Bag om Da ost blev for alle
Ost er sundt. Hver dansker spiser i snit 15 kg på et år. Det giver tillige landet store indtægter, idet der bliver eksporteret mere end 250.000 tons hvert år.
Dansk ost har ikke altid stået så stærkt. Den aktuelle stærke stilling skyldes, at danske mejerier igennem generationer har opbygget kompetence til at fremstille velsmagende ost i høj kvalitet.
Ost er efter en 100-årig udvikling blevet en daglig spise. Den danske ostehistorie fortælles med udgangspunkt i Brørup Mejeri, som på et tidspunkt var landets største ostemejeri. Bogen fortæller historien om:- oste (fasteoste som Danbo, Havarti og Cheddar)- landbrug (mælkeleverancer, bekæmpelse af kreatursygdomme, mælkekuske)- mejeri (hvordan de første mejerier blev til næsten 2.000 og hvordan de blev til en lille håndfuld)- håndværk (hvordan mejerifaget opstod og udviklede sig)- den nære historie (et mejeris betydning for det omgivende lokalsamfund)- den store historie (hvordan branchen arbejdede sammen nationalt og internationalt)- teknologi (fra de første centrifuger til dagens computerstyrede fabrikker).
Vis mere