Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
'Rule, Nostalgia announces Woods as one of the most interesting new historians of her generation' - Dan Jones, Sunday Times'Hannah Rose Woods explores how illusory and contested golden ages have haunted Britain since medieval times... Intelligent and eminently readable' - Richard Evans, New Statesman (Book of the Day)'Our national story is so much stranger than we think: this book brilliantly insists that we look at it afresh' - James Hawes, bestselling author of The Shortest History of England____________________________________________________Britain is an island ruled by nostalgia, but nostalgia today isn't what it used to be... Longing to go back to the 'good old days' is nothing new. For hundreds of years, the British have mourned the loss of older national identities and called for a revival 'simple', 'better' ways of life - from Margaret Thatcher's call for a return to 'Victorian values' in the 1980s, to William Blake's protest against the 'dark satanic mills' of the Industrial Revolution that were fast transforming England's green and pleasant land, to sixteenth-century observers looking back wistfully to a 'Merry England' before the upheavals of the Reformation. By the time we reach the 1500s, we find a country nostalgic for a vision of home that looks very different to our own. But were the 'good old days' ever quite how we remember them? Beginning in the present, cultural historian Hannah Rose Woods takes us back on an eye-opening tour through five hundred years of Britain's perennial fixation with its own past to reveal that history is more complex than we care to remember. Asking why nostalgia has been such an enduring and seductive emotion across hundreds of years of change, Woods separates the history from the fantasy, debunks pervasive myths about the past, and illuminates the remarkable influence that nostalgia's perpetual backwards glance has had on British history, politics and society. Rule, Nostalgia is a timely and enlightening interrogation of national character, emotion, identity and myth making that elucidates how this nostalgic isle's history was written, re-written and (rightly or wrongly) remembered.
Et pragtværk om verdens mest spektakulære motorløb. Formel 1 er ikke bare en af verdens største sportsbegivenheder, det er et fænomen. En sport, der består af lige dele teknik, talent og penge. En kombination, der sæson efter sæson tiltrækker millioner af mennesker, som følger kørernes intensive kappestrid på baner verden over. I denne bog fortæller Peter Nygaard hele historien om løbene, fra den beskedne start i 1950'erne til den milliardforretning, formel 1 har udviklet sig til at være i dag. Han beretter om dramerne, tragedierne og triumferne; om de største legender og de mange små fascinerende detaljer omkring løbet, blandt andet udviklingen af den avancerede teknik, der i dag sørger for, at kørerne kan overleve selv de mest voldsomme sammenstød. Bogens billeder er en underholdende, smuk og dramatisk fortælling i sig selv, og giver læseren et enestående indblik i motorsporten helt fra den spæde start og frem til i dag. Peter Nygaard er Danmarks førende Formel 1 ekspert. han har fulgt Formel 1 i snart 35 år for at fortælle om de dramaer, triumfer og tragedier, der præger det store løb.
Jens Kusk Jensen (1866-1936) stod til søs som 17-årig og læste siden til styrmand. Elleve år tog det ham at skrive førsteudgaven af Haandbog i Praktisk Sømandsskab, fire gange led skibe, Kusk Jensen var med på, skibbrud, og manuskripterne gik tabt. Førsteudgaven udkom i 1901, men stadig blev der skrevet og ikke mindst tegnet videre på værket, og udgaven fra 1924 blev den endelige med dens mange detail-illustrationer . En kæmpe bedrift og et hovedværk i maritim dansk litteratur. En guldgrube for alle der interesserer sig for de gamle skibe – eller selv sejler med sejl. Bogen giver svar på alle spørgsmål, der angår sejlskibe: om rigning, sejl, ankre, manøvrering, stuvning af last, om haveri, stillinger og skikke om bord, de gamle kommadoer – endda på flere sprog – vejledning i sejlmagerarbejde og mere til. Udgaven her er et præcist og komplet fotografisk optryk af originalen. Den er desuden blevet forsynet med et stikordsregister, der gør det ud for en maritim ordbog og giver mulighed for nemt at finde rundt.
