Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Engang var jagten på et længere liv domineret af eventyrere, alkymister og kvaksalvere, men nu har videnskaben overtaget stafetten. Det betyder, at vi for første gang nogensinde står på tærsklen til at kunne knække aldringens kode og besvare det ældgamle spørgsmål: Hvordan får jeg et langt og sundt liv?I Gopler ældes baglæns fortæller Nicklas Brendborg en forrygende og utrolig historie om videnskabens kamp mod aldring og peger på, hvad man selv kan gøre for at leve længere.Rejsen går forbi klodens fjerneste egne, mest højteknologiske laboratorier og alt derimellem. Undervejs møder vi gopler, der ældes baglæns, zombieceller, verdens ældste mennesker og lærer om forskningens mest spektakulære eksperimenter. Nicklas Brendborg er molekylærbiologisk studerende på Københavns Universitet. Han er anerkendt som et ungt forskningstalent af blandt andet Novo Nordisk International Talent Program og Novo Scholarship Program. I 2015 udgav han sin første bog Topstudent, der blev en bestseller, og han er desuden medforfatter på Lars Tvedes Supertrends, som har solgt over 20.000 eksemplarer verden over.
Af forfatteren til GOPLER ÆLDES BAGLÆNSEn lille brun fugl med hang til store blå æg. Biller i ørkenen, som parrer sig medtomme ølflasker. Og mennesker, der tømmer chipsposer, mens de stirrer på en skærm. Hvordan er vi endt som ufrie vanedyr?Vi spiser usundt, vi spilder tid på telefonen, og vi binger Netflix. Men er det vores eget valg, eller har en hær af forskere, hyret af de største industrier, truffet det for os?Det ligger i alle arters instinkt at ville have mere, større og bedre. Den viden har verdens store virksomheder – fra fødevarer til sociale medier – brugt i deres udvikling af afhængighedsskabende superstimuli.Individets viljestyrke er oppe imod topforskere med hjernescannere, højteknologiske laboratorier og viden om menneskets biologi. Men det betyder ikke, at kampen er tabt. Forstår du først, hvordan de forskellige mekanismer virker, kan du tage magten tilbage.Civilisationskritisk, videnskabeligt, underholdende. Nicklas Brendborg afslører tilværelsens vanestyrede bagside som årsag til århundredets mistrivsel.Nicklas Brendborg er født i 1995, ph.d.-studerende ved Københavns Universitet. Forfatter til storbestselleren GOPLER ÆLDES BAGLÆNS – VIDENSKABENS SVAR PÅ ET LÆNGERE LIV fra 2021. Udgivet i 27 lande verden over.
I AT TÆNKE - HURTIGT OG LANGSOMT giver verdens førende nulevende psykolog, Daniel Kahneman, et unikt indblik i den menneskelige hjernes veje og vildveje. Ved at trække på de seneste årtiers fremmeste forskning præsenterer han både øjenåbnende og lattervækkende pointer om den del af vores krop, vi sætter højest og stoler mest blindt på.Men er det nu en god ide? Vidste du for eksempel, at selv garvede dommere idømmer længere fængselsstraffe, hvis de kort inden domsafsigelsen har slået et højt antal øjne med to terninger? Eller at vi beviseligt køber mere sæbe og vaskepulver, hvis vi kort forinden er blevet tvunget til at tænke ‘beskidte’ tanker?AT TÆNKE - HURTIGT OG LANGSOMT er en milepæl i forståelsen af den menneskelige hjerne og menneskelig adfærd generelt - skrevet i en letlæselig og humoristisk tone af en intellektuel og humanistisk sværvægter. "Bogen rummer et sandt overflødighedshorn af aha-oplevelser, dybe indsigter og fascinerende perspektiver på den menneskelige psyke ... Det er virkelig en bog, man bliver klogere af - fuld af fremragende råd om, hvordan man undgår at falde ned i sindets utallige faldgruber.Sjældent har man læst en bog, som i den grad angår ethvert menneske." - Berlingske Tidende"Det er blevet sagt om dette værk, at det vil blive stående om 100 år som monument over vores tænkning." - Information
”En kærlighedserklæring til skoven” Der sker de forunderligste ting i skoven: Træerne kommunikerer med hinanden. De drager ikke kun kærlig omsorg for deres afkom, de tager sig også af deres gamle og syge naboer. Træer har både følelser, fornemmelser og hukommelse. Det lyder måske utroligt. Men det er sandt. Skovfoged Peter Wohlleben kaster nyt lys over skovenes tætte tykninger og giver os et overraskende indblik i en hemmelighedsfuld verden. I sine fascinerende beretninger om træernes uanede evner trækker han både på sine egne erfaringer og på de nyeste videnskabelige opdagelser. ”Træernes hemmelige liv” er solgt i mere end 400.000 eksemplarer i Tyskland og er strøget ind på bestsellerlister verden over.
