Udvidet returret til d. 31. januar 2024

Blod og jord - Jørn Tranekjær Andresen - E-bog

- Soldaterskæbner fra det dansk-tyske grænseland. 1938-48

Bag om Blod og jord

Blod og Jord er en dokumentarisk fortælling om fire skæbner i det dansk-tyske grænseland i tiden omkring 2. verdenskrig. De tilhører henholdsvis det tyske og det danske mindretal på hver sin side af grænsen, men trækker alle af forskellige årsager i tysk uniform for at slås for Nazi-Tyskland, hvorved de ender som kastebolde i et spil, de ikke selv er herrer over, og må forvalte deres skæbne bedst muligt under de givne omstændigheder. Jørn Tranekjær Andresen bygger sin fortælling om Fritz Scheel Petersen, Hans-Egon Nicolai Petersen, Hermann Tychsen og Hans Detlef Andresen på personlige breve, interviews, dagbøger, sagsakter, erindringer m.m. Han lægger sin hovedvægt på de fires personlige oplevelser, for hvem det nationale tilhørsforhold spille en stor rolle, men forholder sig kritisk til deres beskrivelser og formidler dem på baggrund af de historiske begivenheder. Vi føres vidt omkring, fra Nord- og Sydslesvig ud til nogle af Europas brændpunkter, sågar i selskab med Fritz Scheel ned i førerbunkeren i Berlin på tidspunktet for Hitlers selvmord. Vi følger dem på deres lange vej hjem efter Tysklands nederlag, gennem krigsfangelejre og for nordslevigernes vedkommende det efterfølgende retsopgør i Danmark, til den ikke uproblematiske genoptagelse af dagligdagen og efterkrigstidens retslige opgør.

Vis mere
 • Sprog:
 • Dansk
 • ISBN:
 • 9788740653243
 • Udgivet:
 • 24. September 2018
 • Straks på e-mail.

Normalpris

 • BLACK NOVEMBER

Medlemspris

Prøv i 30 dage for 45 kr.
Herefter fra 79 kr./md. Ingen binding.

Beskrivelse af Blod og jord

Blod og Jord er en dokumentarisk fortælling om fire skæbner i det dansk-tyske grænseland i tiden omkring 2. verdenskrig. De tilhører henholdsvis det tyske og det danske mindretal på hver sin side af grænsen, men trækker alle af forskellige årsager i tysk uniform for at slås for Nazi-Tyskland, hvorved de ender som kastebolde i et spil, de ikke selv er herrer over, og må forvalte deres skæbne bedst muligt under de givne omstændigheder.
Jørn Tranekjær Andresen bygger sin fortælling om Fritz Scheel Petersen, Hans-Egon Nicolai Petersen, Hermann Tychsen og Hans Detlef Andresen på personlige breve, interviews, dagbøger, sagsakter, erindringer m.m. Han lægger sin hovedvægt på de fires personlige oplevelser, for hvem det nationale tilhørsforhold spille en stor rolle, men forholder sig kritisk til deres beskrivelser og formidler dem på baggrund af de historiske begivenheder.
Vi føres vidt omkring, fra Nord- og Sydslesvig ud til nogle af Europas brændpunkter, sågar i selskab med Fritz Scheel ned i førerbunkeren i Berlin på tidspunktet for Hitlers selvmord. Vi følger dem på deres lange vej hjem efter Tysklands nederlag, gennem krigsfangelejre og for nordslevigernes vedkommende det efterfølgende retsopgør i Danmark, til den ikke uproblematiske genoptagelse af dagligdagen og efterkrigstidens retslige opgør.

Brugerbedømmelser af Blod og jord

 • Jørgen H. 24. April 2020

  Fremragende bog, som belyser de store savn og lidelser, som mændene syd og nord for grænsen i forbindelse med tvingen/frivillig deltgelse i 2. Verdenskrig med-førte. Ikke alene for deres egn skyld, men også deres familiers.
  J.Hallig

 • Henning S. 24. April 2020

  En spændende bog , som var svær at lægge fra sig , når man var begyndt at læse den . Da jeg samtidig bor på egnen , hvor flere af bogens personer havde hjemme og jeg samtidig kender lidt til deres efterkommere , blev den ikke mindre vedkommende . Desuden giver den et fint indblik i forholdet mellem dansk og tysk , et forhold , som heldigvis er ændret til det bedre .

  Henning Schmidt


Find lignende bøger
Bogen Blod og jord findes i følgende kategorier:

Gør som tusindvis af andre bogelskere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.