Siden 1980?erne har F-16 været rygraden i Flyvevåbnet som Danmarks kampfly i forbindelse med træning, patruljering og skarpe missioner i udlandet. Men hvordan er det egentlig at sidde i cockpittet, når tingene spidser til eller ikke helt går som planlagt?Det fortæller over 50 forskellige F16-piloter om i F-16 - PÅ VINGERNE MED DANSKE JAGERPILOTER, der både i tekst og foto dokumenterer deres oplevelser. Bogen giver et usædvanligt blik ind i en ellers lukket verden, er fyldt med dramatiske og fascinerende historier fra livet over skyerne og kommer også ind på de tanker, piloterne gør sig, når de deltager i krig.F-16 - PÅ VINGERNE MED DANSKE JAGERPILOTER tager læseren med på 40 års rejse fra de første flyvninger i USA over F-16?s ankomst til Danmark til missioner i Kosovo, Afghanistan, Libyen, Irak og Syrien.
Bogen, Datidens knallerter – nutidens kult, er skrevet med stor indsigt af Jens Jessen, som er forfatter og mangeårig motorjournalist. Bogen er på 228 sider, og er spækket med både nye og gamle billeder. Indholdet dækker så godt som samtlige knallertmærker, der kom til Danmark i perioden fra halvtredserne og indtil midten af firserne. Hovedvægten ligger på de store mærker som eksempelvis Puch, Kreidler, Yamaha, Everton, Honda, NSU, VeloSolex, Gilera, Suzuki, Velo Vap, Tomos og Mobylette, men så godt som alle de mindre knallertmærker er også repræsenteret i bogen.Bogen indeholder adskillige interviews med knallertimportører og dem, der var en del af datidens knallertbranche. Også den dramatiske historie, om hvordan Danmarks største knallertimportør erhvervede sig importen af Suzuki knallerterne kun med det ene formål at beskytte ens eget mærke, er med i bogen. Ved at sidde på importrettighederne, kunne man nemlig styre og kontrollere salget, bare ved at gøre – absolut intet.
Du kommer ikke uden om det: Nogle gange skal din cykel efterses; vedligeholdes eller repareres.Heldigvis er hjælpen nær i form af denne grundige og overskuelige bog; der fører dig sikkert og kompetent igennem de fleste af cykelejerens små og store reparationsdilemmaer.Få hjælp til alt lige fra lapninger og daglig vedligeholdelse til mere avancerede teknikker til hjulopretning og eksempelvis justering af gear eller bremser til din racer eller mountainbike.Bogen giver også et længe tiltrængt indblik i; hvordan du griber det an; når din nye cykel skal samles enten helt fra grunden eller delvist; fordi den er leveret “90 % samlet”.Alt forklares overskueligt og illustreres med masser af tegninger og billeder.Den populære bestsellerforfatter og cykelentusiast Per Henrik Brask giver dig her alle sine bedste fif og teknikker – i det håb; at du for fremtiden vil komme til at sætte pris på at kunne reparere og vedligeholde din egen cykel. Det skulle gerne blive noget; du udfører med stolthed; sikkerhed og glæde – og ikke bare en sur pligt!Per Henrik Brask har tidligere skrevet adskillige populære bøger om cykling og skisport.
Så er fortsættelsen til bestselleren Der kommer tog klar. Den nye bog, Der kommer flere tog, beskriver i ord og flotte billeder den periode, hvor DSB gik fra at være en støvet etat til at blive en moderne, kundeorienteret virksomhed.Der kommer flere tog er altså beretningen om de danske jernbaner i de skelsættende år 1970-90, hvor især det nye design tegnede billedet af den nye jernbane. Togene blev røde og sorte, kongekronen og vingehjulet forsvandt, og DSB indførte IC-tog medafgange på faste minuttal.På Storebælt blev de tre store IC-færger sat i drift, hver nat kørte sovevogne gennem landet, mens godssektoren kæmpede en brav kamp mod lastbilerne.Såvel hoved- som sidebanerne fik nyt materiel, og DSB satte barren højt i disse år med langsigtede mål, visioner og planer. Også privatbanerne havde blikket rettet mod fremtiden, og generelt kan man sige, at banerne stod distancen ved udgangen af 1980’erne.Tag med på turen og se, hvor broget og mangfoldig, jernbanen stadig var.