Denne udgave er illustreret med en lang række fascinerende, instruktive og interessante fotos, tegninger, portrætter og tegneserier. En fascinerende enmandsfærd gennem virkeligheden, videnskaben og videbegærligheden - fra Big Bang til menneskets molekyler og fra galaksernes grænseland til atomernes afkroge - der med god grund blevet en international bestseller. Her er bogen, der besvarer alle de allermest nærliggende naturvidenskabelige spørgsmål, så enhver kan forstå det. »Formidlet så fremragende, at enhver læser må frydes, undres og undertiden endda grine højlydt undervejs« ***** Lars Henrik Aagaard, Berlingske Tidende Bill Bryson er ikke meget for at rejse, siger han selv. Til gengæld er han inden for hjemmets fire vægge umættelig i sin nysgerrighed efter at forstå den fascinerende verden omkring ham, inden i ham, deroppe og dernede. Historien om næsten alting er resultatet af hans enmandsfærd gennem virkeligheden, videnskaben og videbegærligheden, hvor han forsøger at begribe alt, der er sket og som findes - lige fra Big Bang til menneskets molekyler, og fra galaksernes grænseland til atomernes afkroge. Hvad han ser på sin færd, skildrer han i et livfuldt og dagligdags sprog, og han besvarer præcis de spørgsmål, som enhver anden interesseret person kunne finde på at stille. Bogen er fyldt med facts, forklaringer og fortællinger - skrevet i et sprog, der vel er underholdende og dagligdags, men samtidig så præcist, som man har ret til at forlange det af førsterangs naturvidenskabelig formidling. Historien om næsten alting er netop den bog, som mange af os har gået og ventet på - hvor vi for første gang ikke behøver skamme os over at stille de allermest nærliggende naturvidenskabelige spørgsmål. Allerbedst er, at bogen også besvarer langt de fleste af dem ...
Vi går gennem hele livet i en og samme krop, og alligevel ved de fleste af os stort set intet om, hvordan vores krop fungerer, og hvad der sker inden i os. Dette gør den formidable videnskabsformidler Bill Bryson, forfatter til bl.a. bestselleren En kort historie om næsten alt, noget ved. I Kroppen – en guide for indehavere tager han os med på en dybt fascinerende rejse fra top til tå og anskueliggør det vidunder, vores legeme er. Bogen er rigt illustreret og sprængfuld af viden om de mest forunderlige ting ved vores fysik, og den er, som forfatterens tidligere bøger, skrevet så ligetil og underholdende, at alle kan og får lyst til, at være med.
Vær ikke bange. Det kan godt være, at det føles som om det hele går i opløsning i disse år: sandheden, samfundet, sjælefreden. Men en ny oplysningstid er på vej. Vi skal finde modet til at tænke selvstændigt og til at tænke på hinanden. Vi skal se frem. Det gør vi også hele tiden. Menneskehjernen er en forudsiger. Den skaber hele tiden forventninger og lærer af sine fejl. Vi kan forandre vores verden fordi vi kan forestille os en anden verden. Og virke for den ved at slippe fantasien løs. Se frem væver en række nye videnskabelige erkendelser sammen til et overraskende billede af mennesket som et fremadskuende væsen. Nu mangler vi bare at tage os selv alvorligt ved at se frem og løse klodens kriser så livet kan gives videre med nyt liv. Se frem spejler nutiden i oplysningstidens vision om friheden til at man hver især handler som man mener alle burde handle. Tor Nørretranders (f. 1955) er en dansk faglitterær forfatter. Han har i sine bøger beskæftiget sig med hvad det vil sige at være menneske. Tor skriver om alt fra naturvidenskabens rolle i den moderne kultur, over miljøproblemer, krig og fred, til fremtiden, kreativiteten, troens betydning og hvad vi skal have at spise. Forfatter til bøgerne Det udelelige (1985), Mærk verden (1991), Det generøse menneske (2002), Menneskeføde (2005) og Vær nær (2013)
Kan man forbedre sin hukommelse ved at spise "hjernemad"? Kan man træne sin hjerne? Kan man smile sig glad? HJERNEN ER STJERNEN indvier os i alle hemmelighederne om vores mest utrolige organ. Hjernen er årsagen til, at der findes musik, kunst, sport ... Hjernen er stjernen! Din hjerne gør dig til den, du er. I kontakten mellem hjernens 100 milliarder nerveceller ligger vores intelligens, men også vores glæde, fascination, foragt, hukommelse, læring, musiksmag og meget mere. Du ville ikke være dig uden din hjerne. Vores hjerne lærer, den forelsker sig, og den tolker komplicerede sammenhænge. Men hjernen lokker dig også til at træffe dårlige valg, og den belønner afhængighed. Hvorfor gør hjernen, som den gør? Der ligger store muligheder i at vide, hvordan hjernen fungerer, og her giver læge og hjerneforsker Kaja Nordengen dig den viden og indsigt, du har brug for.
