Vi bøger
Levering: 1 - 2 hverdage

Pigen på balkonen - Jørgen W. Frøhlich - Bog

- En roman om tilfældets tilfældigheder

Bag om Pigen på balkonen

Simon er eneste familiemedlem, der formår at undslippe de tyske nazister. I et handlingsmættet forløb beskrives hans flugt op gennem Tyskland og videre til Danmark, efterladende fodspor af skyld og skam. Trods succes, karriere og elskerinder indhentes Simon af et mentalt og fysisk sammenbrud, da hans chokerende hemmelighed afsløres. Han mister alt. Pigen på balkonen er fiktion. Men bygger på bagtæppet af virkelige begivenheder. Hovedpersonen er blandt de sidste øjenvidner til nazisternes jødeforfølgelser og troen på et fristed i Israel, der lever i konstant krigstilstand, afbrudt af spredte perioder med fred. Landet, som skabtes af verdens dårlige samvittighed. Følg Simon i krig og kærlighed: fra ung pioner til ældre millionær i Israel. Og som harmonisk oldefar i Danmark. I en lang rejse mellem svig og tilgivelse, mellem storhed og fald og mellem tragedie og lykke. Manden med det forpligtende mellemnavn ”Immerglück”! Uddrag af bogen – Løb, Simon, løb, sagde jeg! ”Halt!” bliver der samtidig råbt indefra. Simon kigger sig over skulderen, ser, at far holdes tilbage som i en gabestok af to nazihåndlangere. ”Holdt!” ”Nej, løb! Løb, Simon!” I blæsten skriger stalddøren på sit hængsel bag ham, mens han flygter. Ud af øjenkrogene ser Simon de søgende lyskegler inde i haven og sætter farten op. Han hører fortsat ophidsede stemmer og dumpe brag fra geværild, men som et stadig fjernere ekko. – Løb, Simon, løb, gentager fødderne i heftigt højre-venstre-højre-syntaks, mens han pløjer sig gennem villahækkenes hårde bøgeblade. Kinder, som for lidt siden var mørkerøde af jernkomfurets varme ild, piskes nu til blods af lave grene, der rækker ud efter ham som aggressive krebsekløer. Han iler over smådiger af sten og græs, mens skiftende landskaber suser forbi. Hen over den skændede mosaiske begravelsesplads, hvor hensovende slægter residerer under hagekorsbemalede gravsten, snublende tæt på at falde mod væltede mindesten og den sammenfaldne mur af teglsten. Springer over markskel, filtrede trådhegn og små stengærder i skjul for lygter og geværer. – Flygt, Simon, flygt, lyder det fra gravene. – Må du leve længe! Om forfatteren Jørgen W. Frøhlich, født i Stockholm, Sverige, men opvokset i Danmark. Oprindelig dagbladsjournalist, kronikør og senere chefredaktør. Har i lange perioder beskæftiget sig med teologi og eksistentialisme. Som skønlitterær forfatter debuterede han i 2015 med den anmelderroste Og mens englene græder. Dernæst novellerne Røster fra en sauna i 2017.

Vis mere
 • Sprog:
 • Dansk
 • ISBN:
 • 9788776080112
 • Indbinding:
 • Hæftet
 • Sideantal:
 • 458
 • Udgivet:
 • 15. Marts 2023
 • Udgave:
 • 1
 • Størrelse:
 • 152x220x31 mm.
 • Vægt:
 • 619 g.
 • 1-2 hverdage.
 • 1. Juni 2024
På lager

Normalpris

Medlemspris

Prøv i 30 dage for 45 kr.
Herefter fra 79 kr./md. Ingen binding.

Beskrivelse af Pigen på balkonen

Simon er eneste familiemedlem, der formår at undslippe de tyske nazister. I et handlingsmættet forløb beskrives hans flugt op gennem Tyskland og videre til Danmark, efterladende fodspor af skyld og skam. Trods succes, karriere og elskerinder indhentes Simon af et mentalt og fysisk sammenbrud, da hans chokerende hemmelighed afsløres. Han mister alt. Pigen på balkonen er fiktion. Men bygger på bagtæppet af virkelige begivenheder. Hovedpersonen er blandt de sidste øjenvidner til nazisternes jødeforfølgelser og troen på et fristed i Israel, der lever i konstant krigstilstand, afbrudt af spredte perioder med fred. Landet, som skabtes af verdens dårlige samvittighed. Følg Simon i krig og kærlighed: fra ung pioner til ældre millionær i Israel. Og som harmonisk oldefar i Danmark. I en lang rejse mellem svig og tilgivelse, mellem storhed og fald og mellem tragedie og lykke. Manden med det forpligtende mellemnavn ”Immerglück”!

Uddrag af bogen
– Løb, Simon, løb, sagde jeg!
”Halt!” bliver der samtidig råbt indefra.
Simon kigger sig over skulderen, ser, at far holdes tilbage som i en gabestok af to nazihåndlangere.
”Holdt!”
”Nej, løb! Løb, Simon!”
I blæsten skriger stalddøren på sit hængsel bag ham, mens han flygter.
Ud af øjenkrogene ser Simon de søgende lyskegler inde i haven og sætter farten op.
Han hører fortsat ophidsede stemmer og dumpe brag fra geværild, men som et stadig fjernere ekko.
– Løb, Simon, løb, gentager fødderne i heftigt højre-venstre-højre-syntaks, mens han pløjer sig gennem villahækkenes hårde bøgeblade. Kinder, som for lidt siden var mørkerøde af jernkomfurets varme ild, piskes nu til blods af lave grene, der rækker ud efter ham som aggressive krebsekløer.
Han iler over smådiger af sten og græs, mens skiftende landskaber suser forbi. Hen over den skændede mosaiske begravelsesplads, hvor hensovende slægter residerer under hagekorsbemalede gravsten, snublende tæt på at falde mod væltede mindesten og den sammenfaldne mur af teglsten. Springer over markskel, filtrede trådhegn og små stengærder i skjul for lygter og geværer.
– Flygt, Simon, flygt, lyder det fra gravene.
– Må du leve længe!

Om forfatteren
Jørgen W. Frøhlich, født i Stockholm, Sverige, men opvokset i Danmark. Oprindelig dagbladsjournalist, kronikør og senere chefredaktør. Har i lange perioder beskæftiget sig med teologi og eksistentialisme. Som skønlitterær forfatter debuterede han i 2015 med den anmelderroste Og mens englene græder. Dernæst novellerne Røster fra en sauna i 2017.

Brugerbedømmelser af Pigen på balkonenGør som tusindvis af andre bogelskere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.