Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Beowulf drager til Lejre for at hjælpe kong Roar med at bekæmpe et forfærdeligt uhyre, der lemlæster og dræber hans mænd. Stærk og frygtløs slår Beowulf både monsteret og dets mor ihjel, og belæsset med guld og gaver rejser han hjem til Sydsverige, hvor han senere bliver konge. Som meget gammel dør han i kamp mod en ildspyende drage og gravlægges i stor pragt. "Beowulf" er unik og et hovedværk i verdenslitteraturen, et oldengelsk heltekvad, nedskrevet omk. år 1000, og nu gendigtet i Keld Zeruneiths prosanære, fortællende stil.
De verdensberømte islandske sagaer om bl.a. Egil Skalle-Grimssøn, Gunløg Slangetunge og Njal nylæses af Keld Zeruneith, og for første gang nogensinde beskrives sagaernes vilde drømmeliv indgående. Keld Zeruneiths ærinde er at påvise det bevidsthedsskred, der kan aflæses i sagaerne: De skildrer en hedensk tid præget af idealer om ære, ry og heltemod, men sagaforfatterne er kristne, og deres kristne værdier stikker trods forsøg på objektivitet igennem i deres fremstillinger.
Da vikingerne hærgede i England, fandtes der allerede en enestående poesi i landet, unik i verdenslitteraturen og en central kilde til forståelse af vores historie og bevidsthedsverden. Med hovedvægt på heltekvadet Beowulf, der til dels udspiller sig i Danmark og handler om en heroisk, afholdt, stærk og frygtløs konge, der nedkæmpede alle på sin vej, beskriver dr.phil., forfatter Keld Zeruneith for første gang på dansk hele denne digtning, der skabtes fra sidste halvdel af 600-tallet, og som skildrer det paradigmeskifte, der indtræder i Nordeuropa ved overgangen fra hedenskab til kristendom. Suzanne Brøgger har gendigtet et udvalg af de væsentligste digte, der bringes bagest i bogen.
"Jeg tror, jeg var femten, og så, Anne Hedevig, så kom min Arendse! Elskov strålede i hendes øjne! Elskov duftede mig i møde fra hendes svulmende bryst – elsk! elsk! elsk! råbte enhver af hendes miner ... jeg vaklede baglæns, bukkede hele tiden, og havde hun ikke, min engel, råbt pas på, var jeg til slut trimlet ned ad den høje trappe, ud i rendestenen! Det var som om et tykt forhæng blev flået fra mine øjne. Jeg så lige lukt ind i himlen ..."Den store danske digter Johannes Ewald er kommet til Rungsted for at blive rask efter lang tids sygdom. I stedet for at ligge i sygesengen og komme til hægterne, drikker digteren sig imidlertid halvt fordærvet og himler op om sin hjertenskær, Arendse, som han ikke kan få. Samtidig flirter han med alle de skønne kvinder, der krydser hans vej.Skuespillet "Stjernekasteren" er en skøn komedie fra 1700-tallets Rungsted. Det udkom første gang i 1983.Keld Zeruneith (f. 1941) er en dansk litteraturforsker og digter, der har udgivet flere digtsamlinger og biografier om danske digtere som Johannes Ewald, Sophus Claussen og Emil Aarestrup. Han har blandt andet modtaget Georg Brandes-Prisen, Holberg-medaljen, Søren Gyldendal-prisen samt Statens Kunstfonds hædersydelse for sit store arbejde med dansk litteratur.