Sofie Münster har omsat 50 års forskning til en helt enkel opdragelsesmetode med fokus på, at barnet skal føle, det hører til, og samtidig er sin egen.Den følelsesmæssige tilknytning mellem forældre og børn er dokumenteret det, der har størst betydning for et barns udvikling, hvad angår selvværd, selvstændighed, sociale kompetencer og følelsesregulering.Kvaliteten af relationen mellem forældre og børn er derfor omdrejningspunktet i en helt ny tilgang til børneopdragelse, som Sofie Münster introducerer i Den bedste start på livet. For første gang nogensinde bliver mere end 50 års tilknytningsforskning omsat til en lettilgængelig metode, den tilknytningsbaserede opdragelse. Metoden giver forældre helt konkrete alternativer til trusler, skældud, forhandlinger, time-outs og alt det andet, der tyes til i mangel af bedre.I bogen udfolder Sofie Münster metodens tre grundlæggende begreber – kontakt, klarhed og kontroverser – og forklarer, hvorfor disse i virkeligheden er de eneste, et barn reelt har behov for.Præmissen i den tilknytningsbaserede opdragelse er aldrig at gå på kompromis med barnets behov for at høre til og samtidig være sin egen. Når barnet får lov at erfare, at man kan mene noget forskelligt, men stadig høre sammen, er det faktisk muligt at løse kontroverser og konflikter på en måde, som gør, at man kommer tættere på hinanden.
Lydbog indlæst af Lone Frank selv.I sin nye bog sammenstykker Lone Frank brikker fra naturvidenskab, psykologi og kulturforskning til at kortlægge kærlighedens natur.Hvad er kærlighed? Ja, hvad er kærlighed egentlig?Spørgsmålet rammer Lone Frank hårdt, da hun pludselig mister den, kærligheden. Hendes kæreste er død, familien er for længst borte, og vennerne er ikke så tæt på, som hun troede. Midt i livet går det op for hende, at hun har taget kærligheden for givet og forstået meget lidt af dens væsen og store betydning. Sædvanligvis retter vi de store spørgs- mål om kærligheden til digtere, kunstnere og filosoffer, men i sin åbne søgen efter svar vælger Lone Frank at gå nye veje. Sammen med en psykolog gransker hun sit ophav, og deres samtaler sender hende ud på en anderledes rejse – en videnskabelig undersøgelse af kærlighedens natur.Kærlighedens videnskab er en ny disciplin. Den afdækker en historie, som strækker sig fra de evolutionære kræfter, der har sat rammerne for arten, til den spidsfindige hjerneaktivitet, der i sidste ende former det enkelte menneskes kærlighedsliv.Størst af alt – Om kærlighedens natur er en mosaik, hvor Lone Frank sammenstykker brikker fra naturvidenskab, psykologi og kulturforskning til at kortlægge kærlighedens natur, og samtidig en personlig opdagelsesrejse, der fører hende til et nyt sted i livet.
I det moderne videnssamfund er hjernen på konstant arbejde. De fleste af os jonglerer i et stigende tidspres mellem arbejds- og familieliv, sociale medier, venner og fritidsinteresser m.m. Vi bruger hjernen hele tiden, endda også i de stunder, hvor der før var naturlige ’hjerne-pauser’. En hjernerystelse er ikke kun en fysisk hindring i ens liv, det er også en omstilling psykisk og eksistentielt. Den hjernerystede er tvunget til markant at ændre livsstil og kun langsomt integrere sig i det vante igen. Nogle oplever senfølger og bliver nødt til at prioritere anderledes i endnu længere tid. Bogen præsenterer den faglige viden, der eksisterer på området. Den forklarer, hvad en hjernerystelse gør ved krop, følelsesliv, nervesystem og kognitive evner. Den er opbygget i forskellige dele, som kan læses, alt efter om du har slået hovedet for nylig, eller det er længere tid siden. På den måde får du netop den viden, du har brug for. Ikke mindst videregives de værktøjer og copingstrategier, der skal til for at komme i bedring efter en hjernerystelse og for at leve med så høj livskvalitet som muligt undervejs i et forløb med hjernerystelse. Troels W. Kjær er overlæge ved Sjællands Universitetshospital og en af Danmarks førende hjerneforskere. Loa Opstrup er psykoterapeut, står bag Samtaleterapi Kbh og har specialiseret sig i behandling af hjernerystelse.
