Bag om Sårbarhed og aldring i et sygeplejeperspektiv
Sårbarhed og aldring i et sygeplejeperspektiv
Sygepleje handler i høj grad om interaktionen mellem sygeplejerske og den aldrende, sårbare patient. I denne interaktion er det vigtigt ikke at kategorisere ældre mennesker som en homogen gruppe, men som individer, der hver især af rundet af bio-psyko-sociale faktorer, der påvirker deres oplevelse af sårbarhed og aldring. I Danmark vokser den aldrende del af befolkningen, og sundhedsvæsenet står med den komplekse opgave at møde og behandle denne alsidige patientgruppe.
Formålet med bogen er at bidrage til en endnu større viden og forståelse af sårbarhed og aldring i sygeplejen. Bogen består af 15 kapitler, som indeholder hvert sit perspektiv på sårbarhed og aldring, og som spænder over ensomhed blandt aldrende, LGBT+-personers møde med plejehjem og sundhedsvæsen, migrantperspektiver, multisygdom, alderisme, moralsk stress mv. Kapitlerne er bygget op omkring en case, som øger forståelsen af det komplekse samspil mellem sygeplejersken og den aldrende, sårbare patient. Bogen giver et multiteoretisk perspektiv på aldring og sårbarhed i et forsøg på at styrke sygeplejerskens kliniske lederskab i mødet med den aldrende, sårbare patient.
Sårbarhed og aldring i et sygeplejeperspektiv henvender sig til sygeplejestuderende og færdiguddannede sygeplejerske, som til daglig arbejder med ældre, sårbare borgere og er skrevet af forskere, undervisere og klinikere inden for sygeplejefaget.
Vis mere