Når man har gjort den store investering, som en moderne båd er, vil enhver bådejerønske, at vedligeholde den så godt som han kan. Men hvordan skal man gribe det an? Hvor meget vedligehold er for meget og omvendt for lidt? Hvordan kan man undgå problemer? Hvordan ved du, om det du gør, er det rigtige?Hjælpen er lige her. Denne væsentlige nye bog fra guruen i bådvedligeholdelse,Andrew Simpson, kommer med svar på det, du søger både over og under dæk, inden og udenbords. Med en omfattende spændvidde, farvelagte illustrationer og fotos og uovertruffen sagkyndig rådgivning om, hvordan man skal pleje hele bådens inventar og alle fittings, kan du tillidsfuldt takle enhver opgave.
Der styrtede mere end 1000 flyvemaskiner ned i Danmark under Anden Verdenskrig, britiske, amerikanske, tyske – og en enkelt dansk. Her er historien om en række af de vigtigste krigen igennem.Ole Steen Hansen tager os med på farefulde minelægningsoperationer i lav højde over danske farvande. På nedkastningsoperationer til modstandsbevægelsen og med bombefly på vej til mål i Tyskland.Læseren får overblik over krigen i luften, er med når nedskudte flyvere forsøger at flygte, og møder også de barske konsekvenser af de mange styrt. Bogen er rigt illustreret med historiske billeder og med nutidige fotos af mindesmærker, krigsgrave og historiske fly, som stadig kan ses i luften eller på museer.
I og med at afhængigheden af elektriske systemer vokser, er det betryggende at vide, at man har en god indsigt i, hvordan man undgår fejl, og også hvordan man reparerer disse på sit 12 volts anlæg om bord. Denne bog giver en grundig vejledning i, hvordan du installerer, bruger og vedligeholder det elektriske system. Strøm om bord kigger også på problemløsning, strømbesparelse, landstrøm og korrosionsbeskyttelse.RYA (Royal Yachting Organization) er Englands førende interesseorganisation for ejere af fritidsbåde og andre, der benytter havet som sport og rekreation. RYA driver en udstrakt uddannelses- og kursusvirksomhed og er anerkendt over hele verden for sine gode bøger om sømandsskab, vedligeholdelse og færdsel på havet.
SOM BARN DRØMTE CASPER BØRGE NIELSEN om at blive pilot, og allerede som 17-årig gik han i gang med at tage et flycertifikat. Da han som ung mand så Top Gun, var han ikke det mindste i tvivl: han ville være jagerpilot. I dag er han Major i det danske flyvevåben og har status som en af verdens bedste testpiloter. Som jagerpilot går han under kaldenavnet ”PEL”, og som testpilot har han været med i allerforreste linje, når der skulle udvikles og testes fly til Flyvevåbnet. Som den eneste ikke-amerikanske testpilot deltog han i udviklingen af det mest avancerede jagerfly, der nogensinde er blevet bygget, det højteknologiske F-35. PEL’s fortælling er historien om en dreng, der igen og igen har udfordret sine egne dæmoner og sat sit liv på spil i en usædvanlig dramatisk karriere. Det er også historien om at leve i lange perioder under et konstant pres, som kun de færreste kan forestille sig. CASPER BØRGE NIELSEN er fra Esbjerg og har som en af de få i Danmark gennemført en uddannelse som Experimental Test Pilot. Han fik sin uddannelse i USA og har i mange år haft sin daglige gang blandt verdens bedste testpiloter. I perioden 2008-2017 deltog han som den eneste ikke-amerikanske testpilot i test og udvikling af F-35 Joint Strike Fighter-flyet, som skal afløse de danske F-16-jagere om få år. ESPEN ULDAL er skribent på Euroman samt Gastro, og skriver om livsstil, mad, politik og historie. Han har en fortid som fotograf og tekstforfatter, været sportskommentator på Viasat, redaktør på Golf Digest og skrevet for Børsen, Berlingske og Politiken.
Denne bog om maritime dieselmotorer er en del af RYA’s (Royal Yachting Organization) storsælgende serie af håndbøger, som er skrevet for lystsejleren. Den er letlæst med detaljerede farveillustrationer, som sætter læseren i stand til at tilegne sig den kundskab og de hemmeligheder, som alle bådejere bør kende.