Universet er på én gang vores hjem og en verden af enormt komplekse begreber. Så hvordan skal alle vi, der ikke har en grad i fysik, forstå det? Den berømte amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tysons lille, charmerende bog Astrofysik for travle mennesker er skrevet, så du og jeg kan få en fornemmelse af vores vilde og smukke hjem, mens vi venter på bussen eller morgenkaffen brygger færdig. Her er alle de vigtigste idéer og opdagelser, der ligger til grund for vores moderne forståelse af universet, serveret med liv, vid og en humoristisk pen. Fra Big Bang til sorte huller, fra kvarker til kvantemekanik og mørkt stof og jagten på at opdage exoplaneter og finde andet liv i universet. Neil deGrasse Tyson er en stor formidler, der ikke alene kan forklare astrofysik, så vi alle kan forstå det, men også formår at sætte videnskaben ind i et større perspektiv – og give stof til undren og eftertanke. Han opfordrer os til så ofte som muligt at træde ud, læne nakken tilbage og kigge op i nattehimlen. Fortabe os i, hvor storslået vores univers er og sætte livet og kloden i et kosmisk perspektiv. Astrofysik for travle mennesker er grundlæggende godt selskab – og efterlader en både klogere, mere nysgerrig og fuld af forundring.
Naturen i Danmark er et storværk om den natur, som danskerne i dag bruger og interesserer sig for mere end nogensinde tidligere. Emner som miljøspørgsmål, forurening, landbrugsinteresser og nationalparker har sat naturen på dagsordenen, og dette nye værk giver et enestående overblik vores geologiske, biologiske og landskabsmæssige grundlag og åbner øjnene for, hvor rig den danske natur er – og har været.
Den verdenskendte kosmolog og bestsellerforfatter til En kort historie om tid har efterladt os sine sidste tanker om universets største spørgsmål i dette betagende posthume værk. Hvordan opstod universet? Kan menneskeheden overleve på Jorden? Findes der intelligent liv uden for vores solsystem? Kommer kunstig intelligens til at udkonkurrere os? Igennem sin enestående karriere udvidede Stephen Hawking vores forståelse af universet og opklarede nogle af dets største mysterier. Men selv når hans teoretiske arbejde med sorte huller, imaginær tid og multivers førte hans tanker til rummets yderste grænser, troede Hawking fuldt og fast på, at videnskaben skulle spille en rolle i løsningen af Jordens største problemer. Nu hvor vi står over for potentielt katastrofale forandringer – herunder klimaforandringer, truslen om atomkrig og udviklingen af kunstig super-intelligens – har Stephen Hawking rettet sin opmærksomhed mod menneskehedens mest presserende anliggender. Med en fascinerende argumentation og karakteristisk humor er 'Korte svar på de store spørgsmål' den sidste bog fra en af historiens største begavelser, en intellektuelt stimulerende tour de force fra universets uendelige vidder til de allermest vedkommende udfordringer, som vi og vores klode står over for. En procentdel af indtægterne fra bogen går til velgørende formål.
Vi mennesker har altid forudsagt verdens nære undergang. I dag fylder historier om klima, terror og pandemier aviser, tv og hjemmesider. Alle har et take på, hvordan verden snart ender eller i det mindste forværres dramatisk. Det er umoderne at håbe og tro på fremtiden. Optimisme er naivt. Det er uncool at være entusiastisk, når det kommer til verdens skæbne.Men hvorfor er det sådan? Er fremtidsfrygt noget unikt for denne tid? Og er den egentlig mere velbegrundet i dag end tidligere? Hvad gør den ved os? Og hvad gør det ved vores børn, at de vokser op i det, mange tror er en undergangstid?Håb – Et forsvar for fremtiden er en poetisk og personlig, men også helt konkret beskrivelse af, hvorfor vi må og skal udskifte frygt med håb. I bogen aflyser Kristian Leth dommedag og forklarer, hvorfor vi egentlig har grund til at være mere optimistiske nu end nogensinde før.”Som arkitekt lever og ånder jeg for at give form til den fremtid, jeg drømmer om at leve i. En fremtid, som jeg ser frem til med dyb optimisme. Med denne bog får Kristian Leth os til at rette ryggen, løfte blikket, lette sindet og turde håbe.”Bjarke Ingels ”En velkommen kritik af tidens lammende alarmisme. Uden at negligere klodens problemer viser Leth, at mange ting er bedre, end vi tror, og at det udbredte sortsyn risikerer at forhindre os i at løse de problemer, der findes. Det bør i sig selv indgyde håb, at en forfatter som Leth findes, der uden for de akademiske mure skriver vedkommende og selvstændigt på baggrund af grundig research.”Svend Brinkmann
De færreste er klar over, at uden liv havde der ikke været kontinenter. Det viser sig nemlig, at livet er den stærkeste forandrende kraft på Jorden. Det har geologien afsløret, og det beretter Danmarks egen stjerneforsker indenfor geologi Minik Rosing om i sin bog. I bogen følger vi de opdagelser, der danner fundamentet for vores forståelse af jorden og livet som uadskillelige fænomener. Vi følger også med i opdagelsen af de tidligste spor af livet på jorden, og i forskningen i hvordan landjorden, havet og atmosfæren har udviklet sig i takt med livets opståen og udvikling på jorden. Ligesom bogens forfatter, stammer stor del af vores viden om Jorden fra Grønland. Derfor er bogen også en kærlighedserklæring til det Grønland, der har været drivkraften i Minik Rosings geologiske forskning.
