Bag om Ønskebørns Yndlingsretter
“Ønskebørns Yndlingsretter – Kys kræsenhed farvel” lærer børn at spise sundt så de får en sund livsstil fra de er helt små. Herved forebygges at de bliver kræsne med alle de konflikter og kaos omkring spisebordet, som det fører med sig. Det handler om at få kødgryder og kildevand ind som en naturlig ting i familiens hverdag. Forfatterne inspirerer til at berige og variere hverdagsretter med mange forskellige grøntsager og krydderier så børnene fra starten får mange forskellige smags-og synsindtryk og gode madvaner. I bogen har Betina og Charlotte samlet deres egne børns yndlingsretter. Kogebogen er opdelt i to dele; den ene del er ”Til travle dage”, den anden del er ”Til dage med mere tid”. Alle retterne i kogebogen er både ”børne- og voksenvenlige,” ikke noget med at lave to forskellige retter til aften! Det hele tager udgangspunkt i Fødevarestyrelsens 10 kostråd. Har børn først lært ikke at være kræsne, så er det forfatternes påstand, at det forholder sig som med gammel kærlighed: ”Gammel kærlighed ruster ikke” – har du som forælder først grundlagt en sund levevis i barndommen, så tager dine børn den med sig på deres rejse videre i livet. Kan man give sine ønskebørn en større gave? Billederne og tegningerne i bogen er glade, sjove, hyggelige, farverige og hjemlige, så børnene også får lyst til at kigge med og blive interesserede i sund mad. De ”kedelige” kostråd er omsat til vrøvlevers og rim, så børnene får dem ind på en sjov måde. Hver opskrift indledes med en lille kort historie eller en beskrivelse af retten.
Der er et meget nemt tilgængeligt afsnit om vitaminerne, så både børn og forældre let kan forholde sig til og lære, hvilke fødevarer der indeholder forskellige vitaminer. Ligeledes et lille afsnit omkring hvor vi får proteiner, fedt, kulhydrater og fibre fra. Bagerst i bogen er der indlæg fra eksperter, heriblandt en psykolog, en sundhedsplejerske, en børnepsykiater og en ernæringsekspert, som giver deres syn på kræsenhed og sundhed.
Betina Hundebøll og Charlotte Thorhauge er begge uddannet sygeplejersker og arbejder til daglig i hver deres lægepraksis som konsultationssygeplejersker, hvor de beskæftiger sig meget med forebyggelse af de store livsstilssygdomme bl.a. ved at fokusere på kostvejledning og motivation. Desuden er de tvillingesøstre og mødre til hver deres ønskebørn, hvorudfra inspirationen til kogebogen udsprang.
Vis mere