I 1932 begyndte DSB for alvor at satse på busdrift. Vi følger historien i overordnede træk fra den spæde begyndelse i Sønderjylland og op gennem tiden til den bitre ende.Historien fortælles gennem billeder, som viser os de første rutebiler og derefter mangelsituationen under besættelsen og udvidelserne i årene derefter. Igennem 1950'erne, hvor rutebilerne havde deres storhedstid, følger vi udviklingen hen imod standardiserede bustyper. Mangfoldigheden var stor, og heldigvis har vi kunnet vise billeder af de fleste bustyper. I 1960'erne begyndte passagererne at udeblive, og der måtte indskrænkes på forskellig vis. Men trods dette kommer nye ruter til, bl.a. i takt med at jernbaner nedlægges. I de næste to årtier indtræder en form for stabilitet, som skyldes lovgivningen om, at amter og kommuner får det overordnede ansvar for bustrafikken. DSB rutebiler indtræder som entreprenør og udfører kørslen på kontrakt. Enkelte ruter drives dog fortsat for egen regning.I 1990'erne bliver det meste af buskørselen udbudt i licitation - og DSB busser bliver et selvstændigt aktieselskab, som udskilles fra DSB og overdrages til Trafikministeriet. Kort efter skifter DSB busser navn til Combus. I denne periode genindtræder tidligere tiders mangfoldighed i materiellet i takt med, at der stilles forskellige krav fra trafikselskaberne. Combus kom hurtigt ud i et sandt økonomisk uvejr, og i 2001 solgte Trafikministeriet selskabet til Arriva.Tag med på en tur med DSBs busser fra 1932 og op gennem tiden til afslutningen med Combus i 2001.
Gennem 45 år var Gjerrildbanenen livline gennem det nordøstligeDjursland. Toget erstattede de langsommehestevogne, og indbyggernefik nye muligheder for at rejselokalt eller videre ud i landet. Manrejste til familiebesøg, på ferietur,til dyrskuer, til Grenaa for at gå ibiografen og meget mere. Tusindvisaf Grenaa-borgere kørte på udflugttil Gjerrild, hvor der var kro og afholdshotelsamt store skove. Fleregenerationer af unge rejste dagligttil Ryomgård for at få undervisningpå byens private realskole. Banensgodstrafik gav nye muligheder, ogflere byer skylder Gjerrildbanen sineksistens. Gravning af tørv ved Stenvadskabte industri og en by vedstationen. Tømmer fra de storeskove ved Meilgaard Gods ogSostrup blev sendt med banen,og et savværk blev etableret iTranehuse. Kystfiskerne ved Fjellerupog Bønnerup sendte fiskhelt til Nordtyskland. Landmændmodtog foderstoffer og gødning,mens dyr blev sendt til slagteriet.Fra Gjerrild Nordstrand blev derunder Besættelsen sendt enormemængder ral og grus til støbningaf tyske forsvarsværker i Vestjylland.og flyvepladser ved Karupog TirstrupEfter Besættelsen voksede konkurrencenfra landevejstrafikken,og banens økonomi gjorde detumuligt at fortsætte. Gjerrildbanenssidste tog kørte i juni 1956.Bogen er en grundig beskrivelseaf banens historie, hvor samspilletmellem bane og egn dokumenteres.I særskilt afsnit beskrives lokomotiver,motorvogne og vognmaterielmed fotos og tegninger.
Lastbilerne - vejens arbejdsmænd er beretningen om de lastbiler, der kørte i Danmark fra den spæde start og frem til omkring 1980. Alle de store mærker er med: Volvo, Scania-Vabis, Triangel, Mercedes, Mack, MAN, Büssing, Leyland m.fl., også den danske side af deres historie er med.Man kan læse om dieselmotorens historie og tiden under krigen med gengas.Men ingen lastbiler uden mennesker. Der er flere afsnit om begivenhedsrige ture med eksportchauffører til Tyskland under 2. Verdenskrig, i efterkrigstidens Europa, bag jerntæppet og til Mellemøsten.Med et væld af fotos fra 1910 og frem til moderne tid.