Der fødes flere børn ved fuldmåne. Det er sundt at spise sin moderkage efter fødsel. Amning giver hænge bryster. Hvad tror du? Er disse myter sande eller falske? FADL’s Forlag tilføjer endnu en bog til den populære bogserie 100-myter, som går nysgerrigt og videnskabeligt til værks når myter inden for forskellige emner undersøges. Denne gang går forfatter Agnete Nørrelund-Madsen i kødet på 100 graviditets- og fødselsmyter, som trives fortræffeligt i farvandet mellem magi og bekymring. Nybagte forældre gør alt, hvad der står i deres magt for at handle så korrekt som muligt, men gang på gang bliver man i tvivl om, hvad der fup og fakta, fordi forældre hører skrækindjagende myter fra venner, familiemedlemmer eller kollegaer. Så hvordan navigerer man i den store jungle af myter, som der findes omkring emnet graviditet og fødsel? Bogen 100 myter om graviditet og fødsel be- eller afkræfter myterne og giver ro og afklaring både før, under og efter fødslen.Forfatter Agnete Nørrelund-Madsen er uddannet jordemoder og arbejder i Maternity Foundation. Hun har tidligere udgivet bogen ”Din graviditet og fødsel”, medvirket i ”Mission Baby” på DR1 og været medansvarlig for indholdet på trygmedbarn.dk.
Læs om det danske områdes geologi gennem mere end 500 millioner år. Om hvordan jordskorpebevægelser, klimaforandringer og naturlige, kemiske processer har skabt vores landskaber, som de ser ud i dag.
P-SB7 SPIRIT BOX RESEARCH FOR USE IN INTER- DIMENSIONAL CONTACT is a thrilling masterpiece by renowned author J. P. Moss. This book, published in 2013, delves into the unexplored realms of inter-dimensional contact, offering readers a unique perspective on the subject. The genre of the book is a fascinating blend of mystery and science fiction, making it a must-read for enthusiasts of these genres. The narrative is gripping and keeps the readers hooked from the beginning till the end. J. P. Moss, with his exceptional storytelling, has managed to weave a tale that is both intriguing and thought-provoking. The book was published by Lulu.com, a publisher known for its wide range of diverse and captivating books. If you're looking for a book that challenges your imagination and takes you on a journey beyond the ordinary, P-SB7 SPIRIT BOX RESEARCH FOR USE IN INTER- DIMENSIONAL CONTACT is the book for you.
Vi tæller dagene og tænker over tiden, der går. Men hvad er tid egentlig? Den populære teoretiske fysiker Carlo Rovelli er tilbage med en lille bog om dette fascinerende store mysterium. Med poetisk præcision og stor klarhed præsenterer han fysikkens tidligere og nye teorier om fænomenet tid iblandet litterære henvisninger og filosofiske overvejelser. For tiden rejser store spørgsmål. Er den overhovedet virkelig, eller er det bare en brugbar måde at måle forandring på? Hvorfor kender vi fortiden, men ikke fremtiden? Hvad betyder det, at tiden går? Findes vi i tiden, eller findes tiden i os? Carlo Rovelli formår at formidle kompleks videnskab, så alle kan være med og indbyder os til at tænke over tidens natur, som bliver ved med at forundre både fysikere og filosoffer – og nok os alle.