"Selv om Beowulf er det betydeligste digt i den angelsaksiske poesi, foregår det i Danmark og Sydsverige. Og det udgives for første gang i Danmark, hvor også den tidligste kritik af værket ser dagens lys. Beowulf er en germansk heltetype, men frelses af den kristne digter til et liv i Guds verden, til trods for at han kræver at blive gravsat i en hedensk høj. Den tragiske dimension i Beowulfs livshistorie fremgår dels af, at den guldskat, han med livet som indsats vinder i dragekampen, ikke bliver til glæde for nogen, dels af at han ikke har en dronning og en arving, men ved sin død lægger sit land åbent for fjender.Derfor udgiver U Press bogen her:Fordi Keld Zeruneith, der bor tæt på Lejre, hvor digtet udspiller sig, forsøger at give et samlet svar på Beowulf’s mange paradokser.Om forfatteren Keld Zeruneith er litteraturforsker og har i mere end tredive år undervist ved Københavns Universitet. Han er medlem af Det Kgl. Videnskabernes Selskab. Keld Zeruneith har modtaget adskillige priser for sin forskning, bl.a. Holberg-Medaillen og Søren Gyldendal Prisen, og han har for nylig oversat Beowulf til dansk."
Emil Aarestrup (1800-1856) er en af de største danske digtere inden for romantikken, og han er anerkendt vidt og bredt for sin fornyende tilgang til den erotiske lyrik. "Den frigjorte. Emil Aarestrup i digtning og samtid" er delt op i kapitler, der følger Emil Aarestrups udvikling som digter og sætter den i perspektiv til hans livsudvikling og den historiske samtid, han var en del af. Bogen tegner et rundt og levende portræt af en af vores største og mest indflydelsesrige digtere.Keld Zeruneith (f. 1941) er en dansk litteraturforsker og digter, der har udgivet flere digtsamlinger og biografier om danske digtere som Johannes Ewald, Sophus Claussen og Emil Aarestrup. Han har blandt andet modtaget Georg Brandes-Prisen, Holberg-medaljen, Søren Gyldendal-prisen samt Statens Kunstfonds hædersydelse for sit store arbejde med dansk litteratur.
"Fra klodens værksted. En biografi om Sophus Claussen" fortæller om en af århundredskiftets største danske digtere, som fik en enorm indflydelse på dansk poesi både gennem sine egne værker og gennem sine venskaber med andre af tidens store digtere. Sophus Claussens spændende liv, hans forhold til kvinder og andre digtere og kunstnere behandles side om side med de værker, som de forskellige begivenheder og forhold inspirerede.Bogen er den første biografi om Sophus Claussen, der baserer sig på alt det materiale, der endnu findes om ham og af ham heriblandt over 100 notesbøger, der er en del af Det Kongelige Biblioteks samling. Digterens komplicerede personlighed, hans store kunstneriske udvikling og betydning samt hans begivenhedsrige liv danner grundlaget for dette unikke portræt.Keld Zeruneith (f. 1941) er en dansk litteraturforsker og digter, der har udgivet flere digtsamlinger og biografier om danske digtere som Johannes Ewald, Sophus Claussen og Emil Aarestrup. Han har blandt andet modtaget Georg Brandes-Prisen, Holberg-medaljen, Søren Gyldendal-prisen samt Statens Kunstfonds hædersydelse for sit store arbejde med dansk litteratur.
"PoemetriDigtet er i digtet nærtet digtet sprog som ernærmest sprogdigtet detnærmeste det kan kommesproget og til digtetikke er digtet længeredigt ikke længere digtetsom sprognært er intet."Keld Zeruneiths digtsamling "Med fem fingre på hver hånd" er opdelt i fire afsnit, "nu", "før", "efter" og "siden". Digtene forholder sig til tid som begrebet, livet, kærlighed, naturen og menneskets indre liv.Keld Zeruneith (f. 1941) er en dansk litteraturforsker og digter, der har udgivet flere digtsamlinger og biografier om danske digtere som Johannes Ewald, Sophus Claussen og Emil Aarestrup. Han har blandt andet modtaget Georg Brandes-Prisen, Holberg-medaljen, Søren Gyldendal-prisen samt Statens Kunstfonds hædersydelse for sit store arbejde med dansk litteratur.