Andreas Mogensen skrev danmarkshistorie, da han 2. september 2015 blev sendt i rummet som første dansker nogensinde. I Min rejse til rummet fortæller Andreas om sin kamp for at blive astronaut, hvordan drømmen spirede som barn, og om hvordan han som ung og voksen konstant rettede uddannelse og jobs mod ét mål: at blive astronaut. Vi hører om de krævende test, som Andreas Mogensen og fem andre bestod blandt 10.000 ansøgere hos Den Europæiske Rumorganisation. Og han fortæller om den ekstreme astronauttræning, der bl.a. foregår dybt nede i mørke grotter i Italien, på havets bund i USA, i høje luftlag og i endeløse simuleringer i rumkapsler i Stjernebyen i Rusland. Ikke mindst fortæller Andreas Mogensen detaljeret om sin mission i rummet, om den højspændte raketafsendelse fra jorden, om at suse i en rumkapsel med 28.000 km. i timen, om tilkoblingen til Den Internationale Rumstation og den nervepirrende tur tilbage til Jorden. Og så fortæller han om livet på rumstationen: om den vigtige forskning og de mange forsøg, og om de komiske og udfordrende oplevelser ved at være vægtløs: at svæve gennem modulerne, spise, børste tænder, sove – helt almindelige hverdagsting, der kan drille, når intet er ”op” eller ”ned”. Andreas Mogensen tager i denne bog læseren med på en betagende rejse og ser frem mod nye missioner. En inspirerende fortælling om at nå sine mål og have hele verden – ja universet – som sin arbejdsplads.
Ferrari er en legende i formel 1. Og det eneste team, der har været med, siden VM startede i 1950. I denne bog fortæller Peter Nygaard den fascinerende historie om Enzo Ferrari og hans biler. Fra formel 1-premieren på Silverstone til i dag - 1000 grandprixer senere. Om op- og nedture, den utrættelige kamp for at vinde, om interne stridigheder og magtkampe - på fabrikken og på banen. Og om de kørere, ingeniørere og ledere, der alle har bidraget til legenden om Ferrari.Bogens billeder er en underholdende, smuk og dramatisk fortælling, som giver læseren et enestående indblik i historien om, hvordan en myte inden for motorsport blev skabt.Peter Nygaard er Danmarks førende forem 1-ekspert og har fulgt Ferraris tragedier og triumfer helt tæt på siden 1982.
Dette er ikke en bilbog i gængs forstand, men mere et stykke danmarkshistorie om produktion, handel, markedsføring og foretagsomhed. Udkommer medio NOVEMBER Erich Karsholt: Dansk bilproduktionBil- og samlefabrikker i det 20. århundrede. BILHISTORIE - INDUSTRIHISTORIE - KULTURHISTORIE - SAMFUNDSHISTORIE Det er en udbredt opfattelse, at der ikke er produceret biler i Danmark… Men det omvendte er realiteterne: Næsten en million biler er det blevet til! Nu kommer bogen der belyser denne side af dansk industrihistorie og bilkultur. Årets julegave til især mænd der interesserer sig for teknik og historie! I de to første årtier af 1900-tallet skete en revolutionerende udvikling af ikke blot selve bilen, men også omkring fremstillingen, der gik fra håndværksmæssig tilvirkning af få enheder til masseproduktion. De danske forsøg på en bilindustri kom ikke over begynderstadiet, før de udenlandske bilfabrikker viste deres styrke. Til gengæld betød bilernes voksende udbredelse at der opstod fordele ved at samle bilerne lokalt. De første var Ford Motor Company (1919) og General Motors (1924). Gennem årene er mere end 40 forskellige bilmærker samlet i Danmark. Samlefabrikkerne havde betydning for industriens udvikling gennem inspiration af amerikansk organisering, men de udenlandske fabrikker måtte også tilpasse sig de danske vilkår, herunder vores arbejdsmarkedsforhold. I mellemkrigsårene blev hovedparten af alle biler til det danske marked samlet herhjemme. Under besættelsen holdt fabrikkerne beskæftigelsen oppe gennem bl.a. fremstilling af gasgeneratorer - og arbejde for besættelsesmagten. I efterkrigstiden voksede produktionen gennem 1950'erne, hvor der også var toldfordele ved at samle bilerne herhjemme, men fabrikkerne var i længden for små og urentable. Samle-fabrikkerne lukkede én efter én op gennem 1960’erne. Den sidste og største dog først i 1974. Der blev i Danmark samlet ca. 920.000 biler. Til sammenligning blev der i sidste århundrede fremstillet ca. 10.000 biler af danske bilmærker. Der er tale om et stykke industrihistorie, der endnu ikke er blevet analyser og beskrevet. Bogen baserer på et stort antal kilder. Bogen indeholder desuden mere end 750 foto og illustrationer. Erich Karsholt: Dansk bilproduktion. Bil- og samlefabrikker i det 20. århundrede.456 sider, vejl. udsalgspris 499 kr. Niels Nørgaard Telefon 4052 0021 niels@strandbergsforlag.dk www.strandbergsforlag.dk