Med denne øjenåbnende bog ønsker professor emeritus Johannes Krüger at aflive nogle af de mange vedtagne “klimasandheder”, der florerer ude i offentligheden, og som i virkeligheden er myter. Det siges, at det er umuligt at dræbe myter, men kan det virkelig passe, at tidens klimaforandringer vil føre til civilisationens undergang, og at vores børn og børnebørn står overfor en håbløs fremtid, hvis ikke vi griber ind? Denne rundrejse i klimaobservationernes verden har gjort det chokerende klart, at de skræmmende scenarier, som politikere, nyhedsmedier og magtfulde interesseorganisationer strør om sig med og som hos mange skaber klimaangst, enten er halve sandheder, eller er direkte forkerte. Man kan ikke forlange, at almindelige mennesker skal opsøge de talrige videnskabelige artikler, der omhandler virkelighedens klima, men som er ubekvemme for FN´s politisk styrede klimamonopol IPCC. Denne bog er derfor en nødvendig genvej til viden om klodens sande tilstand og en stemme i demokratiet. Naturen har bestemt ikke tænkt sig at tage hensyn til, at Jorden nu er beboet. Vi bør prise os lykkelige for, at vi lever i en tid med beskedne klimaforandringer.
Hvorfor har vi musik? Vi har altid haft musik. Det ældste kendte musikinstrument er omkring40.000 år gammelt. Det peger på, at musik ikke kun har en æstetiskfunktion – ellers ville evolutionen have fjernet den undervejs. Vi spiserfor at overleve, har sex for at opretholde arten, indsamler viden for at udvikle os og optimere vores overlevelsesmuligheder – men hvorfor musikken? Når vi foretager os noget godt for vores overlevelse, udløses der et stof i vores hjerner, som vækker en følelse af nydelse – og vi ved, at oplevelsen af musik gør det samme. Musikken er altså vigtig for os, men på hvilken måde? I Musik på hjernen undersøger Peter Vuust, hvad der sker i hjernen, når vi lytter til og spiller musik. Bliver vi klogere? Mere opmærksomme eller følsomme over for andre? Og hvad med sproget –hvordan hænger det sammen med vores opfattelse af musik? Ved at undersøge forskellen på musikeres og ikke-musikeres hjerner, om der findes et særligt gen for musik, nærmer vi os et svar på, hvorfor vi alle– i større eller mindre grad – har musik på hjernen.
En moderne klassiker, som har slået alle udgivelsesrekorder med 237 uger på bestsellerlisten. ”Denne bog er en forening af et barns undren og et genis intellekt. Vi rejser med ind i Hawkings univers med dyb fascination.” Sunday Time ”En af de mest fremragende videnskabelige begavelser siden Einstein.” Daily Express ”Hawking forklarer kompleks kosmologisk fysik med en medrivende blanding af klarhed og humor … en hjerne af usædvanlig kraft.” Observer
Kan dyr have det sjovt? Kan de være modige? Og hvilke følelser har de for hinanden og for deres ejere? I Dyrenes hemmelige liv får du et fascinerende indblik i dyrenes ukendte følelsesliv. Peter Wohlleben tager igen udgangspunkt i forskningsrapporter og videnskabelige artikler samt sine egne oplevelser fra dyrelivet i skoven og på gården, hvor han bor i sin egenskab af skovfoged. Haner, der lyver for deres høner, omsorgsfulde egern, loyale og kærlige ravne, medfølende skovmus og sørgende rådyr. Wohlleben viser, hvordan dyr har deres egen personlighed, der ligesom vores er et resultat af både arv og miljø, og fortæller om dyr, der udviser mod, humor, taktisk forståelse, medfølelse, kærlighed, sorg, skyldfølelse og skam. Han fortæller også, hvordan dyremødre navngiver deres unger, og at ravne bruger særlige identitetsråb og kan genkende hinanden på stemmen selv efter flere år. Bogen er ligesom Træernes hemmelige liv blevet en bestseller i Tyskland med flere end 250.000 solgte eksemplarer.
FYSIKKENS FILOSOFI er en biografisk oversigt over fysikkens historiske udvikling fra antikkens naturfilosofi og frem til nutidens moderne teoretiske fysik. Værket beskriver de helt store personligheder, deres banebrydende bidrag til fysikken, og hvordan deres teorier ændrede forståelsen af verden i deres samtid og tiden derefter. FYSIKKENS FILOSOFI er, ud over at være en beskrivelse af de grundlæggende principper i de ofte komplicerede teorier, også en indføring i de filosofiske og erkendelsesteoretiske aspekter af den fysiske forskning – hvad fysikken betyder for vores tænkning, for hvad vi kan vide og ikke kan vide om realiteterne i den fysiske virkelighed.
