne af "ødelæggelsernes økonomi".
Udover sit videnskabelige arbejde er Tim Jackson også en prisbelønnet dramatiker, der har skrevet adskillige radiodramaer for BBC.
Vis mere