2. udgave er forsynet med et kort. Lys langs kysten. Danmarks fyrtårne – Fra Skagen til Gedser er titlen på Knud Peder Jensens og fotograf Knud Nielsens både monumentale kulturhistoriske værk om de danske fyrtårne og deres historie. De danske fyrtårne står endnu i majestætisk ophøjethed ved vore kyster, f.eks. på ´Fyrvej´ for enden af blinde grusveje. Siden 1747, hvor det første grundmurede fyrtårn blev indviet i Skagen, har de med lys og blink bidraget til at skibstrafikken kunne afvikles. Fyrenes storhedstid var fra begyndelsen af 1800-tallet til første halvdel af 1900-tallet. Omkring årtusindskiftet satte fotograf Knud Nielsen sig for at fotografere samtlige grundmurede fyr i kongeriget. Det blev til mere end 5000 km på landevejene og til mange færgeoverfarter ud til fjerntliggende øer. Knud Peder Jensen har fulgt i hans fodspor og yderligere besøgt lokale museer, Farvandsvæsenets arkiver m.v. for at finde og nedfælde historierne. Dette samarbejde er der nu kommet en bog med mange flotte farvefotografier ud af.
Bogen tager dig med tilbage til knallertens barndom – den vidunderlige driftige knallertperiode, hvor danskproducerede knallerter prægede det danske trafikbillede. Transportmidlet med den lille motor, der på mere end én måde satte skub i Danmark.Knallerten blev folkelig og endda en 'smart' transportform benyttet af alle. Der var lagerarbejderen, der skulle tidligt op og være på sin pind fra morgenstunden. Der var kontormennesket, der på sin søndagspudsede Radexi stille og lidt forsigtig trillede afsted i myldretiden. Der var pigen med armene tæt omkring kæresten for ikke, at glide bagud af twinsædet – og ja, selvfølgelig, så var der jo den royale kørsel, når vor tennisklædte Prins Henrik drog afsted på Velo'en. I de sociale sammenhænge var der liv og glade dage blandt Danmarks ungdom. Måske lidt 'Wild kørsel' og en lille smule ballade nede på hjørnet med disse 'knallertknægte' og deres 'tøser'. Plus de titusinder andre der dagligt benyttede dette fantastisk smarte driftsikre, teknisk forholdsvis enkle og prisbillige befordringsmiddel.Denne bog giver en oversigt og beskrivelse af alle knallertmærker af betydning, der helt eller delvist er blevet produceret i Danmark. Bogen er blevet til på baggrund af arbejdet med og materiale om knallerter samlet gennem de seneste 30 år. Der er tale om mangfoldige kilder i form af brochurer, artikler, bøger og et utal af samtaler med 'det danske knallertfolk'.Dette er den første udgivelse som medtager samtlige kendte knallertmærker. Bogen er rigt illustreret med fantastiske farvefotos af den tids drøm af en konfirmationsgave for enhver teenager.
I 2011 er det 125 år siden at bilen blev opfundet. Både Daimler og Benz lancerede i 1886 deres første automobil. Langt senere blev de to mærket slået sammen til Daimler-Benz og kaldte deres biler for Mercedes. Bogen her handler mere om mennesker og historier end om specifikke tal om mål, vægt og HK. Med op i mod 500 illustrationer, hvoraf mange aldrig har været offentliggjort før, har forfatteren Erich Karsholt ydet en monumental indsats i sine bestræbelser på at afdække og beskrive historien om Mercedes i Danmark. Bogen tiltaler både bil-entusiasten og den historieinteresserede, idet man faktisk gennemgår Danmarks-historien med en rød trød i form af Mercedes. Bogen er lavet i opslagsafsnit, så den kan læses i vilkårlige afsnit når man har tid og lyst. Den har modtaget fine anmeldelser og er på vej i andet oplag.