"Fysikdin tunges reptil mellem tænder som en søgrotte slikker våd.den sidste sne hvis den er hvid og glider nedad din mave kold.et indre blik større end dit øje synligt til døden hvidt.fuglen som braser op der og er der så ikke men blåt.de tre fingre udspilet over dit nøgne knæ og speed.blodets styrt til hovedet viser dit infrarøde landskab dybt.hænder som på en større afstand ser ud af glas.den sorte is med tåren i falder næsten ned pels.og nogle andre fysiske sager jeg ikke kan komme til.og resten jeg ikke hurtigt nok trækker udenom."Keld Zeruneiths digtsamling "Med andre ord" består af en lang række digte fyldt med farverigt billedsprog og henvisninger til litteraturhistoriens store skikkelser som Marcel Proust og Dante. De mange forskelligartede digte giver en alsidig introduktion til Keld Zeruneiths spændende forfatterskab.Keld Zeruneith (f. 1941) er en dansk litteraturforsker og digter, der har udgivet flere digtsamlinger og biografier om danske digtere som Johannes Ewald, Sophus Claussen og Emil Aarestrup. Han har blandt andet modtaget Georg Brandes-Prisen, Holberg-medaljen, Søren Gyldendal-prisen samt Statens Kunstfonds hædersydelse for sit store arbejde med dansk litteratur.
Johannes Ewald (1743-1781) var den første danske digter, der brød med den klassicistiske lyriske stil til fordel for en prosastil, der gav plads til en skildring af digterens eget nuancerede følelsesliv. Keld Zeruneiths biografi om Johannes Ewald drager paralleller mellem digterens liv og hans værker, da disse to for Johannes Ewalds vedkommende ikke lader sig forstå uafhængigt af hinanden.Keld Zeruneith (f. 1941) er en dansk litteraturforsker og digter, der har udgivet flere digtsamlinger og biografier om danske digtere som Johannes Ewald, Sophus Claussen og Emil Aarestrup. Han har blandt andet modtaget Georg Brandes-Prisen, Holberg-medaljen, Søren Gyldendal-prisen samt Statens Kunstfonds hædersydelse for sit store arbejde med dansk litteratur.
"SØGERENDa dette er et langt drama kort fortalt, så lad det fx handle om manden, der slog sig selv ihjel.Derfor er det også først dramaet om manden, som bor inde i storbyen og ikke kan blive, hvor der er så mange huse og så få træer.Så blir det selvfølgelig det drama, du ved, det, som aldrig blir træt af at spille sig selv om manden, der gik igennem den sorte skov, fordi han ikke turde andet, og fordi skoven er meget mere end træer, fugle og sådan noget."Keld Zeruneiths bog "Trediepersoner" består af løst sammenhængende prosatekster, der til sammen tegner et billede af en ung skuespillers liv og tanker. Teksterne bærer både præg af digtenes drømmende univers og bevidsthedsstrømningens tankemylder.Keld Zeruneith (f. 1941) er en dansk litteraturforsker og digter, der har udgivet flere digtsamlinger og biografier om danske digtere som Johannes Ewald, Sophus Claussen og Emil Aarestrup. Han har blandt andet modtaget Georg Brandes-Prisen, Holberg-medaljen, Søren Gyldendal-prisen samt Statens Kunstfonds hædersydelse for sit store arbejde med dansk litteratur.
"MikroMed ryggen imod murenser jeg for første gangi lyset der falder indeller falder mig indser mig selvog tænker for første gangi mit livat jeg nu er på vej udi det ydrefor at hente svar i mit indrevist nokat finde vejen udog den viser sig ikke aleneat gå ud men dybere indhvem ville have gættet det?"De otte digte i Keld Zeruneiths digtsamling "Indrejse" fortæller til sammen om vejen ud af en personlig krise. Digtene skildrer den udviklings- og erkendelsesproces, der lige så stille fører til, at man kommer ud på den anden side.Keld Zeruneith (f. 1941) er en dansk litteraturforsker og digter, der har udgivet flere digtsamlinger og biografier om danske digtere som Johannes Ewald, Sophus Claussen og Emil Aarestrup. Han har blandt andet modtaget Georg Brandes-Prisen, Holberg-medaljen, Søren Gyldendal-prisen samt Statens Kunstfonds hædersydelse for sit store arbejde med dansk litteratur.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.