Vi bøger
Levering: 1 - 2 hverdage

Fejder og reformation - Palle Lauring - E-bog

Bag om Fejder og reformation

Det sjette bind af Palle Laurings Danmarkshistorie dækker kun en ganske kort periode af landets historie, 23 år. I februar 1513 dør kong Hans, og Fejder og reformation begynder med de vanskeligheder hans ældste søn, Kristian, må kæmpe med, inden han kan sætte kronen på sit hovede. Det bliver en urolig regeringstid. Begivenhederne omkring Mor Sigbrit og Dyveke gør sit til at det i forvejen kølige forhold til adelen bliver yderst anspændt, og den elskede Dyvekes død øger kongens i forvejen stærke mistænksomhed i en næsten sygelig retning. Det politisk bestemte ægteskab med den purunge Elisabeth, en sønnedatter af den tysk-romerske kejser Maximilian, bringer ikke den ønskede udenlandske støtte – og er i øvrigt heller ikke økonomisk så attraktivt, som kongen havde regnet med. I 1518 kulminerer langvarige stridigheder med Sverige med et felttog mod unionspartneren. To år senere er landet knægtet, og Kristian kan lade sig hylde i Stockholm som Sveriges arvekonge. Men den udrensning kongen få dage senere lader foretage bliver fatal. Det Stockholmske Blodbad får det slagne land til at rejse sig, og da Lybeck to år senere slutter sig til svenskerne, er Kristians situation yderst vanskelig. Året efter ser den danske konge ingen anden udvej end med hele sin familie at søge til udlandet efter hjælp. En af dem, der har skubbet til den hældende vogn, er Kristians farbroder, hertug Frederik. Med den holstenske greve Johann Rantzau som hærfører går han mod nord; resultatet bliver kongemagten. For Danmark og Sverige er den landflygtige Kristian en fælles fjende, og de to lande slutter fred. Det lykkes den slesvig-holstenske Frederik at få nogenlunde rolige forhold i det rige, han nu regerer. Han har dog stadig besvær med sin nevø, der især i Norge, men også i visse dele af Danmark har loyale tilhængere, og kun ved simpel svig får han stækket Kristian, der i 1532 som livstidsfange føres til Sønderborg Slot. I 1533 dør Frederik den 1., og da hans efterfølger skal vælges, kommer et religiøst aspekt ind i billedet. Martin Luthers lære er ikke gået sporløst hen over Danmark. Et lutheransk mindretal har med årene vokset sig stærkere, og nu står to modstridende religiøse parter med hver sin kandidat over for hinanden. Valget udskydes, og mens landet står uden konge, bryder grevefejden løs. Forsiden: Udsnit af Kristian den andens og Elisabeths altertavle fra Karmeliterklostret i Helsingør, nu i Nationalmuseet. De seneste undersøgelser viser, at tavlen er stærkt restaureret og overmalet, men »ellers« er den ægte nok. Foto: Lennart Larsen Fejder og reformation er sjette, selvstændige bind af Palle Laurings store, fortællende Danmarkshistorie. Ud over Fejder og reformation er disse fem bind udsendt: De byggede riget, Vikingerne, Valdemarerne, Valdemars sønner og unionen, Unionskrigene.

Vis mere
  • Sprog:
  • Dansk
  • ISBN:
  • 9788702211092
  • Udgivet:
  • 2. oktober 2017
  • Straks på e-mail.
Prøv Tales Streaming i 7 dage for 7 kr.
Herefter fra 75 kr./md. Ingen binding.

Normalpris

Beskrivelse af Fejder og reformation

Det sjette bind af Palle Laurings Danmarkshistorie dækker kun en ganske kort periode af landets historie, 23 år.
I februar 1513 dør kong Hans, og Fejder og reformation begynder med de vanskeligheder hans ældste søn, Kristian, må kæmpe med, inden han kan sætte kronen på sit hovede. Det bliver en urolig regeringstid. Begivenhederne omkring Mor Sigbrit og Dyveke gør sit til at det i forvejen kølige forhold til adelen bliver yderst anspændt, og den elskede Dyvekes død øger kongens i forvejen stærke mistænksomhed i en næsten sygelig retning.
Det politisk bestemte ægteskab med den purunge Elisabeth, en sønnedatter af den tysk-romerske kejser Maximilian, bringer ikke den ønskede udenlandske støtte – og er i øvrigt heller ikke økonomisk så attraktivt, som kongen havde regnet med.
I 1518 kulminerer langvarige stridigheder med Sverige med et felttog mod unionspartneren. To år senere er landet knægtet, og Kristian kan lade sig hylde i Stockholm som Sveriges arvekonge. Men den udrensning kongen få dage senere lader foretage bliver fatal. Det Stockholmske Blodbad får det slagne land til at rejse sig, og da Lybeck to år senere slutter sig til svenskerne, er Kristians situation yderst vanskelig. Året efter ser den danske konge ingen anden udvej end med hele sin familie at søge til udlandet efter hjælp. En af dem, der har skubbet til den hældende vogn, er Kristians farbroder, hertug Frederik. Med den holstenske greve Johann Rantzau som hærfører går han mod nord; resultatet bliver kongemagten.
For Danmark og Sverige er den landflygtige Kristian en fælles fjende, og de to lande slutter fred. Det lykkes den slesvig-holstenske Frederik at få nogenlunde rolige forhold i det rige, han nu regerer. Han har dog stadig besvær med sin nevø, der især i Norge, men også i visse dele af Danmark har loyale tilhængere, og kun ved simpel svig får han stækket Kristian, der i 1532 som livstidsfange føres til Sønderborg Slot.
I 1533 dør Frederik den 1., og da hans efterfølger skal vælges, kommer et religiøst aspekt ind i billedet. Martin Luthers lære er ikke gået sporløst hen over Danmark. Et lutheransk mindretal har med årene vokset sig stærkere, og nu står to modstridende religiøse parter med hver sin kandidat over for hinanden. Valget udskydes, og mens landet står uden konge, bryder grevefejden løs.
Forsiden: Udsnit af Kristian den andens og Elisabeths altertavle fra Karmeliterklostret i Helsingør, nu i Nationalmuseet. De seneste undersøgelser viser, at tavlen er stærkt restaureret og overmalet, men »ellers« er den ægte nok. Foto: Lennart Larsen
Fejder og reformation er sjette, selvstændige bind af Palle Laurings store, fortællende Danmarkshistorie. Ud over Fejder og reformation er disse fem bind udsendt: De byggede riget, Vikingerne, Valdemarerne, Valdemars sønner og unionen, Unionskrigene.

Brugerbedømmelser af Fejder og reformation



Gør som tusindvis af andre bogelskere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.