De første benzindrevne rangertraktorer, som dukkede op midt i 1920erne, havde ringe motorkraft og kunne reelt kun erstatte rangerheste. Fra 1926 anskaffede DSB mindre serier af rangertraktorer, først franske type ”Vermot”, senere tyske Breuer – fulgt af en ”kopi-serie” fra Pederhaab Maskinfabrik. De to sidstnævnte typer fik pga. deres højtsiddende, smalle førerhus tilnavnet ”klædeskabe”. Et par fynske og tre nordjyske privatbaner købte nogle få tilsvarende traktorer, mens Frederiksværkbanen anskaffede et par svenskkonstruerede. Den første dieseltraktor indkøbte Skagensbanen fra Tyskland i 1930 og DSB fik året efter én magen til. Fra 1933 fulgte til DSB 14 lignende bygget af Frichs A/S, som desuden til Hammelbanen byggede to med et lille førerhus. Frichs udviklede også en noget kraftigere dieselelektrisk traktor, der dog kun byggedes i få eksemplarer. Efter 2. Verdenskrig byggede Pederhaab Maskinfabrik en serie ret små traktorer med benzinmotor til en række privatbaner, ligesom DSB fik et par stykker. Karl Møllers Maskinfabrik, Nagbøl byggede et par traktorer, og Aalborg Privatbaner købte i England to dieseltraktorer. Endelig købte Frederiksværkbanen i 1972 en nybygget dieselhydraulisk rangertraktor fra Jung. DSB bestilte hos Ardelt-Werke i Vesttyskland to serier af kraftige dieselmekaniske traktorer, og efterfølgende byggede Frichs i Aarhus 30 let ændrede kopier. Alle disse traktorer kaldtes generelt „Ardelt’er“. Efter at have prøvekørt en tysk traktor af „Köf“-typen, bestilte DSB hos Frichs i Aarhus to serier af sådanne traktorer, der omtaltes som „køffer“. Også en række privatbaner fik ”køffer”, idet de midt i 1980erne købte brugte rangertraktorer fra Tyskland.
Erik Nielsen fik sin ilddåb som eksportchauffør, da han skulle køre oksekød til Libyen og måtte vente to dage på at komme ind i Tripoli, fordi det var Gadaffis fødselsdag. Lastbilens kølemaskine var gået i stykker, og kødet var blevet grønt, da det kom frem, men det så man stort på dernede. Da kødet skulle losses, blev de halve kalvekroppe blot smidt på gulvet i kølehuset, og da man ikke kunne nå højere op, brugte man de allerede aflæssede kroppe som trapper! Erik Nielsen alias ”Præsten fra Libyen” sov stille ind den 8. juni 2015 æret være hans minde. Erik Nielsen var en af de første som skrev og fik udgivet sine beretninger, via denne bog. Denne udgave af Erik Nielsens bog, indeholder mange af hans originale billeder, som ikke kom med i den første udgave.
Bent Nielsen er lidt af en legende blandt nordjyske og norske vognmænd og chauffører. Han startede som mekaniker hos Scania-forhandler Im. Stiholt A/S i Sæby i 1969, avancerede ret hurtigt til værkfører, og senere til værkstedschef. 29 år blev det til i alt, hvor de tre navne Im. Stiholt, Scania og Bent Nielsen var nært knyttede til hinanden. Der findes ikke mange mennesker, der ved lige så meget som Bent om, hvordan en Scania er skruet sammen, og ingen der ved mere. Bent har den opfattelse, som han naturligvis delte med kunderne, at en lastvogn er til for at køre på vejene, og ikke for at stå stille. Så når en chauffør eller en vognmand ringede til Bent og fortalte, at hans bil var kørt i stykker, og at det lokale Scania-værksted ikke ville rykke ud omgående, gik der ikke lang tid, inden Bent og en eventuel makker var undervejs. Denne bog handler især om alle de reparationer, Bent har udført under primitive forhold, på rastepladser, eller i vejkanten, et eller andet sted i Danmark, og det øvrige Europa. Det kunne være udskiftning af et bagtøj i Ungarn, eller en større motorreparation i Østrig. Eller den lokale vognmand, der hang fast i en snestorm med en ødelagt brændstofpumpe. Bilerne kom altid ud at køre igen, for Bent har et motto, som han har overtaget fra hans læremester: ”Hvis man ikke har det, man skal bruge, må man bruge det man har”.