Vi trækker vejret cirka 17.000 gange om dagen, og hver eneste vejrtrækning påvirker, hvordan vi har det. Hvis vores vejrtrækning er anspændt, kan det således holde os fanget i en tilstand af uro, og omvendt kan simple vejrtrækningsteknikker føre til tilstande af dyb fred og frihed. Vejrtrækningen har altid spillet en vigtig rolle i yogatraditionen, og de mange vejrtræknings-teknikker er designet til at slippe de uheldige vaner og hjælpe vejrtrækningen til at flyde frit og harmonisk. På den måde hjælper teknikkerne til at finde den indre harmoni, som yoga handler om.Simon Krohn er en af landets mest erfarne yoga- og meditationslærere, og han skriver, så man både kan forstå og mærke, hvordan vejrtrækningen påvirker os. Bogen er derfor relevant for enhver – hvad enten man dyrker yoga eller ej – der ønsker at trække vejret frit og få mere ro og energi.
En gang krævede vores arbejdsliv en stærk fysik, når der skulle løftes, skubbes og trækkes. I dag er vi i langt højere grad afhængige af vores kognitive funktioner, og der stilles store krav til vores forandringsevne, fleksibilitet, kreativitet og empati. For at stimulere netop disse evner, har man udviklet Framestorm-metoden. Denne metode kan lære os at flippe hjernen, på samme måde, som man flipper en mønt. Ved at avne at flippe hjerne, bliver vi i stand til at se, hvilke konsekvenser vores fortolkninger af situationer har, og hvordan vi kan ”tage nye billeder med hjernen”. Framestorm-metoden er altså en 360 graders brainstorm på vores opfattelse af situationer. Hvis vi forstår hjernens spilleregler, kan vi bevare roen og fastholde det store perspektiv. Metoden kan således være med til at lære os at tage ansvar for et konstruktivt samspil med andre. "Flip" tilbyder en lang række genkendelige hverdagseksempler, som vil få læseren til at nikke genkendende og finde masser af inspiration til at flippe hjernen.
Selvom det føles nyt, kan videnskaben om kunstig intelligens spores tilbage til 1956. I bogens første del gennemgår Strümke historien om kunstig intelligens – en historie fuld af mærkelige anekdoter og sjove historier.Udviklingen i de senere år betyder, at StrChatbotten ChatGPT er på kort tid blevet et populært redskab verden over. Teknologien har taget et kvantespring. Men hvad sker der, når brugen af kunstig intelligens sniger sig ind i alle aspekter af vores liv, privat og på jobbet? Hvilke muligheder og hvilke konsekvenser har det?I Maskiner der tænker forklarer Norges førende AI -forsker, hvordan kunstig intelligens fungerer, hvordan mennesker udvikler kunstig intelligens, og hvordan muligheder og potentielle farer opstår ved maskiner, som i tiltagende grad kan tænke selv.Bogen er en indføring i tidens måske mest omdiskuterede teknologi. Forfatteren forklarer de centrale begreber med det formål, at læserne skal forstå, hvordan kunstig intelligens fremover kan præge vores hverdag.Strümke og en række andre forskere mener, at vi denne gang faktisk står på tærsklen til et gennembrud. Der er tegn på, at maskiner bliver klogere end mennesker, og at de snart kan løse problemer, vi i dag ikke aner, hvordan vi skal løse.
KAN DU MÆRKE, AT DU LEVER? I bogen MÆRKBARHED, som er efterfølgeren til den anmelderroste bestseller SLUK, gør speciallæge og ekspert i digital sundhed Imran Rashid i samarbejde med sociolog Rikke Østergaard status over det digitaliserede og accelererende samfunds konsekvenser for mennesket. Med coronakrisen som et skræmmende eksempel på en hyperdigitaliseret tilværelse, hvor menneskelig kontakt har været reduceret til et absolut minimum, har vi fået rig lejlighed til at overveje, hvilken tilværelse der venter forude. Bliver det en tilbagevenden til en ydrestyret tilværelse i et fortravlet luksushamsterhjul ? Eller lykkes vi i stedet med at få skabt et liv, hvor vi genvinder følingen med livet og begynder at rette fokus mod alt det, der betyder noget og som vi kan mærke? Hvis det er det sidste, du ønsker, så finder du god inspiration, tankevækkende refleksioner og konkrete værktøjer i MÆRKBARHED. ************************************************************ TESTLÆSERNE SKREV:"Mærkbarhed er en yderst relevant bog, der i et hæsblæsende tempo tager os på en rejse gennem hjertet og hjernens hvælv. Man bliver klogere af at læse Imrans bog og dette både, hvad angår målbarhed og mærkbarhed."Christian Stadil,Ejer og CEO, Thornico A/S"Fremtiden elsker alt ved den her bog. “Mærkbarhed” kan ikke være bedre timet. For den, der skal være med til at skabe fremtiden og revitalisere hvad det vil