Lad dine tanker tage dig med på en rejse, igennem landskaber vi kun forbinder med ældre film på landet. Mød de vidt forskellige mennesker på rejserne til østen - nogle selvfølgelig mere end andre, kalder det indvendige smil frem og andre får læseren til at tænke på korruption og mafia.Over 5.000.000 kilometer er det blevet til. Fra polarcirklen i nord til Bagdad i syd, fra Lissabon i vest til Kurdistan i øst. Fra minus 35 grader til plus 45 - fra sne og is til flimrende varme.Denne beretning beskriver i detaljer, hvordan det var inden danske eksportchauffører efterhånden blev en uddøende race. Presset ud, dels af østeuropæere der kører for ekstremt lav løn, og dels af vore egne politikere, der har strammet chaufførernes vilkår så hårdt, at det er blevet trist og tabubelagt at køre lastbil. ”Udgave 2 er en lettere revideret udgave af EKSPORT MED LASTBIL - et liv bag rattet. Der er tilføjet ca. 10 sider ny tekst i forhold til 1. udgave, samt et par nye fotos, ligesom nogle af billederne i original-udgaven er udskiftet med fotos af bedre kvalitet." – god læselyst.
Nordbanen er en af Danmarks ældste jernbaner, åbnet i 1864. Banen skabte erhvervsudvikling i Nordsjælland, f.eks. kunne der nu hurtigt og nemt sendes mælk til den voksende hovedstads husholdninger og mursten til dens omfattende byggerier. I sin tid rejste Europas kronede hoveder med Nordbanen for at besøge „Europas Svigerfader“, Christian IX, på Fredensborg Slot. Banen flyttede folk – storbyens befolkning kunne komme ud til skov og strand – og efterhånden kunne man bosætte sig nordpå og arbejde i København. Da S-toget i 1936 nåede til Holte intensiverede det udflytningen nordpå. Det gentog sig da S-banen i 1968 nåede til Hillerød, og strækningen er i dag en af de mest benyttede på S-banen. Nord for Hillerød blev trafikken efterhånden adskilt fra den sydlige dels tættere trafik og banen fik tilnavnet „Lille Nord“. Den betjenes i dag – som de andre nordsjællandske lokalbaner – af Lokaltog.
Fra asfaltens cowboys fortællinger i ”Vejen til Mellemøsten – den sande historie” fortsætter vi lige ud af landevejen, med lidt svinkeærinder og andre anekdoter om livet i og uden for førerhuset.Chaufførerne var under Den Kolde Krig udsat for Stasis overvågning, luner og misbrugt til at levere informationer, hvis ikke man havde hår på brystet til at sige fra. Det ensomme liv i førerhuset mellem hjemmet i Danmark og modtageren af stykgods og varer i Mellemøsten har kostet ar på sjælen og mange forhold er bukket under fordi en planlagt tur på 14 dage eller tre uger hurtigt kunne blive til flere måneder hvis uheldet var ude. Uheld kunne også ende i tragedier når en chaufør blev involveret i en ulykke med dødelig udgang. Ordentlig og anstændig politiefterforskning som vi kender det i Danmark, er langt fra det samme når vi kommer nogle hundrede kilometer syd for Gedser. Bogen skildrer bl.a. hvor tæt på en dansk chauffør var på en langvarig fængselsdom, hvis ikke de lige var fordi en tolk fandt nogle vigtige vidner få timer før det afgørende retsmøde. Livet på landevejen og ikke mindst i smattede ventepladser i Tyrkiet er også et liv der fortæller om sammenhold og hjælpsomhed. Hjælpsomheden kendte ingen grænser, når man kaldte på Chevrolet Anders. Uanset hvor i verden en chauffør var strandet, så fandt han stumperne, værktøjet og hoppede ombord i sit lille sportsfly og kom til undsætning så hurtigt som mulig. Disse lange transporter var også på en tid, hvor der hurtigt kunne udbryde sygdomme som man var forskånet for herhjemme, men som krævede både en, to og tre vaccinationer før man kunne koble ud og sætte klampen på speederen. Herhjemme var vaccinationer sat i system via Statens Serum Institut, sydpå var det en lidt anden men meget bureaukratisk opgave. Sidst men ikke mindst har jeg i denne udgave også indsamlet historierne om to legender i branchen: Maren og Jens Henry, der startede deres vognmandsforretning i 1951. Ægteparret har fejret krondiamantbryllup og Jens Harry fejrede sin 90 års fødselsdag 15 marts 2015 på Farsø Hotel.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.