sige at være et moderne menneske, får bogen de bedste anbefalinger herfra."Anne Skare Nielsen, Fremtidsforsker, Universal Futurist"Mellem fornuft og følelse, mellem hjerne og hjerte, mellem menneske og marked, mellem algoritmer og adfærd, mellem Big Brother og bruger - og med indsigt fra tech til lægekunst - formår denne bog ikke blot at give en faglig funderet og fintfølt samtidsdiagnose af vores situation mellem homo sapiens og homo digitalis. Den bidrager også med konstruktive konkrete anvisninger til hvordan vi kommer tilbage til os selv, det egentlige og dem omkring os. Efter endt læsning er man mærket af Mærkbarhed.”Vincent F. Hendricks, Professor i formel filosofi og leder af Center for Information og Boblestudier ved Københavns Universitet.“I en verden hvor flere og flere mærker konsekvensen af præstationspres og hastighed i samfundet er det vigtigt, at vi har nogen som inspirerer os til at mærke efter, og måske endda handle anderledes, for at skabe bedre odds for egen og andres trivsel. Det gør Imran glimrende i sin nye bog Mærkbarhed.”Chris MacDonald, forfatter & foredragsholder“Alle burde læse Imrans bog, hvis du som menneske vil leve mere, mærke mere og være nærværende sammen med de mennesker, du omgiver dig med. Der er noget før og efter den her bog. Man kan ikke gå tilbage til det målbare, når man forstår dybden og kvaliteteten i det mærkbare.“Ann-Christina Matzen Andreasen, Virksomhedsleder JAC, Kåret som årets bedste europæiske arbejdsplads 2021"Mærkbarhed tager afsæt i den seneste hjerneforskning og Imran kombinerer dette med sin grundige viden, skarpe anekdoter og et smittende engagement. Imran har selv og giver læseren en tro på, at der er en viden og en vej ud af det morads, vi nu befinder os i. Bogen er derfor ikke blot en blændende inspirationsbog for den søgende. Den er et pejlemærke for at kunne lære at mærke os selv og verden omkring os bedre. Derfor anbefaler jeg bogen, fordi du -- og alle omkring dig -- har fortjent den."Thomas Z. Ramsøy,Hjerneforsker og neuropsykolog"Imran Rashid har igen skrevet en vigtig bog, der sætter fingeren lige midti et af tidens ømmeste punkter. Jeg fløj gennem siderne og følte mig hele vejen igennem oplyst og underholdt på en og samme tid. Læs den. Seks stjerner herfra."Louise Orbesen, ledelsesrådgiver, Leading Humans.”Corona pandemien har varslet nye arbejdsformer og mere virtuelt arbejde. En god arbejdsplads er et forpligtede fællesskab, hvor vi skal tage ansvar for egen og hinandens trivsel. Imran giver i bogen Mærkbarhed indsigter, som vi alle kan bruge til at skabe bæredygtige arbejdspladser med mennesket i fokus og bevidstheden om, hvor vigtig stærke relationer er for vores mental og fysisk trivsel. Vigtigt at huske, at ikke alt kan klares med en skærm imellem os”Mette Eistrøm Kruger, Koncern direktør for HR, Jura og Kommunikation, Telenor“Som forfatter er Imran Rashid ikke nervøs for at tage livtag med tilværelsens store spørgsmål – og denne bog er ingen undtagelse. Ambitionen er tårnhøj, nemlig at beskrive, hvorledes vi mennesker har mistet følingen med livet – er blevet stressede og forvirrede - og hvordan vi kan få den tilbage. I Mærkbarhed tilbydes vi således både en (samtids)diagnose og en kur, hvilket nok skal sætte tankerne i gang.”Anders Petersen, Forsker & lektor i sociologi og forfatter, Aalborg Universitet
En bog om hvordan fire gamle dyder kan give os større handlefrihed.Er vi i færd med at miste vores autonomi og myndighed som selvstændigt tænkende mennesker? Dette væsentlige spørgsmål stiller Vincent F. Hendricks i sin nye bog. Vi tænker, at vi er myndige borgere, der tager kvalificerede beslutninger om alt fra, hvem vi synes, der skal have nøglerne til statsministeriet, til hvilken smartphone, vi vil erhverve os næste gang, men i virkeligheden er vores autonomi under et gevaldigt og stort set usynligt pres i informationstidsalderen. Ifølge Hendricks taler meget nemlig for, at vi uden vores vidende er blevet berøvet vores frie vilje og i stedet er blevet til produkter, der kan handles på det evigt voksende marked for information og manipulation. Det er ærgerligt, når vi nu engang har fået evnen til kvalificeret overvejelse, beslutning og handling. Gennem videnskabelige og filosofiske overvejelser og personlige refleksioner argumenterer Hendricks for, at vejen til at generobre vores autonomi og vende verden ligger i fire klassiske latinske dyder og i en ambition om at være det, han kalder ’ordentlige mennesker’.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.